szaryw 16.02.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam,Przymierzam się do zakupu kominów. Dostałem korzystną ofertę kominów systemowych HOCH. Szukałem opinii w necie ale z mizernym wynikiem.Czy ktoś z Was szanownych forumowiczy ma doświadczenie z tymi kominami lub ich używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 16.02.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Ja nawet nie pamiętam, jakiego producenta mam komin systemowy, ale pamiętam, że kupując, uzyskałem informację, iż to wszystko to jest jeden ch...Skoro cena ci odpowiada, to bierz - tam nie ma się co popsuć, o ile fachowiec czegoś przy montażu nie spierdzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryw 17.02.2018 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź Też się spotkałem z taką opinią Goście mówią że ceramikę produkuje 1 czy dwóch dostawców a inni tylko składają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 17.02.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Nie do konca. Hoch to Polska firma, jak zobaczysz instrukcje i gwarancje w porównaniu do Schiedla to prawie nie zauważysz różnicy. Różnica jest natomiast np w ceramice, Hoch ma klejone ksztaltki, Schiedel odlewane w całości. Gdzieś tu na forum czytałem swego czasu że rury ceramiczne potrafią się sporo różnic w zakresie maks temperatur jakie wytrzymują - w zależności odproducenta (no właśnie producenta, czy składacza ?). Inna kwestia to kto jest gwarantem, co z tego że masz 25lat jak firmy może za 10lat nie być, bo sama istnieje dopiero od kilku? To są rzeczy które dla mnie zrobiły różnice bo w składzie też proponowali mi hocha, sąsiad się na niego skusił i wiecie co - praktycznie nie widać różnicy, ale są rzeczy których nie zauważysz, a w kwestii tak istotnej jak komin trzeba mądrze wybierać. Nie zniechęcam do hocha, pisze tylko to do czego doszedłem sam po przeszukaniu internetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Nie do konca. Hoch to Polska firma, jak zobaczysz instrukcje i gwarancje w porównaniu do Schiedla to prawie nie zauważysz różnicy. Różnica jest natomiast np w ceramice, Hoch ma klejone ksztaltki, Schiedel odlewane w całości. Gdzieś tu na forum czytałem swego czasu że rury ceramiczne potrafią się sporo różnic w zakresie maks temperatur jakie wytrzymują - w zależności odproducenta (no właśnie producenta, czy składacza ?). Inna kwestia to kto jest gwarantem, co z tego że masz 25lat jak firmy może za 10lat nie być, bo sama istnieje dopiero od kilku? To są rzeczy które dla mnie zrobiły różnice bo w składzie też proponowali mi hocha, sąsiad się na niego skusił i wiecie co - praktycznie nie widać różnicy, ale są rzeczy których nie zauważysz, a w kwestii tak istotnej jak komin trzeba mądrze wybierać. Nie zniechęcam do hocha, pisze tylko to do czego doszedłem sam po przeszukaniu internetów. Też tak uważam że cena to nie wszystko i raczej wolałbym zaufać znanemu producentowi który istnieje od wielu wielu lat i jego produkty są od wielu wielu lat na rynku , bo ceramika ceramice nie równa , a ceramika jest baaaardzo podatna na uszkodzenia mechaniczne jak i termiczne ... A same kształtki komina przecież nie należą do bardzo grubych . Przy paleniu w kominku są olbrzymie wahania temperatur i ceramika musi być najwyżej jakości aby nie popękała .. Jak pęknie co co wtedy ? Jedynie remont komina (jego rozebranie) jedynie pomoże ... Kiedyś pytałem zduna co myśli o kominach systemowych to powiedział że to najgorsze kominy jakie zna bo bardzo często kształtki pękają z powodu naprężeń i zmian temperatur i jak już to albo komin murowany który jest bardzo długowieczny albo ze stali ... Więc chyba tym bardziej lepiej wybrać coś znanego producenta , który ma duże doświadczenie aby zminimalizować szansę uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iso2 17.02.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź Też się spotkałem z taką opinią Goście mówią że ceramikę produkuje 1 czy dwóch dostawców a inni tylko składają. Owszem, to jest prawda co piszesz. Hoch nie jest producentem systemów kominowych a jedynie firmą handlową która składa kominy z elementów które kupuje. W Polsce jest tylko dwóch producentów systemów kominowych, którzy produkują ceramikę i obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts