Hikiel 09.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Nie wybieracie się znowu? Chciałbym w końcu zamknąć ten temat bo jak tak dalej pójdzie to mnie zima zastanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachus 10.10.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 A po co taki wielki ten kocioł ? Słuszne pytanie ? Podałem konkretny model kotła. Slimpel. Ten produkt występuje w mocach max 10 kW, 15 kW, 25 kW. 10 odpada bo niestety będzie za mały będzie pracował na pełnym na dużym obciążeniu co wpłynie negatywnie na czas jego eksploatacji. Pasuje 15 ale 15 i 25 to jeden i ten sam kocioł moc 4,8-15/4,8-25 tyle tylko że ograniczony elektronicznie, różnica w cenie żadna. Wiec po co fikcja ? Użytkownik sam może zadać z jaką mocą max kocioł ma pracować może to ustawić w przedziale 4,8-25 wiec może sam wybrać te 15 kW. Ale też moze wybrać 18 czy np 12 kW. Tylko po co ? Skoro kocioł sam moduluje i sam dobiera moc do zapotrzebowania ? U wielu producentów tak jest że jest jeden i ten sam kocioł tylko ograniczony elektronicznie i naklejki inne. Zaczni doradzać obiektywnie a nie promować włoski badziew, którego zresztą jesteś pośrednikiem https://www.olx.pl/oferta/kociol-piec-na-pellet-edilkamin-laguna-p-18-montaz-CID628-IDpMFLn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 jakby ktoś był zainteresowany, to do polowy listopada jest promocja na kotły Pellux - Biawar-Nibe. jest dotacja producenta 2000zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Zaczni doradzać obiektywnie a nie promować włoski badziew, którego zresztą jesteś pośrednikiem https://www.olx.pl/oferta/kociol-piec-na-pellet-edilkamin-laguna-p-18-montaz-CID628-IDpMFLn.html Doradzam obiektywnie te kotły które uważam że są warte polecenia i tylko takie montuję nie montuję urządzeń które uważam że są kiepskie. Dlaczego Slimpela uważasz za badziew ? No i akurat slimpel jest produktem tureckim nie włoskim ? A co masz do włoskich konstrukcji ? To bardzo dobre rozwiązania przyjazne użytkownikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Doradzam obiektywnie te kotły które uważam że są warte polecenia i tylko takie montuję nie montuję urządzeń które uważam że są kiepskie. Dlaczego Slimpela uważasz za badziew ? No i akurat slimpel jest produktem tureckim nie włoskim ? A co masz do włoskich konstrukcji ? To bardzo dobre rozwiązania przyjazne użytkownikowi. Oj, oj, to chyba nie tak. nie montujesz urządzeń których nie znasz, a nie, ze są kiepskie. owszem niektóre sa faktycznie kiepskie, ale gro tych co nie montujesz sa co najmniej takie dobre jak te co montujesz a czasami nawet lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Oj, oj, to chyba nie tak. nie montujesz urządzeń których nie znasz, a nie, ze są kiepskie. owszem niektóre sa faktycznie kiepskie, ale gro tych co nie montujesz sa co najmniej takie dobre jak te co montujesz a czasami nawet lepsze. Staram się siedzieć w temacie jeżdżę się szkolę obserwuję fora czytam dtr jeśli pojawia się nowy dobry produkt to go obserwuję i jeśli mi się spodoba wrzucam do oferty jak narazie to z tych super produktów to niewiele mnie zafascynowało No dawaj ten lepszy kocioł podyskutujemy zobaczymy może mnie przekonasz. Porównamy go np z Laguną ? Edytowane 10 Października 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Nie mam najmniejszej ochoty Cie przekonywać do czegokolwiek. Ty masz firmę, Ty decydujesz co będziesz sprzedawał.Nie mniej jednak, z tonu Twojej wypowiedzi widzę, że nie pomyliłem się w ocenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Nie poprostu chciałbym się wymienić argumentami - uważasz że coś jest lepsze napisz podaj swoje argumenty - zobaczymy porównamy, porównamy parametry, konstrukcje itd Przecież to nic wielkiego. Zwykła dyskusja i porównanie dwóch produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 no to ze mną nie pogadasz na pewno mam dużo mniejszą wiedzę na ten temat niż Ty, ale jak ktoś pisze, że najlepsze są tylko te kotły które sam sprzedaje, to wybacz, ale mam taka ocenę jak napisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.10.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 ale gro tych co nie montujesz sa co najmniej takie dobre jak te co montujesz a czasami nawet lepsze Jako że mnie ten temat też tyczy, chciał bym porównać Lagunę z innymi kotłami. Dawaj Sławko jakiś kocioł, chce zobaczyć merytoryczną wymianę opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Piszę że sa najlepsze bo tak uważam, mam polecać te kotły które uważam że są kiepskie ? Tylko dlatego że ich nie montuję ? Ok nie masz wiedzy no cóż trudno, nie zrobimy sobie porównania - wiec dlaczego piszesz że są lepsze kotły od tych które polecam jeśli nie masz na ten temat wiedzy. Nie znasz tych które polecam ale mnie krytykujesz. Edytowane 10 Października 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Piszę że sa najlepsze bo tak uważam, mam polecać te kotły które uważam że są kiepskie ? Tylko dlatego że ich nie montuję ? Ok. masz prawo tak uwazać i polecać akurat te konkretne kotły ale nie dlatego, ze reszta jest kiepska bo wtedy by wyszłoby na to, ze tylko 3-5 firm produkuje najlepsze kotły, a reszta to syf. owszem, na pewno spora część kotłów jest dużo gorsza, niż te co polecasz a część z nich to już totalne badziewie, ale jest tez spora cześć kotłów które są co niemniej tak dobre jak te które sprzedajesz a i pewnie znalazłyby się i lepsze. Rozumiem tez, ze nie sposób mieć w ofercie wszystkich producentów, bo to byłoby rozdrobnienie, nie sprzyjające prowadzeniu firmy (lepiej sprzedać 10 kotłów jednej firmy i uzyskać wieksze rabaty, niż 10 kotłów-kazdy innej firmy). gdybyś podszedł do tego tak: sprzedaje takie kotły jakie sprzedaje, bo uważam, ze są dobre lub bardzo dobre, pewnie są inne równie dobre lub lepsze, ale nie mam ich w ofercie, bo nie sposób mieć wszystkiego lub to, ze jeszcze ich nie poznałem Lub ubrać ten sens w inne słówka, natomiast Twoja wypowiedź była kategoryczna, ze tylko te marki które sprzedajesz są najlepsze, a reszta to totalny badziew. Żeby nie było, nic do Ciebie nie mam, być może nie raz za pośrednictwem tego forum o coś zapytam dotyczące pieca, tylko, ze ja niestety kupiłem badziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 10.10.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 masz prawo tak uwazać i polecać akurat te konkretne kotły ale nie dlatego, ze reszta jest kiepska bo wtedy by wyszłoby na to, ze tylko 3-5 firm produkuje najlepsze kotły, a reszta to syf. owszem, na pewno spora część kotłów jest dużo gorsza, niż te co polecasz a część z nich to już totalne badziewie, ale jest tez spora cześć kotłów które są co niemniej tak dobre jak te które sprzedajesz a i pewnie znalazłyby się i lepsze. Rozumiem tez, ze nie sposób mieć w ofercie wszystkich producentów, bo to byłoby rozdrobnienie, nie sprzyjające prowadzeniu firmy (lepiej sprzedać 10 kotłów jednej firmy i uzyskać wieksze rabaty, niż 10 kotłów-kazdy innej firmy). gdybyś podszedł do tego tak: sprzedaje takie kotły jakie sprzedaje, bo uważam, ze są dobre lub bardzo dobre, pewnie są inne równie dobre lub lepsze, ale nie mam ich w ofercie, bo nie sposób mieć wszystkiego lub to, ze jeszcze ich nie poznałem Lub ubrać ten sens w inne słówka, natomiast Twoja wypowiedź była kategoryczna, ze tylko te marki które sprzedajesz są najlepsze, a reszta to totalny badziew. Żeby nie było, nic do Ciebie nie mam, być może nie raz za pośrednictwem tego forum o coś zapytam dotyczące pieca, tylko, ze ja niestety kupiłem badziew Ok może napisałem zbyt emocjonalnie. Ja polecam pewne rozwiązania a i tak decyzja co wybrać należy do użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 10.10.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Ok może napisałem zbyt emocjonalnie. Ja polecam pewne rozwiązania a i tak decyzja co wybrać należy do użytkownika.i tą puentą zakonczmy tą dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachus 02.08.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Aleś Pan durny, aż miło. Aby cokolwiek napisać mądrego potrzeba trochę wiedzy....Panu brakuje, typowy handlowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachus 02.08.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Co zrobić uczą się chłopaki KOPIOWAĆ - widzę że kolejnego Reda sprzedają - myśl konstrukcyjna kupić i skopiować. Aleś Pan durny, aż miło. Aby cokolwiek napisać mądrego potrzeba trochę wiedzy....Panu brakuje, typowy handlowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachus 02.08.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 dobrze Moc max 24,05 kW Moc min -5,05 co/10%o2 - 140,59 mg/Nm3 - 152 NOx - 82,37 mg/MJ - 89,26 OGC - 12,60 mg/Nm3 - 18,08 Pył - 35,92 mg/Nm3 - 38,88 sprawność 92,1 % - 90,23 Oczywiście jeśli checesz to Ci udostępnie na maila Certyfikat. Dobra teraz dawaj swoje z ze swojego RBR-a eko Bio Ok to Ja ja Ci podam wyniki Defro Alfa 22kW który mam zamontowany, jak widać włoskie nie znaczy lepsze, Moc max 22 kW Moc min -6,6 kW co/10%o2 - 32 mg/Nm3 - 222 NOx - 155 mg/MJ - 184 OGC - 1 mg/Nm3 - 7 Pył - 14 mg/Nm3 - 15 sprawność 91,6 % - 90,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 02.08.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2019 Aleś Pan durny, aż miło. Aby cokolwiek napisać mądrego potrzeba trochę wiedzy....Panu brakuje, typowy handlowiec No typowy handlowiec - instalator - serwisant. Cóż zrobić taki zawód. A czy mi wiedzy brakuje - pewnie tak ale cały czas się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WayOut 05.08.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) W zasadzie, to ja też jestem w stanie pomóc, bo całkiem dobrze się na tym znam, jak na swoje młode lata... ------------------------------------------- Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loveer 19.08.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Witam. Szukam kotła na pellet, dom partek+ piętro+ poddasze narazie nie ogrzewane nie zagospodarowane. Około 200m2 wszystkiego. Chodzi o same ogrzewanie (więc tylko sezon zimowy, letni nie ogrzewamy) bo wodę mamy podgrzewaną z miasta. Obecnie mieszkanie ogrzewane jest kominkiem(płaszcz wodny). Cena najlepiej do 8/9 tys. Szerokość pieca max 1.5m, najlepiej jakiś slim. Dodam że jestem totalnym laikiem w tej kwestii i trafiłem na to forum. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts