MarsjaninBielsko 14.02.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Cześć, jakiś czas temu poszukiwałem firmy która dostarczy mi okna oraz wykona ich montaż na terenie Bielska-Białej. Wybrałem ostatecznie firmę Albud z Bielska ze względu na kompleksową ofertę. Firma przystąpiła do działania, okna zostały wymienione jednakże w pewnym momencie wykonania, montaż wzbudził moje wątpliwości. Posiłkowałem się wytycznymi ITB, zgłosiłem swoje uwagi do firmy których część została uwzględniona i zaproponowano poprawę wykonania. Jako, że nie mam niestety doświadczenia w tym temacie przedstawiam zdjęcia montażu. Oraz proponowany sposób naprawy przez wyżej wspomnianą firmę. Prosze o informację czy to jest/będzie wobec tego prawidłowe zamontowanie okien po uwzględnieniu poprawek czy może lepiej by zostało tak jak jest? Sposób naprawy zaproponowany przez firmę Albud: - dołożenie dybli montażowych w celu dodatkowego ustabilizowania okna, kotwy pozostaną tam gdzie są - w oknach balkonowych będzie zastosowana lista podparapetowa zamiast poszerzenia, mają zostać zastosowane klocki podporowe. - zostaną wyrównane jedynie brzegi szpalet tak aby możliwe było przyklejenie do równej powierzchni taśm Na niektórych oknach nie widać profili podokiennych gdyż niektóre okna miały nie mieć wewnętrznych parapetów. Dodam, że zdjęcia przedstawiają montaż który nie został zakończony - prace są obecnie wstrzymane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarsjaninBielsko 14.02.2018 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Dalsza część zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarsjaninBielsko 14.02.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 jeszcze kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 14.02.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Szkoda ,że otwory nie były przygotowane pod tzw ciepły montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.02.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Czym prędzej ściągnąłbym taśmy z okien od strony zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.02.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Wygląda fatalnie. By montaż z foliami miał tu uzasadnienie, to należałoby wcześniej przygotować otwory. Wyrównać, podmurować tak by ciepłe parapety nie wisiały na pianie. Bez sensu. Ktoś się połasił na kasę (chyba w obie strony?!) Widząc takie oczekiwania odmówiłbym wykonania w "rynkowych" cenach. To jest do zrobienia, ale nawet jeśli jakiś oferent złoży taką propozycję, to na bank zostanie odrzucony ze względu na najwyższą cenę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.02.2018 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 IMO montaż adekwatny do przygotowania pod niego otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarsjaninBielsko 16.02.2018 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dziękuję za wszystkie uwagi. Nie bardzo jednak rozumiem co mam dalej z tym zrobić. Zamówiłem kompleksową usługę demontażu starej i montażu nowej stolarki z użyciem taśm paropszepuszczalnych wraz z wykonaniem okien. Czy zaakceptować sposób naprawy? Może trzeba to zrobić całkowicie inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 16.02.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dziękuję za wszystkie uwagi. Nie bardzo jednak rozumiem co mam dalej z tym zrobić. Zamówiłem kompleksową usługę demontażu starej i montażu nowej stolarki z użyciem taśm paropszepuszczalnych wraz z wykonaniem okien. Czy zaakceptować sposób naprawy? Może trzeba to zrobić całkowicie inaczej? Właściwie Finladnia już odpowiedział Wygląda fatalnie. By montaż z foliami miał tu uzasadnienie, to należałoby wcześniej przygotować otwory. Wyrównać, podmurować tak by ciepłe parapety nie wisiały na pianie. Bez sensu. Ktoś się połasił na kasę (chyba w obie strony?!) Widząc takie oczekiwania odmówiłbym wykonania w "rynkowych" cenach. To jest do zrobienia, ale nawet jeśli jakiś oferent złoży taką propozycję, to na bank zostanie odrzucony ze względu na najwyższą cenę.. I co z tym zrobić ? Cały montaż od wyrwania starych okien jest przeprowadzony ŹLE i w tej formie nie nadaje się do poprawy. Za wiele błędów by reanimować trupa. Okna do demontażu Po demontażu wyrównanie wnęk okiennych - to ma być płaska powierzchnia oraz min 5 cm powierzchni czołowej ściany zewnętrznej Wykonanie wylewek pod ciepłe parapety (widzę że montaże wogóle nie mieli pojęcia jak je stosować, podpierając je w dwu miejscach) Zanim dojdziesz do porozumienia w zakresie wykonanych prac i prac do wykonania tak jak wspomniał Tomaszs131 ściągnij zewnętrzne folie ochronne - no chyba, że wykonawca podejmie się prac w ciągu maks 3 miesięcy Przykro to mówić, ale montażyści się nie popisali a firma z którą podpisałeś umowę dla własnego dobra i zachowania twarzy powinna przemontować okna w ramach zawartej umowy i zamontować jej poprawnie. Trudno. Stracą na tobie ale takie rzeczy uwzględnia się w kalkulacji a nie łapie się każdego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.02.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Sposób naprawy zaproponowany przez firmę Albud: - dołożenie dybli montażowych w celu dodatkowego ustabilizowania okna, kotwy pozostaną tam gdzie są - w oknach balkonowych będzie zastosowana lista podparapetowa zamiast poszerzenia, mają zostać zastosowane klocki podporowe. - zostaną wyrównane jedynie brzegi szpalet tak aby możliwe było przyklejenie do równej powierzchni taśm Kolejny raz wracam do tego fotoreportażu. Przyznaję że widok z fot przytłacza i nie pozwala się skupić na szukaniu pozytywów. Wyrywać wszystko - raczej pójdzie na noże.. Patrząc okiem optymistycznym : - dołożenie mocowań - jak najbardziej ok (słabo widzę obecne, więc nie zakładam by było dramatycznie. - wymiana poszerzeń na listwy ? raczej nie ma konieczności. Ja wiem że trudniej z parapetem, ale tu nie widzę błędu a jedynie alternatywę. - wyrównanie brzegów szpalet - jest w tym nadzieja że będzie z tego coś do zaakaceptowania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarsjaninBielsko 16.02.2018 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 - dołożenie mocowań - jak najbardziej ok (słabo widzę obecne, więc nie zakładam by było dramatycznie. Mogę spróbować przedstawić więcej zdjęć (jest tam ponad 15 okien) montaż w każdym wygląda prawie identycznie jak na zdjęciach. Kotwy podobnie, prawie wszystkie na jednym kołku, w niektórych przypadkach można kołek wyciągnąć w palcach. W oknach które nie posiadają profili podokiennych, nie ma klocków podporowych ale tego nie ma jak ukazać na zdjęciach. - wymiana poszerzeń na listwy ? raczej nie ma konieczności. Ja wiem że trudniej z parapetem, ale tu nie widzę błędu a jedynie alternatywę. tylko jak wtedy zabezpieczyć balkony? Tam ma być wylewka z ociepleniem na tarasie i balkonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.02.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Wiesz - montaż w tym stanie daleki jest od ideału - szczególnie estetycznie. Kiedyś oknotest zamieścił obszerną relację z wymiany stolarki. Pewnie wyszło średnio 2-3 okna dziennie (przy czym otwór na pewno nie był zamknięty w tym samym dniu), w tym wycinanie otworów i ich otynkowanie. Realnie praca dla min 2-3 ludzi x odpowiednia liczba dniówek. Wiesz pewnie do czego zmierzam.. Dlatego pewnie sugestie rozdzielenia prac wydały się nie kompleksowe. Nawet jeśli inna firma zastosowałaby lepsze kołki nie oznaczałoby to, że całość wyglądałaby lepiej. Ale możesz im kupić - kołek zWkręt Metu - o symbolu KW lub SFXP (tylko będą musieli zastąpić młotek wkrętarką). Niech zobaczą co dobrze trzyma.. Nie zamierzam ich bronić ani bardziej pogrążać. Jeśli chcesz usłyszeć zalew hejtu to wrzuć te fotki na jakąś grupę fejsbukową.. Nie wiem jak ma wyglądać taras/ balkon - sądzę ze to jest do pogodzenia a raczej bardziej się obawiam, że zastąpienie poszerzeń listwą podparapetową nie przyniesie nic dobrego a wręcz przeciwnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts