Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dokumentacją budowy domu

Recommended Posts

witam,

bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem problemu z brakami w dokumentacji budowy domu jednorodzinnego.

Jak wybrnąć z sytuacji żeby uniknąć (zminimalizować) ewentualnych kar.

Sprawa dotyczy budowy domku jednorodzinnego piętowego.

Pozwolenie na budowę, ustanowienie kierownika budowy,inspektora nadzoru budowlanego,rozpoczęcie budowy, wpisy w dzienniku budowlanym, cały przebieg budowy - wszystko przebiegało prawidłowo.

Nie było kasy i zapotrzebowania na wykończenie I piętra więc zakończono w całości parter, a na piętrze zrobiono wszystkie roboty typowo budowlane, a pozostała tylko wykończeniówka. Ostatni wpis w dzienniku budowy jest z 2002 r. że: Zakończono prace w części parteru i należy założyć nowy dziennik budowy. W 2003 r otrzymałam decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych. Wprowadziłam się na parter.

5 lat temu wykończyłam na piętrze łazienkę (płytki, armatura itp) i jeden z pokoi (wykładzina, pomalowani ścian) i je użytkuję.

Od 2002 r, nie mam już żadnego wpisu w dzienniku budowy. Nie mam także kierownika budowy, ponieważ ten, który był w trakcie budowy zmarł (nie wiem w którym dokładnie roku ale przed 2010). Chciałabym wykonczyć pozostałe dwa pomieszczenia na piętrze zakończyć temat budowy...

Nie dopilnowałam tego wszystkiego. Wiem - głupota, ignorancja, myślenie, ze potem się załatwi. A potem się zapomniało, umknęło. Ostatnio musiałam w pracy przewertować ustawę prawo budowlane i trochę się przeraziłam konsekwencji.

Widzę 4 problemy:

- brak kierownika budowy

- brak wpisów w dzienniku mimo wykończenia pomieszczeń na piętrze (a może takich prac nie trzeba wpisywać?)

- wykonanie prac wykończeniowych na pietrze.

- brak dziennika budowy (w poprzednim są puste kartki, ale kierownik je przekreślił, ewentualnie można by to potraktować korektorem i pisać dalej ??)

Jak to rozwikłać.

Czy widzicie jeszcze jakiś problem?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.

W 2003 r otrzymałam decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych.

Ale w decyzji masz napisane, że

przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych
Czy po prostu masz decyzję o pozwoleniu na użytkowanie budynku, bo nikt nie wnikał czy piętro jest wykończone, czy nie?

Trochę nie rozumiem ...

Jeśli KB oddał do Nadzoru wszystkie pomiary , przeglądy i to co potrzebne aby Nadzór przyjął "zakończenie budowy" i wydał świstek" że jest zgoda na zamieszkanie" to kończy to temat , a to że sobie później wykończysz piętro to już Twoja sprawa i tyle.

Trochę jedynie nie rozumiem zgody na zamieszkanie przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych ,bo to zaprzecza "zakończenie budowy" i ciekawy jestem na jakiej podstawie wydano zgodę na zamieszkanie na faktycznej budowie ???

" Art. 54. 1.

Do użytkowania obiektu budowlanego, na budowę którego wymagane jest pozwolenie na budowę albo zgłoszenie budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a i 19a, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i art. 57, po zawiadomieniu organu nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 14 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji. "

- jeśli masz Pozwolenie na użytkowanie i nie było żadnego " sprzeciwu w drodze decyzji " - to zamyka temat. Mozesz użytkować obiekt zgodnie z jego przeznaczeniem :)

Tylko, że ja teraz chcę zakończyć budowę.

A nie mam aktualnego dziennika budowy z jakimikolwiek wpisami dotyczącymi zrealizowania pozostałych prac na I piętrze (tych, które były nie wykonane na dzień otrzymania pozwolenia na użytkowanie) oraz nie mam kierownika budowy. Przecież zdanie dziennika i oświadczenie kierownika budowy są niezbędne do złożenia zawiadomienia do Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o zakończenia budowy.