pandzik 17.02.2018 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Witajcie Mam taki "projekt" dachu - poniżej rzut. Wiązary kończą się równo ze ścianą. Rura spustowa rynny nie będzie osadzona w ociepleniu (w moim przypadku nie zachowałbym ciągłosci ocieplenia: styropian na elewacji - wełna/celuloza na suficie podwieszanym), stąd moim zdaniem krokwie powinny być wysunięte poza grubość muru o grubość styropianu - czy pomniejszone o grubość deski okapowej? Chciałbym uzyskać, przy zastosowaniu rynny kwadratowej (np. G..o), taki efekt aby rura spustowa rynny była na całej długości równoległa do ściany i biegła jak najbliżej lica ściany. Czy mogę wykonać to w taki sposób aby deska okapowa była zlicowana ze styropianem? Dalej, jak wykończyć szczyt dachu (także bezokapowo) za pomocą blachy a nie dachówek skrajnych - nie mam wiązara po zewnętrznej stronie ściany szczytowel? Pytam bo chce wysłać wiązary do wyceny... Chciałbym uzyskać taki efekt: Niekoniecznie z taką ścianką szczytową -ogniową, choć nie wygląda to źle. Czy przy długości dachu 14m będzie możliwe zastosowanie jednej rury spustowej na skraju budynku? System podaje jedynie kryterium powierzchni zlewni.(90m2). Ja mam 60m2 ale długość jest psora. Edytowane 17 Lutego 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MhUser 17.02.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 ja zrobię tak:https://ibb.co/byLS87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.02.2018 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Masz płyty styro na krokwiach. Ja mam poddasze nieocieplane więc u mnie tak nie wyjdzie. Muszę chyba przeciągnąć krokwie do lica styropianu na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 21.02.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A co to za problem, wyciągasz krokiew o tyle jaką chcesz mieć grubość styropianu. Będziesz miał nad murłatą mniejszą grubość izolacji. Twój rysunek jest chyba trochę poglądowy bo oś pasa dolnego i górnego przecinają się przed punktem podparcia dźwigara dlatego wygląda jakby nie dało się przedłużyć krokwi bez zachowania ciągłości izolacji. Obrazowo: podnieś trochę krokiew (pas górny) i masz miejsce na połączenie izolacji stropu ze styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts