Gość Arturo72 21.02.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak pisałem w 2011r na długo przed budową... Witam Wszystkich Słowo się rzekło,pozwolenie na budowę jest,także w miarę możliwości czasowych będę starał się przeprowadzać foto relację z inwestycji. Planowane rozpoczęcie na jesień 2011 chociaż widzę,że Planowany budżet to 250tys.zł Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html Całość będzie grzana prądem w II taryfie. Jako rezerwowe źródło ciepła będzie kominek z DGP lub akumulacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Bzdury piszesz albo jesteś nie świadomy co piszesz albo nie miałeś pojęcia o Bożym świecie zakopany węglem w kotłowni. Ja projekt domu wybieralem w 2010r. i chciałem go ogrzewać bezobslugowo i bez syfu w domu i kotłowni dlatego chciałem go ogrzewać prądem bo był i jest dalej najtańszy pod względem kosztów inwestycji/koszt eksploatacji,tańszy niż gaz ziemny,który mam przy działce. Pompy wtedy były drogie i gruntowe i powietrzne. Ale od 2012r powietrzne zaczęły mocno taniec np.sama pompę Atlantic 8kW,która grzeje swobodnie do -20st. C, można było lyknac za 14tys.zl i właśnie na taką podpisałem umowę z zasobnikiem i montażem 21tys.zl.To w 2012 A grzeje pompą od 2013r bez konieczności dogrzewania kominkiem nawet ptzy -26st C dwa lata temu... Kolejna bzdura,że przy powietrznej trzeba dogrzewac kominkiem,jak tak robi Twój sąsiad to jest tak samo "kumaty"jak Ty... Może tak robiłem bo dokładnie znałem zapotrzebowanie domu na energię i mogłem wyliczyć dokładnie zużycie tej energii czyli rachunki za ogrzewanie zależnie czym będę grzal ? Co upoważnia cię do obrażania innych? Arogancki ton i brak poszanowania dla innych świadczy o braku kultury i miernocie. Forum to miejsce wymiany doświadczeń a nie ring, nie musisz atakować - pozbywaj się kompleksów poza forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Co upoważnia cię do obrażania innych? Arogancki ton i brak poszanowania dla innych świadczy o braku kultury i miernocie. Forum to miejsce wymiany doświadczeń a nie ring, nie musisz atakować - pozbywaj się kompleksów poza forum. Po prostu wytykam Ci ewidentne bzdury lub delikatniej piszac mijaniem się z prawdą lub nieświadomościa. To,że Ty byłeś nie świadomy nie znaczy,że taki był każdy i że świat był inny niż piszesz. Pompy ciepła to nie "nowość" ostatnich lat czy nawet 2013r.... Edytowane 21 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Tak z ciekawości ..W przypadku Waszych PC powietrznych przy jakiej temperaturze zewnętrznej włącza się grzałka elektryczna, dzięki które zaczyna działać ogrzewanie?To jest powód dlaczego niektórzy wspomagają się innym źródłem ciepła albo po roku inwestują w PV aby obniżyć koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.02.2018 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Było nie raz. Odkąd mam pompę jeszcze się nie załączyła. Do -15 jest zablokowana a poniżej może ale nie musi się włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Tak z ciekawości ..W przypadku Waszych PC powietrznych przy jakiej temperaturze zewnętrznej włącza się grzałka elektryczna, dzięki które zaczyna działać ogrzewanie? To jest powód dlaczego niektórzy wspomagają się innym źródłem ciepła albo po roku inwestują w PV aby obniżyć koszty. No widzisz jak mało wiesz... Grzałka może nie włączać się WOGOLE i nawet przy -26st.C i u mnie właśnie się nie włącza. Wiesz czemu ? Bo moc grzewcza pompy w 100% gwarantuje zapotrzebowanie domu na moc grzewczą. Inaczej,wyłączająca się grzalka świadczy o nie poprawnym doborze mocy grzewczej pompy do potrzeb domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Tak z ciekawości ..W przypadku Waszych PC powietrznych przy jakiej temperaturze zewnętrznej włącza się grzałka elektryczna, dzięki które zaczyna działać ogrzewanie? To jest powód dlaczego niektórzy wspomagają się innym źródłem ciepła albo po roku inwestują w PV aby obniżyć koszty. Mój T-cap nie uruchamia grzałek -mrozy były kilka razy po -23 st i PC działała.Sprężarka w T-capie wył się przy -28 st. Takie mrozy to kilka godzin w sezonie i to w nie każdym. Żeby grzałki się włączyły muszę mieć włączoną funk , osiągniętą min temp ewentualnego wł grzałki i dT 8K przez jakiś czas-w ramach testów kiedy próbowałem sprawdzić pracę na grzałkach , nie wystąpiła mi taka dT ( musiałem sztucznie to osiągnąć) To nie bajki , inni użytkiwnicy wielokrotnie to potwierdzali... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Po prostu wytykam Ci ewidentne bzdury ..... 1. Napisałeś :nie miałeś pojęcia o Bożym świecie zakopany węglem w kotłowni. Nigdy nie polecałem węgla? A tak przy okazja to prąd, który tak polecasz to produkują węgorze elektryczne . Niestety powstaje w Polsce w procesie spalania węgla. 2. Napisałeś: "trzeba dogrzewac kominkiem,jak tak robi Twój sąsiad to jest tak samo "kumaty"jak Ty..." Nie napisałem że trzeba, ale są tacy, że to robią zapewne bo lubią albo ze względów ekonomicznych, zresztą sam napisałeś "Jako rezerwowe źródło ciepła będzie kominek z DGP lub akumulacyjny.". Czyli posiadasz PC i kominek w salonie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 2. Napisałeś: "trzeba dogrzewac kominkiem,jak tak robi Twój sąsiad to jest tak samo "kumaty"jak Ty..." Nie napisałem że trzeba, ale są tacy, że to robią zapewne bo lubią albo ze względów ekonomicznych, zresztą sam napisałeś "Jako rezerwowe źródło ciepła będzie kominek z DGP lub akumulacyjny.". Czyli posiadasz PC i kominek w salonie ? Pozdrawiam. Czytałeś i wiesz co to znaczy "rezerwowe źródło ciepła" ? Nie raz pisałem,że nie wyobrażam sobie domu i salonu bez kominka. Jest odpalany kilka razy w sezonie dla klimatu ponieważ "dogrzewanie" nim nie jest oplacalne ekonomicznie,taniej wychodzi grzanie pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Słuchajcie- to już się regularnie wałkuje , może warto w temacie PC na samej górze wpisać kilka oczywistości ( tłustym drukiem najlepiej) ,np :-PC P/W w Polsce jest w stanie być jedynym źródłem ciepła-PC P/W jest w stanie ogrzać dom bez grzałek , a jeśli już się włączą- to na kilka/max kilkadziesiąt godzin.Moderatorzy, Redakcja - co Wy na to ?Pzdr PSPC oczywiście prawidłowo dobrana i zamontowana Edytowane 21 Lutego 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Co do awaryjnego systemu grzewczego , to nie każdy nie posiadacz PC takowy posiada.Mój kolega ma zwykły śmieciuch i pech chciał , że przy mrozach pękł - dwa dni boksował się z wymianą , w domu nie palił wtedy i przeżył.Pożyczył dwie farelki na czas naprawy...Jak ktoś lubi w salonie kominek- to ok, zawsze pełni rolę awaryjnego źródełka ciepła.Mój system awaryjnego grzania polega na ( wg najprostszego rozeiązania) :-grzałkach w PC ( 9kW)-pożyczę lub dokupię farelki ( po 100 pln sztuka)-pożyczę lub kupię 2-3 żelowe kominki-pożyczę agregat prądotwórczy-dodatkowe przyłącze wodne pod piec elektryczny ( dwa dni max zakup i podłączenie , tyle co akcja u kolegi)Taki plan- życie zweryfikuje tematDodam tylko , że piec węglowy sprzedałem latem- nawet nie biorę pod uwagę zakup jakiegokolwiek awaryjnego kopciucha.Pzdr Edytowane 21 Lutego 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.02.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 -PC P/W w Polsce jest w stanie być jedynym źródłem ciepła -PC P/W jest w stanie ogrzać dom bez grzałek , a jeśli już się włączą- to na kilka/max kilkadziesiąt godzin. Bo kiedyś tak było, producenci jednak doszli do wniosku że lepiej sprzedać mocniejsze pompy z kagańcem i pokazać że są super i kominka ani grzałek nie potrzeba. kiedyś pompa brała 2,5kw przy 0/35 i dawała 10kw COP 4 ale na parametrach -20/35 dawała już tylko 5kw zuzywając nadal 2,5kw bez grzałek i wszyscy pokazywali takie wykresy na których moc grzewcza spadała liniowo i książkowo przy -7 przecinała się z zapotrzebowaniem budynku na ciepło dziś najpopularniejsze są tutaj pompy ktore do -15 spokojnie utrzymują wydajność i taka pompa nadal przy parametrach -20/35 daje 10kw tylko sprężarka bierze wtedy 4kw. Popularny Tcap 9kw potrafi zagrzać w zimę wodę do 60 stopni bez grzałek tylko pobór mocy ma wtedy prawie 6.5kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Bo kiedyś tak było, producenci jednak doszli do wniosku że lepiej sprzedać mocniejsze pompy z kagańcem i pokazać że są super i kominka ani grzałek nie potrzeba. kiedyś pompa brała 2,5kw przy 0/35 i dawała 10kw COP 4 ale na parametrach -20/35 dawała już tylko 5kw zuzywając nadal 2,5kw bez grzałek i wszyscy pokazywali takie wykresy na których moc grzewcza spadała liniowo i książkowo przy -7 przecinała się z zapotrzebowaniem budynku na ciepło dziś najpopularniejsze są tutaj pompy ktore do -15 spokojnie utrzymują wydajność i taka pompa nadal przy parametrach -20/35 daje 10kw tylko sprężarka bierze wtedy 4kw. Popularny Tcap 9kw potrafi zagrzać w zimę wodę do 60 stopni bez grzałek tylko pobór mocy ma wtedy prawie 6.5kw Czasy się zmieniają- to co było standardem 5 lat temu ( i więcej) nie może być teraz. Technika idzie cały czas do przodu- lepsze copy , lepsza wydajność grzewcza. Do tego rozsądne ceny i dofinandowanie... Najważniejsze : -parametry -jakość sprzętu i montażu -ceny zakupu i serwisu PC nie jest jeszcze obowiązkowym źródłem ciepła- za karę nikt nie musi jej kupować ... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Bo kiedyś tak było, producenci jednak doszli do wniosku że lepiej sprzedać mocniejsze pompy z kagańcem i pokazać że są super i kominka ani grzałek nie potrzeba. kiedyś pompa brała 2,5kw przy 0/35 i dawała 10kw COP 4 ale na parametrach -20/35 dawała już tylko 5kw zuzywając nadal 2,5kw bez grzałek i wszyscy pokazywali takie wykresy na których moc grzewcza spadała liniowo i książkowo przy -7 przecinała się z zapotrzebowaniem budynku na ciepło dziś najpopularniejsze są tutaj pompy ktore do -15 spokojnie utrzymują wydajność i taka pompa nadal przy parametrach -20/35 daje 10kw tylko sprężarka bierze wtedy 4kw. Popularny Tcap 9kw potrafi zagrzać w zimę wodę do 60 stopni bez grzałek tylko pobór mocy ma wtedy prawie 6.5kw Nie przypominam sobie od momentu bycia na forum czyli od 2009r. żeby były pompy z "automatem" załączania grzałki przy określonej temperaturze. Co więcej,pompa która chciałem nabyć w 2012r