Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary dachowe - długośc krokwi przy dachu bezokapowym

pandzik

Recommended Posts

Witajcie :)

Mam taki "projekt" dachu - poniżej rzut.

Wiązary kończą się równo ze ścianą. Rura spustowa rynny nie będzie osadzona w ociepleniu (w moim przypadku nie zachowałbym ciągłosci ocieplenia: styropian na elewacji - wełna/celuloza na suficie podwieszanym), stąd moim zdaniem krokwie powinny być wysunięte poza grubość muru o grubość styropianu - czy pomniejszone o grubość deski okapowej? Chciałbym uzyskać, przy zastosowaniu rynny kwadratowej (np. G..o), taki efekt aby rura spustowa rynny była na całej długości równoległa do ściany i biegła jak najbliżej lica ściany. Czy mogę wykonać to w taki sposób aby deska okapowa była zlicowana ze styropianem?

Dalej, jak wykończyć szczyt dachu (także bezokapowo) za pomocą blachy a nie dachówek skrajnych - nie mam wiązara po zewnętrznej stronie ściany szczytowel?

Pytam bo chce wysłać wiązary do wyceny...

e005445eaf7d924dmed.jpg

Chciałbym uzyskać taki efekt:

2015-11-26_12.00.08.jpg2015-11-26_12.02.01.jpg

Niekoniecznie z taką ścianką szczytową -ogniową, choć nie wygląda to źle.

Czy przy długości dachu 14m będzie możliwe zastosowanie jednej rury spustowej na skraju budynku? System podaje jedynie kryterium powierzchni zlewni.(90m2). Ja mam 60m2 ale długość jest psora.

Edytowane przez pandzik

A co to za problem, wyciągasz krokiew o tyle jaką chcesz mieć grubość styropianu. Będziesz miał nad murłatą mniejszą grubość izolacji. Twój rysunek jest chyba trochę poglądowy bo oś pasa dolnego i górnego przecinają się przed punktem podparcia dźwigara dlatego wygląda jakby nie dało się przedłużyć krokwi bez zachowania ciągłości izolacji. Obrazowo: podnieś trochę krokiew (pas górny) i masz miejsce na połączenie izolacji stropu ze styropianem