Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakiek mocy piec na eko groszek

lukasz29041982

Recommended Posts

Wiem że pytanie juz pewnie po raz setny... ale kupiłem dom z około 2000r, dom nie dokonczony brak instalacji co, brak kanalizacji itd....brak dokumentacji ale to juz mam ogarniete:) dom o powierzchni zabudowy 125m powierzchnia użytkowa parter około 90m plus poddasze powyzej 190cm jest 50m. czyli mozna przyjać uzytkowej około 140-150m. w posadzce nie wiem czy jest jakies docieplenie, podobno troche keramzytu, w stropie napewno jest keramzyt ale nie wiem ile, sciany mają około 40cm (jest od srodka cegła pełna w srodku styropian podejrzewam ze 5cm i pustak max na zewnątrz). teraz tak, budynek zamierzam docieplic styropianem 15cm grafitowym, na strop nie moge dac za wiele bo jest nisko może max 2cm styropianu i wylewka z miksokreta, krokwie 14 cm wiec wełny tez około tyle bo nie moge za duzo schodzic nizej niestety... za chwile wchodzi mi monter C.O. czytając rózne fora o przewymiarowaniu kotłów itd postanowiłem kupic kocioł defro 14kw. zaczynam sie martwic czy nie za mało? "majstry" mowią 19kw i wiecej:) mieszkać bedą dwie osoby dorosłe i dwoje małych dzieci wiec c.p.u pewnei okolo 3-4kw. wybrałem montera droższego ale podobno solidnego i mowi ze 14kw da sobie spokojnie rade (sprzedawcy oferowali mi 19-25kw)

Ja do domu o powierzchni ogrzewanej około 290-300 m2 planuję kupić piec defro sigma najnowszej klasy o mocy 20 kw.

Dom będzie bardzo dobrze ocieplony więc powinien wystarczyć. Wejdź na tę stronę, tam z grubsza wyliczysz zapotrzebowanie

http://cieplowlasciwie.pl

Po co chcesz przewymiarowac dwukrotnie moc kotła, czy dlatego bo tak wyszło w cieplowlasciwe?

Mi ciepło właściwe pokazuje 4,5kW mój kocioł chodził w styczniu ze średnią mocą 2kW łącznie z ciepłą wodą. Powierzchnia użytkowa ogrzewana 116m2 powierzchnia ogrzewana ok 150m2. Przemyśl jeszcze raz czy więcej lub lepiej nie idzie tego dachu ocielić oraz czy nie masz możliwości rozprowadzenia kanałów do rekuperacji nie musisz odrazu kupować rekuperatora ale będziesz miał już pociągnięte na przyszłość. Co do kotła to ciepłowłaściwe nieco zawyża wynik. Jak ja mówiłem instalatorowi że ma być 10 kw to był cały osrany:) że nie dogrzeje że bezie dużo palił ze nie dojdź do zadanej itp. A moje 10kW to pewnie na Syberii by dom ogrzało i trochę by zostało.

Gość Arturo72
Ja do domu o powierzchni ogrzewanej około 290-300 m2 planuję kupić piec defro sigma najnowszej klasy o mocy 20 kw.

Dom będzie bardzo dobrze ocieplony więc powinien wystarczyć. Wejdź na tę stronę, tam z grubsza wyliczysz zapotrzebowanie

http://cieplowlasciwie.pl

Dom za prawie mln złotych a Ciebie nie stać na cywilizowane źródło ciepła i będziesz w ramach rozrywki nie na siłowni tylko w kotłowni węgiel wrzucal do domu i do kotła ?

Dziwny jest ten polski "naród" ;)

Po co chcesz przewymiarowac dwukrotnie moc kotła, czy dlatego bo tak wyszło w cieplowlasciwe?

Przy 300 m2 kocioł 20 kw jest przewymiarowany dwukrotnie? Na ciepło właściwe wyszło, że powinien być chyba około 17-18 kW o ile dobrze pamiętam.

Arturo, zanim nazwiesz kogoś chamem zastanów się co mówisz. Ja wiem, że internet i poczucie anonimowosci dodaje animuszu i odwagi, bo jestem przekonany, że w twarz byś mi tego nigdy nie powiedział, ale cóż, takie czasy, że często internet jest dobrym miejscem do wylania życiowych frustracji.

Co do tego domu za milion złotych. Skąd wiesz co to za dom, w jaki sposób został zbudowany, czy go z nikim nie dzielę, czy w przyszłości nie będę chciał innego źródła ogrzewania itp itd, ale twierdzisz, że musi być pompa ciepła... Tak swoją drogą w moim przypadku zrobienie pompy ciepła, rekuperatora, ewentualne naprawy wymiany filtrów itd itd może by się zwróciły po 50-60 latach względem tego co mam teraz, ale to tylko w kwestii kosztów, oczywiście środowisko zdrowsze.

