Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap a wentylacja grawitacyjna

Recommended Posts

Witam,urzadzam sobie kuchnie w domu jednorodzinnym i jestem w zaklopotaniu, planuje zakupic okap kuchenny(do plyty indukcyjnej), kuchnia jest polaczona z salonem. Kuchnia ma dach skosny posiadam 2 okna dachowe z nawietrznikami, kuchnia ma 14m2.Zastanawiam sie czy robic "kratke wentylacyjna" w kuchni(mam wolny komin wentylacyjny,ktory jest na poddaszu odalony od sciany kuchennej jakies 1,5m.chcialem przewiercic sie w scianie na strych i puscic rure izolowana spiro w poziomie do komina). Wiem ze przy uzywaniu okapu bedzie sie robila cofka w kanale wentylacyjnm, ale myslelem zeby zamontowac wentylator ktory sie bedzie uruchamial wtedy gdy wilgoc w pomieszczeniu bedzie powyzej ustawionego procenta. W rurze spiro chcialem umiescic klape zwrotna + wentylator z zaworem zwrotym,czyli podwojne zabezpieczenie przed cofka, czyli ta wentylacja nie bedzie dzialac jako wentylacja grawitacyjna tylko mechaniczna jako dodatkowe wspomaganie kuchni w pozbyciu sie wilgotnego powietrza w wyzszych partiach sufitu. Chodzi mi czy warto robic wentylacje wyzej wymienioną,czy wystarczy mi sam okap ktory bede uzywal wylacznie przy gotowaniu i poradzi sobie z wilgocia i ewentualnym grzybem w rogach na suficie. Dodam ze w lazince w kominie wentylacyjnym zamotowany bedzie wentylator z klapa zwrotna by zapobiec cofce przy uzywaniu okapu.

Pozdrawiam.

To niezgodne z prawem, ale działa:

Użyj okapu z timerem. Np. mój Siemens ma program w którym okap się włącza co godzina na 5 minut na 1 biegu. Czyli jest to wentylacja mechaniczna. Nawiew zdecydowanie lepiej aby był rozszczelnionymi oknami niż drugim kominem.

Żeby nie było grzyba i wilgoci musisz włączać okap regularnie np. jak wyżej, a nie tylko przy gotowaniu.

Nie. W typowej kuchni z palnikami gazowymi o ile się nie mylę masz mieć kratkę w drzwiach albo nawiewniki, okap z wyprowadzeniem na zewnątrz, osobną kratkę wentylacyjną do wywiewu. Czyli obowiązkowa kratka i opcjonalny okap. Z tego co zrozumiałem kombinujesz jak to ulepszyć wiec podpowiedziałem. Ja bym wybrał okap pod warunkiem że on zastąpi wentylację wywiewną, ale jest to niezgodne z prawem i może być szkodliwe dla osób które nie rozumieją jak działa wentylacja.

Przy pracy wyciągu będzie konieczny solidny nawiewnik. Przy jego braku konieczne będzie solidne rozszczelnienie okien. W przeciwnym razie, stworzy się podciśnienie w domu i powietrze będzie wwiewało do środka wszelkimi otworami, kanałami a nawet i gniazdkami :lol2: W moim przypadku, przy włączeniu wyciągu zostawiam uchylone drzwi do wiatrołapu i dalej do kotłowni w której jest odpowiednio duży nawiewnik. Niestety, to taka uciążliwość przy wyciągach.

Ok. Wiem jak dziala okap, wiem ze musi byc dostarczane powietrze do pomieszczen,mam nawiewniki w oknach + beda mikrouchyly.tylko chodzi mi o to czy robic wentylacje mechaniczna jak napisalem wyzej wymieniona, czy jest sens,czy ma to jakas racje bytu, czy sobie to odpuscic bo mi to np w kuchni niewiele da.

Pozdrawiam

• 7 months później...

Cześć. ja się podepnę pod temat bo jestem w podobnej sytuacji. kuchnia otwarta z salonem łącznie 80m2

na przeciwko kuchni w salonie jest okno do którego dołożę nawiewnik. W kuchni jest też okno. w dodatku w kuchni jest spiżarnia ok 3m2 z osobny wyciągiem grawitacyjnym fi 125. Okap będzie podłączony do rury fi 150 która idzie do osobnego komina wentylacyjnego na dachu fi 150. Pytanie czy jeżeli okap będzie wyłączony to grawitacja będzie i tak działać? Czy mogę dołożyć do tego samego komina prostopadle z dachu przez strop anemostat np. fi 125 wywiewny na środku kuchni ?