Truskawkowy 14.02.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Witam po przerwie!Mam problem z drzwiami Intenso. Po roku użytkowania zauważyliśmy, że na krawędzi drzwi w okolicy klamki, ozdobna okleina łuszczy się i spod niej wystaje paskudny biały kolor. Drzwi kosztowały prawie 900,- zł za sztukę. Intenso odmawia uznania reklamacji, ponieważ jak tłumaczą, do otwierania i zamykania drzwi służą klamki, a te uszkodzenia powstały wyraźnie poprzez chwytanie krawędzi drzwi ręką.Oczywiście mają rację. Zdarza się, zwłaszcza jeśli ma się dzieci, że łapiemy drzwi gołymi rękami i nie zawsze korzystamy z klamek, ale nie wiem czy ktokolwiek inaczej użytkuje swoje drzwi. Od jakiegoś czasu nawet zaplanowałem sobie, że będę starał się usilnie aby drzwi obsługiwać wyłącznie klamką i widzę że sam się zapominam. Zwłaszcza jeśli za mocno się drzwi otworzy chce się je "złapać" etc.Dom to miejsce gdzie się mieszka, a nie muzeum i nie wyobrażam sobie do końca życia pamiętać o wrażliwości moich drzwi i wszystkich upominać.Co więcej w starym mieszkaniu mieliśmy drzwi z Castoramy za 300 zł i nic podobnego nie miało miejsca.Macie jakieś pomysły jak odnieść się do ich odmowy ewentualnie jak inaczej zawalczyć o swoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.02.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Czy w warunkach technicznych użytkowania drzwi jest określone, że np. wolno tylko otwierać klamką albo nie wolno łapać za drzwi?Możesz się skonsultować z UOKIK - porady są darmowe.Podejrzewam jednak, że to będzie przysłowiowa "walka z wiatrakami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truskawkowy 14.02.2018 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Do UOKiK dzwoniłem. Porada bardzo ogólna i bez konkretów. Pani w zasadzie przeczytała ogólnikowe zasady gwarancji i rękojmi. Nie zauważyłem specjalnego zainteresowania sprawą.W karcie gwarancyjnej nie ma ani słowa o obligatoryjnym używaniu klamki. Jest napisane o zakazie "trzaskania" drzwiami i wieszania czegokolwiek na nich (ubrań, kabli...siebie), ale nie ma nic o chwytaniu wyłącznie za klamkę. Dla mnie to normalne że drzwi się czasem złapie za krawędź albo popchnie ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 14.02.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Na telefonie niczego innego nie uzyskasz. Opisz sprawę i wyślij dla odpowiedniego względem miejsca zamieszkania rzecznika praw konsumentów. Jeśli jesteś z Turza Śląska, to wyszukałem: Powiatowy Rzecznik Konsumentówul. Pszoska 92a44-300 Wodzisław Śląskitel. 32 453 99 62faks 32 453 99 69 e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truskawkowy 14.02.2018 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 A gdyby już poszło na noże, to skąd wytrzasnąć jakiegoś rzeczoznawcę, który dałby opinię o jakości okleiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.02.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Wybacz, ale 900 zł za sztukę (zakładam kompletne drzwi) nie jest wyznacznikiem extra jakości. Wręcz przeciwnie - to może sugerować tańszą serię okleinę.. Wrzuć fotki - pewnie nie pomoże to Twojej sprawie, ale będzie może pomocne dla innych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patent.x 15.02.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Drzwi od łazienki? Najczęściej otarcia oklein w tych miejscach, występują w drzwiach od łazienki. Na 99% reklamacja nie zostanie uznana. Wytarcie okleiny nie będzie uznane za wadę materiału, tylko niewłaściwe użytkowanie drzwi. Klamka nie jest elementem dekoracyjnym, służy do otwierania i zamykania. Nie zależnie od firmy z której kupiłeś, tak już jest. Taki efekt po roku czasu to trochę za szybko, choć zależy od intensywności. Próbować reklamować zawsze warto. Po 3 latach użytkowania w moich drzwiach łazienkowych innej firmy mam tak samo. Nie kupowałem najdroższych, nie było mnie stać. Liczyłem się z tym i trudno. Będzie to wyglądało kiepsko, zmienię skrzydło. Morał z tego taki, jak kupujesz tanio, musisz się liczyć z szybszym zużyciem. Warto dopłacać chociażby za lepszą okleinę. Ona pokrywa całe drzwi i najczęściej jest najsłabszym elementem. Nowe wyglądają ładnie i są tanie. Tylko szybciej się zużywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts