Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Skandalu Osowej...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OGŁOSZENIE:

Osowa, jesteś pilnie prywatnie wzywana do Redakcji :wink: w celu JASNEGO WYRAŻENIA WOLI przywrócenia wykasowanego wątku.

Ciekawe co robi dla takiego wątku więcej szkody? Jajcarz kroyena, o którym większość forumowiczów wie, że jajcarz, czy przechodny Gościu, po którym osowa kasuje dotychcasowe wersy. No chyba, że ktos nie miał odwagi się zalogować, a chciał dołożyć osowej, tylko za co? Że sobie pisze. :o

A pewnie, że bym więcej niż ze słomą w butach tu się nie wpisywał, ale wkurza mnie, jak to jednym postem Gościa/Krytyka literackiego wykreślono kilka wierszy, które naprawdę mi się podobały.

Kroyena, looknij TU w temacie rzeczonej kasacji:

A co do tej krytyki ....ludzie, nie musicie mnie bronić ( choć nie mniej dziękuję za to , to słodkie ) ... wiersze skasowałam pod wpływem impulsu , ale nie przez Waszą krytykę :p ( kierowały mną zupełnie inne powody ) , piszę bo czuję taką potrzebę - nie musi się to podobać ...

A prosiłem się swego czasu o respons. Zawsze łatwiej zapobiegać jak leczyć.

Też swoje zasługi macie, jako Warszawianie, [...] nie jesteście sami, a się tak zachowuje ta część warszawy (specjalnie przez małe "W"), że się przenosi na całość.

No, musiałem się otrzepać z lekka, bo mnie tą częścią warszawy nieładnie przykurzyłeś. Warszawy oczywiście :roll:. Oczywiście :wink:

Sprawdziłem w papierach - wtedy mnie jeszcze nie było, ordery się nie należą.

Dobra bo nam ponury na zawał zejdzie. :wink:

Nie bój bidy. Jeszcze nie pora na klaty kroyenie :lol:

Wszystko w swoim czasie, łącznie z zakopaniem truchła.

Dyskusyja się rozwija.

Ave Maryja.

O masz... mogłem to rozbić na 6 postów i natłuc licznik... :cry:

No nie wiem, Luśka, czy to dobry pomysł... :roll:

Dla mnie to powielanie tego co jest na innym nośniku.

Ale widziałbym jednorazową wkładkę, np. na przyszły rok, kilka stron w Muratorze [może jako insert ?], pełną wierszy "budowlanych" i nie tylko, zachęcających do boju z trudną materią budowy domu. Może tak na wiosnę ? W lutowym czy marcowym numerze ? Trochę zapomniany jest kącik "Poeci na start" - a są tam cudne perełki...

Wypowiedzcie się ludziska, jeśli chcecie.

Rozpocząłem dziś reanimację "Skandalu Osowej".

Sprawdziło się to, co pisałem - Forum jest AKTUALIZOWANE, czyli jak coś zaginie, to mimo wszystko zostaje gdzieś tam w czeluściach pamieci zapisane, natomiast jeśli ktoś sam usunie swoje posty, to taka właśnie "nowa" wersja zapisuje się w archiwum.

Będę wklejał po kilka wierszy dziennie. Starczy Wam radości na dłużej :D

Radujcie się zatem do woli.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

No, to jak już Gospodyni wątku doszła trochę do siebie, to dorzucę swoje trzy grosze, które zresztą też nie będą niczym odkrywczym, tylko próbą wyciągnięcia jakichś wniosków z dyskusji. Bo choć oczywistą postacią Numer Jeden Stowarzyszenia Budujących Poetów na pewno jest i będzie Osowa, to dyskusja zahaczyła o parę szerszych tematów.

Primo: Forum - zwłaszcza w części bardziej prywatnej - nie jest i nie powinno być traktowane jako encyklopedia wiedzy budowlanej, ale jako wielkie wspólne wędrowanie, gdzie poczucie bycia akceptowanym jest może równie ważne jak fachowe porady, zwłaszcza dla wrażliwszych natur, bo w trakcie budowy nieraz potrzebujemy takiego oparcia. Solidna porcja dobrego, życzliwego humoru, nawet nieco abstrakcyjnego - tu ukłon w stronę naszego Stańczyka (kroyeny) - jest równie istotna jak sonda na temat cen gazu i pustaków. I poezja też - nawet również nieco abstrakcyjna. A gość jako ktoś kto zagląda tu po raz pierwszy może się zupełnie w tym nie połapać.

Secundo: Ja osobiście mam (to było dawno...) co nieco na koncie w dziedzinie poezji, więc wiem że w pewnym stanie ducha (i to częściej ponurym niż dobrym) pisanie też necesse est. I pomaga piszącemu stanąć na nogi. Patrząc po takich osobistych wierszach, wydaje się że ten kto pisał to jakiś kłębek nerwów. A właśnie nie, i po to pisze, żeby takim nie być. I bardzo dobrze.

Tertio (et ultimo): De gustibus non est disputandum. Ja kiedyś na początku również pisywałem kawałki bardzo dopieszczone co do formy lub wyciskające łzy, ale niespecjalnie mądre; dziś preferuję poezję konkretniejszą, która może być, jak u wieszczów było, pomocą w zrozumieniu siebie i świata i motorem napędowym do pracy nad sobą (ale ileż takich naprawdę wartościowych kawałków można napisać w życiu! Kilka? Kilkanaście? No i gdzież mi do wieszczów!!!). I jasne, że w związku z tym np. nie wszystkie utwory Osowej mi się podobają. Może nawet większość. I nie wszystkie rozumiem. I mogę emocjonalnie nie przepadać w związku z tym za Nią. Tylko co z tego? Jestem cywilizowany, więc nie będę swoimi emocjami walił Osowy między oczy!!! Po prostu siedzę cicho. I cenię dziewczynę - jak nie za treść wierszy, to za otwartość i zaufanie do nas, czytelników, za jej obecność, i życzę jej jak najlepiej. I proszę wszelkich Gości o takież zrozumienie i minimalną kulturę osobistą (znaczy: Panowie, pochamujcie się - chamy, opanujcie się!).

A Ty się, kochana, nie zrażaj, i pisz - dla tych, którym to się podoba i dla tych, którym nie.

Uszy do góry!

Pozdrawiam -

Trachu, jesteś w tym kąciku od dawna oczekiwanym gościem.

Jak na razie, to Osowa zniknęła nam z oczu i z [nomen omen] awatara.

Zniknął też niejaki Seledyn, zostawiając jeden wiersz po sobie..

Goście odpuścili walkę z uczuciami i emocjami piszących. Ale cóż nam ze spokoju tworzenia, kiedy twórców nie ma ?

Dzięki, ponury63, za powitanie... :D

Długo się zastanawiałem, czy wogóle coś swojego w tym dziale zamieścić i w końcu odezwałem się dopiero tutaj, głosem w dyskusji.

Miałem już parę razy za namowami przyjaciół i znajomych coś ze swoich utworków - i tych pisanych na serio i tych na wesoło - opublikować, ale jak na razie oprócz kilku konkursowych publikacji wszystko leży w szufladzie, wydrukowane na szczęście przed awarią dysku, w której straciłem całą resztę zbiorów.

Łamię się, czy założyć tu i swój "zbiorek" czy jednak nie. Bo z moim zabieraniem się do czegoś to jest zawsze tak, jak z moim dziennikiem budowy tutaj - nawet zachęcany i namawiany pracuję zrywami i z dużymi przerwami, zrażam czytelników, więc nawet nie wiem, czy warto zaczynać?

Trochę nie w tym wątku to co powyżej napisałem, w końcu to mają być komentarze do Osowej a nie do całego Stowarzyszenia... :-?

Witaj Trachu

To dla mnie niewątpliwy zaszczyt usłyszeć z ust Twoich takie wsparcie ...wielce to budujące – pragnę więc złożyć ukłony w Twoim kierunku dziękując .

Trachu... byłabym niezwykle ukontentowana , gdybyś dał nam szansę ujrzenia Twoich wartościowych tekstów – proszę więc w imieniu wszystkich : Załóż swój wątek – czekamy z niecierpliwością ....

Pozdrawiam literkami 8)

Dzięki najserdeczniejsze, Szanowna Gospodyni - Osowo wielobarwna, wciąż ta sama a co dzień inna :D

Pierwszy wiersz, tak się złożyło, już na Forum napisałem... dopiero co, w życzeniach dla Nikoli. Ale jeśli Bóg pozwoli a czasu stanie, pójdę za Twą radą...

A tymczasem żegnam się już przed Świętami z Tobą i innymi Froumowiczami, i raz jeszcze życzę wszelkiego błogosławieństwa od Dzieciątka i Jego Matki...

Do usłyszenia!

• 3 months później...