Tak na koniec, to na ten dom wydam 1/4 tego co napisałeś, ale dlaczego tyle to już nie "twój" interes :cool:

Przy 300 m2 kocioł 20 kw jest przewymiarowany dwukrotnie? Na ciepło właściwe wyszło, że powinien być chyba około 17-18 kW o ile dobrze pamiętam.

Tak, przewymiarowany ok. dwukrotnie, dom jak sam napisałes ma byc bardzo dobrze ocieplony, a ciepłowlasciwe nie znaczy dla mnie nic. Pomijam fakt ze dane mogą byc wprowadzane niedokladnie. Powierzchnia ogrzewana nie jest jedynym wykladnikiem do doboru mocy kotła, to w miere sie sprawdzało kilkadziesiat lat temu gdy budynki nie były ocieplane. Klika lat temu liczyłem dom o powierzchni ok 550 m2 i projektowe obciazenie cieplne wyszło z obliczen (nie na cieplewłasciwym) 16,5 kW, kilkuletnia eksploatacja potwierdziła te wyniki.

Asolt, mówisz ciekawe rzeczy, jednak każdy przypadek jest inny, każdy dom w inny sposób zbudowany i użytkowany. Niemniej możesz mieć rację, ja ekspertem nie jestem więc nie będę się kłócił. W jaki więc sposób obliczyć najdokładniej potrzebną moc pieca? Wiem, że można zrobić ozc, ale to trochę kosztuje więc sugerowalem się strona ciepło właściwe, a poza tym te wyniki raczej pokrywały się z tym co pisali tutaj inni użytkownicy pieców na ekogroszek.

Asolt, mówisz ciekawe rzeczy, jednak każdy przypadek jest inny, każdy dom w inny sposób zbudowany i użytkowany. Niemniej możesz mieć rację, ja ekspertem nie jestem więc nie będę się kłócił. W jaki więc sposób obliczyć najdokładniej potrzebną moc pieca? Wiem, że można zrobić ozc, ale to trochę kosztuje więc sugerowalem się strona ciepło właściwe, a poza tym te wyniki raczej pokrywały się z tym co pisali tutaj inni użytkownicy pieców na ekogroszek.

Zrobisz jak zechcesz, oczywiscie ze kazdy dom jest inaczej zbudowany, ale kazdy dobrze czy bardzo dobrze ocieplony dom niezaleznie od sposobu uzytkowania ma dosc małe obciązenie cieplne. Zbyt przymiarowany kocioł podajnikowy i tak jest lepszy od przewymiarowanego kotła DS czy GS, ale jezeli mozna dokladnie dobrac moc, to czego tego nie zrobic. Cielowlasciwe to tylko kalkulator, jezeli wskazuje on moc kotła wiekszą dwukrotnie to jaka jest jego wiarygodnosc?

Skoro jednak ten kalkulator z ciepła właściwego jest zbyt mało dokładny, to w jaki sposób mam obliczyć potrzebną moc kotla? Bo sam metraż to nie wszystko, dużo zależy od ocieplenia i ilości mieszkańców, a co za tym idzie wielkości bojlera

Jezeli chodzi o cwu i pojemnosc zasobnika to przyjmuje sie ok 250 W/osoba, czyli do projektowego obciązenia cieplnego doliczamy ilosc osób * 250 W, przykładowo 4 osoby to 1000W, dotyczy to wiekszych zasobników, dla małych przyjmuje sie ok 500W.Co do obliczen projektowego obciązenia cieplnego to poza cieplemwlasciwym mozna to zrobic np na

wersji próbnej Audytora OZC

http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-probne

i tu mała uwaga, obliczenia wykonane przez laików niewiele róznią sie dokladnoscią od cieplawlasciwego.

lukasz - Ja bym tu zaproponował Skam-PV 13 lub RBR-K 12 w 5 klasie, a skosy docieplić pianką a nie wełną - efekt lepszy przy tej samej grubości.

Mariusz - dobrze celujesz w 20 kW w 5 klasie - trzeba też brać pod uwagę, że w kotłach są stosowane różne palniki i np. w RBR-K 15 spokojnie wyciąga 21 kW natomiast palnik rurowy w Skam-PV 20 wyciągnie do 21 kW tylko na bardzo dobrym ekogroszku a na przeciętnym już 15-16 kW więc żeby mieć możliwość palenia np. nieco słabszym ale znacznie tańszym warto mieć zapas mocy palnika.

W starszych konstrukcjach np. w Skam-P Plus 12 kW można było spokojnie wyciągnąć ponad 20 kW bo palnik ma maksymalnie 25 kW a to spora różnica, spotykam też kotły 25 kW z wstawionymi palnikami 40 kW w rocznych domach 150 m2 i tu faktycznie przewymiarowanie bardzo szkodzi bo nawet jeśli dom ma aż 10 kW zapotrzebowania [kiepskie wykonanie dewelopera] to przez 80% sezonu zapotrzebowanie jest na poziomie poniżej 30% maksymalnego [tak wyszło z wieloletnich badań] więc jak prowadzić taką bestię przy zapotrzebowaniu około 3 kW ?

• 3 weeks później...