czyli Atlantic 8kW a na rynku bodajże od 2008r tez jako Fujitsu swobodnie grzala do -20st.C oferując przy tej temp. moc grzewczą 4,6kW i COP2 i nawet przy tej pompie w moim domu grzalka by się nie zalaczyla przy -20st.C bo dom wtedy potrzebuje 3,5kW. Zubadan występował od zawsze bez grzalek ale był drogi. Zatem nie opowiadajcie bzdur,że jakaś pompa grzeje grzalkami przy niskich temperaturach. Tak się stanie jeśli moc grzewcza nie wystarczy do potrzeb domu. Tylko i wyłącznie w takim wypadku ale to nie jest zależne od temp.zewnętrznej. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 W zadnej, moja PC nie ma grzalek. Nie mam innych zrodel ciepla, ani PV Ale jak to możliweeeee.... To może przynajmniej marzniesz w chałupie , albo ciepło się ubierasz ? Czary jakieś , czy co ... Takie teraz cuda mają ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.02.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Nie, chodze boso i w T-shirt Nawet zima A "cudo" zadna nowinka nie jest, bo z 2010. Szkoda ze nadal jest tyle ludzi powielajacych bzdury o PC. Tak sobie myślę , że jeśli te nieaktualne od wielu lat mity o PC PW są tu regularnie powielane to może : -jest to celowe działanie na rzecz poparcia innych systemów -ktoś czytał tylko od początku wpisy na FM i dotarł gdzieś do połowy -ktoś nie zapoznał się z FM i zapamiętał opinie w temacie sprzed 10 lat Coś pominąłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Zakładając, że zapotrzebowanie potrzebne do CO to 5kW ale do CWU potrzebuję 12-15kW jaką moc powinna mieć PC? Czytam to forum po to znaleźć dowód czy PC są warte ceny, by przekonać się od użytkowników jakie są realne koszty. Moje sceptyczne podejście wynika z faktu, że nie było mi dane poznać użytkownika, który by mnie przekonał. Moje wyliczenia wskazywały, że okresie 10lat PC ws. gaz się nie opłaca. Może miałem złe dane , nie popełniłem błąd w wyliczeniach. Dlatego sprawdzam, czy się pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Zakładając, że zapotrzebowanie potrzebne do CO to 5kW ale do CWU potrzebuję 12-15kW jaką moc powinna mieć PC? Jaki powód takiego załozenia?, chcesz grzac cwu dla 10 osób?, skąd te 12-15 kW dla cwu, przyjmuje sie w zaleznosci od wielkosci zasobnika ok 250-500W/osoba, przy czym mniejsza moc dla wiekszego zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.02.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Zakładając, że zapotrzebowanie potrzebne do CO to 5kW ale do CWU potrzebuję 12-15kW jaką moc powinna mieć PC? To u Ciebie mieszka chyba z 20 osób i wszyscy biorą jednocześnie kąpiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 21.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 ? Pytanie do BOBROW W stopce masz wyliczenie: koszty :2016-7625kWh/3278pln,2017-7590kWh/3263pln Wynika z tego, że cena 1kW to ~ 0.43zl/kWk - Czy to jest cena netto? Jeżeli tak to w przypadku domu powinno się raczej podać z VATem aby można było rzetelnie porównać. Nie ważne...Rozliczenie gazu jest podawane również kWh, zatem cena kWh gazu to 0.17zł/kWh ( z VAT i przesyłem, bez opłat abonamentowych), co dla twoich danych daje ~1300zł/rok Jeżeli tym razem nie mam problemów z matematyką to 1300 < 3200 o jakieś 1900zl mniej na rok na korzyść gazu. Podobne dane są tutaj: http://www.instalacjebudowlane.pl/3742-23-40-porownanie-kosztow-ogrzewania-roznymi-mediami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts