Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka na altanke bez podbitki?

fryta54

Recommended Posts

Witam serdecznie,

jestem na etapie organizowania sobie altanki:

wymiary 4x8

dach dwuspadowy o kącie 35 stopni

na krokwiach co 70cm łaty a na nich dachówka Meyer Holsen tnadem

każda dachówka moze byc przykrecona i założona zapinka

Pytanie moje czy wiatr nie podwieje od spodu dachówki jak nie zrobie deskowania?

Czy taki dach bez "papy" bedzie szczelny? czy deszcz nie bedzie zacinaał pod dachówki?

Może ktoś jest w stanie wogóle zrobić mi wizualizacje takiej altany wiecej szczegóeóło oczywiście jestem w stanie podac.

Oj Panie Andrzeju, nowy forumowicz , nie zna właściwego nazewnictwa branży a Pan się denerwuje. Spokojnie.

A do założyciela postu : ja np. nie wyobrażam sobie aby korzystając z takiej altany mieć widok na tą gołą dachówkę. Zastosowałbym przynajmniej już od dołu podbitkę na te krokwie ( bo inaczej to będzie uczucie ucztowania pod dachem stodoły.

Otóż zna bo pisze o łatach i kontrłatach. Natomiast w mojej odpowiedzi nie ma nic denerwującego. Jest stwierdzenie, że kontrłata nie będzie potrzebna. Natomiast gdyby powstał pomysł zasłonięcia od spodu dachówek to krycie wstępne jest niezbędne i wówczas kontrłaty również. Pozdrawiam.

Panowie, dzieki za wszelkie info chciałem tylko wiedziecz, czy jak na krokwie położę łaty na to dachówkę (każda przykręcona i założona spinka) to mi tego dach nie podwieje od środka. Natomist na drewnie bielnum widok ceglanej dachówki dla mnie bedzie bomba dla przykładu https://pl.pinterest.com/pin/612700724276868389/