Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wewnętrzne Intenso -łuszczy się okleina!

Recommended Posts

Witam po przerwie!

Mam problem z drzwiami Intenso. Po roku użytkowania zauważyliśmy, że na krawędzi drzwi w okolicy klamki, ozdobna okleina łuszczy się i spod niej wystaje paskudny biały kolor. Drzwi kosztowały prawie 900,- zł za sztukę. Intenso odmawia uznania reklamacji, ponieważ jak tłumaczą, do otwierania i zamykania drzwi służą klamki, a te uszkodzenia powstały wyraźnie poprzez chwytanie krawędzi drzwi ręką.

Oczywiście mają rację. Zdarza się, zwłaszcza jeśli ma się dzieci, że łapiemy drzwi gołymi rękami i nie zawsze korzystamy z klamek, ale nie wiem czy ktokolwiek inaczej użytkuje swoje drzwi. Od jakiegoś czasu nawet zaplanowałem sobie, że będę starał się usilnie aby drzwi obsługiwać wyłącznie klamką i widzę że sam się zapominam. Zwłaszcza jeśli za mocno się drzwi otworzy chce się je "złapać" etc.

Dom to miejsce gdzie się mieszka, a nie muzeum i nie wyobrażam sobie do końca życia pamiętać o wrażliwości moich drzwi i wszystkich upominać.

Co więcej w starym mieszkaniu mieliśmy drzwi z Castoramy za 300 zł i nic podobnego nie miało miejsca.

Macie jakieś pomysły jak odnieść się do ich odmowy ewentualnie jak inaczej zawalczyć o swoje?

Do UOKiK dzwoniłem. Porada bardzo ogólna i bez konkretów. Pani w zasadzie przeczytała ogólnikowe zasady gwarancji i rękojmi. Nie zauważyłem specjalnego zainteresowania sprawą.

W karcie gwarancyjnej nie ma ani słowa o obligatoryjnym używaniu klamki. Jest napisane o zakazie "trzaskania" drzwiami i wieszania czegokolwiek na nich (ubrań, kabli...siebie), ale nie ma nic o chwytaniu wyłącznie za klamkę. Dla mnie to normalne że drzwi się czasem złapie za krawędź albo popchnie ręką.

Na telefonie niczego innego nie uzyskasz. Opisz sprawę i wyślij dla odpowiedniego względem miejsca zamieszkania rzecznika praw konsumentów. Jeśli jesteś z Turza Śląska, to wyszukałem:

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

ul. Pszoska 92a

44-300 Wodzisław Śląski

tel. 32 453 99 62

faks 32 453 99 69

e-mail: [email protected]

Wybacz, ale 900 zł za sztukę (zakładam kompletne drzwi) nie jest wyznacznikiem extra jakości. Wręcz przeciwnie - to może sugerować tańszą serię okleinę..

Wrzuć fotki - pewnie nie pomoże to Twojej sprawie, ale będzie może pomocne dla innych..

Drzwi od łazienki? Najczęściej otarcia oklein w tych miejscach, występują w drzwiach od łazienki. Na 99% reklamacja nie zostanie uznana. Wytarcie okleiny nie będzie uznane za wadę materiału, tylko niewłaściwe użytkowanie drzwi. Klamka nie jest elementem dekoracyjnym, służy do otwierania i zamykania. Nie zależnie od firmy z której kupiłeś, tak już jest. Taki efekt po roku czasu to trochę za szybko, choć zależy od intensywności. Próbować reklamować zawsze warto. Po 3 latach użytkowania w moich drzwiach łazienkowych innej firmy mam tak samo. Nie kupowałem najdroższych, nie było mnie stać. Liczyłem się z tym i trudno. Będzie to wyglądało kiepsko, zmienię skrzydło.

Morał z tego taki, jak kupujesz tanio, musisz się liczyć z szybszym zużyciem. Warto dopłacać chociażby za lepszą okleinę. Ona pokrywa całe drzwi i najczęściej jest najsłabszym elementem. Nowe wyglądają ładnie i są tanie. Tylko szybciej się zużywają.