Marcin34_Śl 20.02.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Korax Ad1 - są duże rożnice w cenach, są pompy 6KW, 7KW,9 KW 1 faza, 3 fazy, TCAP itp Jak podajemy ceny za całość to dotyczy kotłowni na full, ze zbiornikiem CWU, i innymi materiałąmiAd2 - przyłącze + piec 12 500 ok, ja dodasz zbiornik CWU + całą kotłownia to się zrobi 17 000. Na pewno doliczyli też do projektu za instalacje gazowa itpAd 4 -przy T2 i COP 4 - 1 KWh PC 6 groszy, przy grzaniu 60% w T2 - 8 groszyAd6 - przesada. Jak pisałem wcześniej PC PW mają funcke chłodzenia - jak to wycenisz? Bezosbługowe urzadzenia, bezpieczne, zero papierologii - jak to wycenisz?Koszt samego abonamentu za gaz za 10 lat + przeglądu kominiarskiego? Edytowane 20 Lutego 2018 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek... 20.02.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Też miałem kiedyś dylemat co zrobić,aby skończyć z ekosyfem i paleniem. Spróbowałem najpierw taniej pc (chińczyk) i ku mojemu zdziwieniu zadziałała.Praktycznie dom bez podłogówki , same grzejniki. Przy większych mrozach groszek ,przy temp.ok zera i wyżej pc. W 2017 w styczniu okazało się że w gminie jest dofinansowanie do pc, ale warunek był jeden-likwidacja pieca.Zakupiłem pc Panasonic 20 tyś , dotacja 40% czyli koszt pc ok 14 tyś.Powiem tak nigdy więcej bym się na nic innego nie zamienił. Koszty ogrzewania można sobie policzyć ( od marca 2017 tylko pc) http://pvmonitor.pl/user_pc.php?idinst=169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 1)"Koszt instalacji mojej pompy to 21tys.zl 6 lat temu,dzisiaj to ok.25-27tys.zl" a potem "Koszt pompy wraz z całą kotłwonią - 20 - 25 tyś zł" to 20 czy 27K? 2) Za przyłącze zapłaciłem razem 6800 zł, piec kupiłem za 5600 zł ( z 8% VAT) i całym montażem. 3) Coś się czepił tego komina - u mnie to jest metr rury. 4) " Podobno z 1m3 gazu uzyskuje się ok 11 kWh , z Twojej ceny gazu masz koszt 1 kWh ok 0,18 pln brutto" - zapominasz o sprawności pieca!! 5) "Czyli w mojej instalacji koszt 1 kWh to ok 0.14 pln brutto ( z 40% w T1)" - 0,16 zł - 0,14 zł = 0,02 zł x 7000 KWh (u mnie) = 200 zł/rok. Różnica w kosztach kilkanaście tysięcy - na obecnej lokacie bankowej odsetki roczne to co najmniej 300 zł 6) Zapominasz jeszcze i pogodzie - co roku wiele tysięcy domów nie ma przez wiele dni prądu - przy piecu gazowym ogrzeję mając UPS i generator prądu za 300 zł, pompa ciepła będzie nieczynna. 7) Na zakończenie dyskusji napiszę, że pompy ciepła to bardzo fajna rzecz, ale opłacalne będą dopiero przy cenach o połowę niższych - patrząc ich budowę to koszty produkcji nie powinny być wyższe od dobrych kotłów na ekogroszek czy pelet Na siłę chcesz usprawiedliwić swoją głupią decyzję o grzaniu gazem. To teraz zabije Ci cwieka,ogrzewanie prądem jest tańsze niż gazem ziemnym biorąc pod uwagę koszt instalacji/kosztu eksploatacji. System grzewczy na prąd kosztuje kilkanaście tys.zl mniej niż gaz ziemny A różnica w cenie 1kWh to tylko 0,10zl... Przez 5 ostatnich lat grzania pompą ciepła nie zdarzyła mi się dłuższa przerwa w dostawie prądu niż 8h ale to zaplanowana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 20.02.2018 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Proszę podsumować koszty instalacji (gaz | PC | Pelet) dodać koszty ogrzewania w okresie 10lat -15lat (potem wymiana) i porównać - wybór jest zależny od wielu czynników i każdy kieruje się innymi kryteriami. to podam koszty instalacji: gaz - dostałem odpowiedź na moje zapytanie - 4.5k same przyłącze plus 150k (wstępna wycena) przepompownia do tego podłogówka (10-15k), piec ok. 5k, cała tzw. kotłownia ze zbiornikiem na CWu itp. - 5k razem 175k w zaokrągleniu sama inwestycja pc - całość 42-43k - od odwiertów po podłogówkę no i oczywiście cała kotłownia pelet - nie pytałem, bo palenie w piecu, czy to pelet czy ekogroszek mnie nie interesuje, poza tym nie mam gdzie opału trzymać jak na mój gust gaz jest za drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.02.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 No i właśnie tu widać że jeden za kwh z gazu płaci na czysto 14gr za kwh a drugi 23gr. Jeden ma w taniej taryfie prąd po 36gr drugi po 26gr a jeszcze trzeci po 18gr. Jeden za przyłącze gazu musi zapłacić 1800zł a drugi 150tys zł. Zauważcie że wszyscy z PC mówia o tanim prądzie i używaniu go w 80-100% bo tylko w tym przypadku przewaga PC jest miażdząca jeśli chodzi o koszty. Zresztą pakowanie się w PC i taryfe G11 to troche tak jak kupno samochodu ze zbiornikiem na gaz a jazda na benzynie. Tutaj też nie nalezy generalizować bo jeden z moich wykonawców ma PC powietrzną w domu szkieletowym i nie jest w stanie przesunać zużycia głównie w tani prąd, bo wieczorami ma za zimno. Ma G11 i nie udało mi sie go przekonać na G12 lub G12w, które i tak dałyby jakieś oszczędności, bo za 300zł/rok nie będzie niewolnikiem tanije taryfy:) Podsumowując PC powietrzna to pierwsze na co powinniśmy zwrócić swoją uwagę jeśli chodzi o ogrzewanie, ale nie przekreślajmy odrazu gazu czy prądu. Węgiel(pelet nie jest duzo lepszy) natomiast możemy traktować tylko jako jakiś punkt odniesienia a nie jedną z możliwości wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korax 21.02.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Małe uzupełnienie - spotkałem się też z opiniami , że z 1m3 gazu uzyskuje się 8.5 kWh , pomijając nadal sprawność pieca to Twój koszt 1 kWh będzie ok 0.23 pln brutto. A teraz najciekawsze - u mnie T2 kosztuje ok 0,18pln brutto , ale przy podłogówce miałbym coś ok 0.25 pln brutto i COP =4 , wtedy 1 kWh ok 0.06 pln brutto. To teraz ile byś uciułał na lokatce ? A ja spotkałem się też z opiniami że COP pompy ciepła potrafi być ujemne - czyli jedna pani drugiej pani... Te ceny prądu to tylko za energię czynną - a gdzie reszta opłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A ja spotkałem się też z opiniami że COP pompy ciepła potrafi być ujemne - czyli jedna pani drugiej pani... Te ceny prądu to tylko za energię czynną - a gdzie reszta opłat? COP ujemne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 21.02.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) zibizz - racja, ja mam G12, ale od stycznia pompa chodzi non stop. Średni KWH w G12 wynosi 45 groszy więc i tak jest taniej niż w G11 a komfort dużo większy. Ale nawet przy takiej pracy pompy non stop, wychodzi mi 60% w taniej, bo w nocy jest większe zużycie a CWU grzeje okienku 13-15. Ale przy zuzyciu za styczeń 500 KWh, to różnica pomiędzy G11 (250 PL) a grzaniem non stop (60% tania = 200 PLN) jest śmiesznie mała. Nie wspomnę, że COP, komfort i kultura pracy dużo lepsza. KORAX - Arturo Tobie napisał, że prąd i tak musisz mieć więc abonamenty, oplaty stałe, przyłaczenie - to koszt prądu bytowego. Za pompe nie płącimy oddzielnego abonamentu. Jak podajemy ceny za KW to jest to całość (prąd, przesył, OZE) Edytowane 21 Lutego 2018 przez Marcin34_Śl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A ja spotkałem się też z opiniami że COP pompy ciepła potrafi być ujemne - czyli jedna pani drugiej pani... Te ceny prądu to tylko za energię czynną - a gdzie reszta opłat? Co do ujemnego COP -to nie będę się wypowiadał.Natomiast co moich cen (Tauron Dolny Śląsk , Jelenia Góra ) to mam tak : T1=0,66 pln brutto T2=0,24 pln brutto (rzeczywiście pomyłkowo podałem bez przesyłu-przepraszam) W tym koszty przesyłu i OZE. Nadal przy korekcie T2 o 0,06 pln brutto nie wiele się zmienia zagadnienie. Oczywiście w żaden sposób nikomu nie narzucam jakiegokolwiek wyboru systemu grzewczego -chodzi tylko o rozeznanie w temacie i poznanie jak największej ilości argumentów na TAK oraz NIE , to wszystko. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nodus 21.02.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Korax Każdy ma inne warunki niż Ty i dlatego nie można twierdzić, że pompa ciepła się nie opłaca. Tobie się to nie opłacało ale komuś innemu tak. U mnie nie ma gazu a nawet jeśli byłby to ile by mnie kosztowało ok 80 metrowe przyłącze? Czy nadal mi się opłaca gaz czy już może lepsza będzie pompa ciepła? Patrząc realnie to najbardziej opłaca się piec na ekogroszek bo wychodzi najtaniej. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Nodus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Patrząc realnie to najbardziej opłaca się piec na ekogroszek bo wychodzi najtaniej. Jaja se robisz ? Zakładam,że na forum są ludzie inteligentni,myślący i potrafiący liczyć zatem liczymy: Ekogroszek musi mieć: -kotłownię ok.10tys.zl -komin ok.4tys.zl -kocioł ok.7tys.zl -montaż i osprzęt ok.3tys.zl Suma 24tys.zl. Zatem w którym miejscu ekogroszek jest najtańszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nodus 21.02.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Arturo72 oczywiście że sobie robię jaja. Z drugiej strony przedstawiłeś przybliżony koszt takiej instalacji a co w przypadku gdy komin już istnieje, itd? wówczas różnica w kosztach pomiędzy rozwiązaniami się zwiększa. Ogólnie uważam że piec na ekogroszek to pomyłka ale weź pod uwagę, że każdy ma inną sytuację i każdy musi sobie to przeliczyć co mu się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) to podam koszty instalacji: gaz - dostałem odpowiedź na moje zapytanie - 4.5k same przyłącze plus 150k (wstępna wycena) przepompownia do tego podłogówka (10-15k), piec ok. 5k, cała tzw. kotłownia ze zbiornikiem na CWu itp. - 5k razem 175k w zaokrągleniu sama inwestycja pc - całość 42-43k - od odwiertów po podłogówkę no i oczywiście cała kotłownia pelet - nie pytałem, bo palenie w piecu, czy to pelet czy ekogroszek mnie nie interesuje, poza tym nie mam gdzie opału trzymać jak na mój gust gaz jest za drogi Nie no proszę...jak podajesz wyliczenia rób to rzetelnie a nie po to uzasadnić dokonany wybór. 1. Nie neguje PC, jest to świetna sprawa, ale nie każdy musi i chce to mieć. 2. Nie wiem skąd wziąłeś te ceny dla gazu? Rozbudowę sieci (też miałem) robi na swój koszt gazowania, ja płaciłem za przyłączę 1800zł a w zasadzie 1500 ponieważ potrąciłem im odsetki za zwłokę. Koszt podłogówki jest taki sam dla PC i gazu, nie wliczam w inwestycję. Zatem: Piec z zasobnikiem z montażem, 7.5, przyłącze gazwoni 1.5 + rura po mojej stronie1.5, inne 1tys = razem 11.5, Gdy porównam to do PC + podłączenie min 22tys. Ta różnica 10tyś w mim przypadku to 8-10lat ogrzewania domu. Mając gaz i komin (mini) zawsze mogę wywalić i zamienić PC ale mając tylko PC, nie będzie tak łatwo. Edytowane 21 Lutego 2018 przez LDP05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Arturo72 oczywiście że sobie robię jaja. Z drugiej strony przedstawiłeś przybliżony koszt takiej instalacji a co w przypadku gdy komin już istnieje, itd? wówczas różnica w kosztach pomiędzy rozwiązaniami się zwiększa. Ogólnie uważam że piec na ekogroszek to pomyłka ale weź pod uwagę, że każdy ma inną sytuację i każdy musi sobie to przeliczyć co mu się opłaca. Dlatego moje sformułowanie o osobach myślących i inteligentnych O budowie jako całości łącznie z systemem grzewczym myślący inwestor myśli i liczy przed budową a taki który leje na własny dom zostaje z ręką w nocniku z wyrzucona kasa w komin i kotłownię a później opowiada bzdury jaka to pompa ciepła droga. W moim przypadku już na etapie adaptacji wiedząc,że ekogroszek czy pellet to drogie rozwiązania,wywalilem komin z projektu I nie budowalem go a kotłownia została przeprojektowana na pomieszczenie typowo uzytkowe czyli pralnio-suszarnie i stąd automatycznie mam mniejszy dom o jedno pomieszczenie czyli z automatu tańszy w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Mając gaz i komin (mini) zawsze mogę wywalić i zamienić PC ale mając tylko PC, nie będzie tak łatwo. A w jakim celu przechodzić na coś spalinowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 21.02.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Nie no proszę...jak podajesz wyliczenia rób to rzetelnie a nie po to uzasadnić dokonany wybór. 1. Nie neguje PC, jest to świetna sprawa, ale nie każdy musi i chce to mieć. 2. Nie wiem skąd wziąłeś te ceny dla gazu? Rozbudowę sieci (też miałem) robi na swój koszt gazowania, ja płaciłem za przyłączę 1800zł a w zasadzie 1500 ponieważ potrąciłem im odsetki za zwłokę. Koszt podłogówki jest taki sam dla PC i gazu, nie wliczam w inwestycję. Zatem: Piec z zasobnikiem z montażem, 7.5, przyłącze gazwoni 1.5 + rura po mojej stronie1.5, inne 1tys = razem 11.5, Gdy porównam to do PC + podłączenie min 22tys. Ta różnica 10tyś w mim przypadku to 8-10lat ogrzewania domu. Mając gaz i komin (mini) zawsze mogę wywalić i zamienić PC ale mając tylko PC, nie będzie tak łatwo. LDP - każda sprawa jest oczywiscie inna, ale przy Twoim domu pasywnym z zapotrzebowaniem 10 KWh m2 to to ogrzewanie PC kosztowała by z 500 PLN za sezon. Tobie być moze starczyła by pompa 5 KW..., która kosztuje na pewno poniżej 20 tyś z całą kotłownią. My zwracamy uwagi na inne plusy PC: bezobsługowość, brak papierologii, brak dodatkowych abonamentów, opłat, możliwość chlodzenia, możliwość współpracy z PV itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 LDP - każda sprawa jest oczywiscie inna, ale przy Twoim domu pasywnym z zapotrzebowaniem 10 KWh m2 to to ogrzewanie PC kosztowała by z 500 PLN za sezon. Tobie być moze starczyła by pompa 5 KW..., która kosztuje na pewno poniżej 20 tyś z całą kotłownią. My zwracamy uwagi na inne plusy PC: bezobsługowość, brak papierologii, brak dodatkowych abonamentów, opłat, możliwość chlodzenia, możliwość współpracy z PV itp. W 2013 gdy wybierałem projekt i rozwiązania, PC to była nowość i kosztowało 40tys, mając gaz wybór był prosty. Teraz gdybym sie decydował to kto wie? Tym bardziej, że są dopłaty. Chciałem tylko przekazać aby nie demonizować kosztów instalacji gazowej - nie dodawać stanu surowego budynku a porównywać do tylko do ceny PC. Gdybym musiał robić oddzielny projekt na gaz, sam rozbudowywać sieć gazową, +pozwolenia itd... to co innego ale miałem to w pakiecie. Z drugiej strony starałem się tak przygotować budynek, aby można było piec gazowy zastąpić czymś innym - w razie wyższej konieczności. Kolejna sprawa znajomy z PC bardzo sobie to chwali ale w mrozy wspomaga się kominkiem, którego nie mam (takie zboczenie). Zatem nie chciałem się martwić czy PC przy -15 zagrzeje mi dom i wodę, bo marudzenia "jest zimno" nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 21.02.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Nie no proszę...jak podajesz wyliczenia rób to rzetelnie a nie po to uzasadnić dokonany wybór. 1. Nie neguje PC, jest to świetna sprawa, ale nie każdy musi i chce to mieć. 2. Nie wiem skąd wziąłeś te ceny dla gazu? Rozbudowę sieci (też miałem) robi na swój koszt gazowania, ja płaciłem za przyłączę 1800zł a w zasadzie 1500 ponieważ potrąciłem im odsetki za zwłokę. Koszt podłogówki jest taki sam dla PC i gazu, nie wliczam w inwestycję. Zatem: Piec z zasobnikiem z montażem, 7.5, przyłącze gazwoni 1.5 + rura po mojej stronie1.5, inne 1tys = razem 11.5, Gdy porównam to do PC + podłączenie min 22tys. Ta różnica 10tyś w mim przypadku to 8-10lat ogrzewania domu. Mając gaz i komin (mini) zawsze mogę wywalić i zamienić PC ale mając tylko PC, nie będzie tak łatwo. odpowiadam ad1. oczywiście, każdy robi co chce ad2. ceny skąd wziąłem? Od PSG w Opolu, gdzie złożyłem zapytanie w 2010 roku. Odpowiedź otrzymałem z wyliczeniem potencjalnych kosztów w 2011 roku (blisko pół roku po zapytaniu). Cenę kotłowni zaś, to wycena mojego ówczesnego speca od instalacji gazowych i wodnych, który mi je właśnie "poprawiał" w projekcie (poza zabawami projektowymi prowadził też firmę instalacyjną). Czyli w skrócie - Tobie wyszło 11.5 za kotłownię (przyłącze, kotłownia, piec), ja miałem w 2011 wycenę orientacyjną na 14.5k różnica niewielka komina nie liczyłem bo mam, mimo że od początku budowałem już z myślą o PC... cóż, człowiek głupi to ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 21.02.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 W 2013 gdy wybierałem projekt i rozwiązania, PC to była nowość i kosztowało 40tys, mając gaz wybór był prosty. Teraz gdybym sie decydował to kto wie? Tym bardziej, że są dopłaty. Chciałem tylko przekazać aby nie demonizować kosztów instalacji gazowej - nie dodawać stanu surowego budynku a porównywać do tylko do ceny PC. Gdybym musiał robić oddzielny projekt na gaz, sam rozbudowywać sieć gazową, +pozwolenia itd... to co innego ale miałem to w pakiecie. Z drugiej strony starałem się tak przygotować budynek, aby można było piec gazowy zastąpić czymś innym - w razie wyższej konieczności. Kolejna sprawa znajomy z PC bardzo sobie to chwali ale w mrozy wspomaga się kominkiem, którego nie mam (takie zboczenie). Zatem nie chciałem się martwić czy PC przy -15 zagrzeje mi dom i wodę, bo marudzenia "jest zimno" nie lubię no właśnie sam dostałem hasło, że jak chcę gaz to muszę dać 150k na przepompownię - w pobliżu (kilkaset metrów) leci linia wysokoprężna czy jak to się tam nazywa potencjalny koszt zbudowania przepompowni, żeby puścić na domy, to 300-350k, łaskawie PSG obarczyłoby mnie tylko połową kosztów więc sobie darowałem edyta mówi, że co prawda w chałupie mam kozę (ozdobny piec wolnostojący), ale ostatni raz odpalałem go w październiku, żeby wypłoszyć coś co w kominie chciało zamieszkać a poza tym muszę zbijać temperaturę w domu, bo 24 w sypialni to ciut za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) W 2013 gdy wybierałem projekt i rozwiązania, PC to była nowość i kosztowało 40tys, mając gaz wybór był prosty. Teraz gdybym sie decydował to kto wie? Tym bardziej, że są dopłaty. Chciałem tylko przekazać aby nie demonizować kosztów instalacji gazowej - nie dodawać stanu surowego budynku a porównywać do tylko do ceny PC. Gdybym musiał robić oddzielny projekt na gaz, sam rozbudowywać sieć gazową, +pozwolenia itd... to co innego ale miałem to w pakiecie. Z drugiej strony starałem się tak przygotować budynek, aby można było piec gazowy zastąpić czymś innym - w razie wyższej konieczności. Kolejna sprawa znajomy z PC bardzo sobie to chwali ale w mrozy wspomaga się kominkiem, którego nie mam (takie zboczenie). Zatem nie chciałem się martwić czy PC przy -15 zagrzeje mi dom i wodę, bo marudzenia "jest zimno" nie lubię Bzdury piszesz albo jesteś nie świadomy co piszesz albo nie miałeś pojęcia o Bożym świecie zakopany węglem w kotłowni. Ja projekt domu wybieralem w 2010r. i chciałem go ogrzewać bezobslugowo i bez syfu w domu i kotłowni dlatego chciałem go ogrzewać prądem bo był i jest dalej najtańszy pod względem kosztów inwestycji/koszt eksploatacji,tańszy niż gaz ziemny,który mam przy działce. Pompy wtedy były drogie i gruntowe i powietrzne. Ale od 2012r powietrzne zaczęły mocno taniec np.sama pompę Atlantic 8kW,która grzeje swobodnie do -20st. C, można było lyknac za 14tys.zl i właśnie na taką podpisałem umowę z zasobnikiem i montażem 21tys.zl.To w 2012 A grzeje pompą od 2013r bez konieczności dogrzewania kominkiem nawet ptzy -26st C dwa lata temu... Kolejna bzdura,że przy powietrznej trzeba dogrzewac kominkiem,jak tak robi Twój sąsiad to jest tak samo "kumaty"jak Ty... Może tak robiłem bo dokładnie znałem zapotrzebowanie domu na energię i mogłem wyliczyć dokładnie zużycie tej energii czyli rachunki za ogrzewanie zależnie czym będę grzal ? Edytowane 21 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts