marcin-s81 17.02.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Mam problem z instalacją C.O.W instalacji jest piec na ekogroszek z pieca na zasileniu są zamontowane dwie pompy jedna CWU do boilera oraz druga pompuje na sprzęgło za którym są dwie strefy z pompami (jedna z mieszaczem na ogrzewanie podłogowe oraz druga bez mieszacza do grzejników). Pompy przed sprzęgłem są załączane z poziomu sterownika pieca C.O. Pompa C.O. załącza się jeśli piec osiągnie 40 stopni (w zasadzie pracuje cały czas). Natomiast pompy od podłogówki i grzejników są sterowane poprzez jeden sterownik pokojowy, który jest zamontowany na parterze w salonie gdzie jest podłogówka. Problem polega na tym, że jęśli są zamknięte zawory na grzejnikach to pompa mieli wodę, gdyż brak przepływu przez grzejniki. Natomiast jeśli jeden z grzejników "rozkręcę" to nawet jeśli pompy od podłogówki i grzejników nie działają to pompa, która jest przed sprzęgłem przepycha wodę do grzejnika "rozkręconego", a powinna chyba pracować KOCIOŁ-SPRZĘGŁO-KOCIOŁ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 17.02.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 napisz we właściwym dziale (tym dotyczącym śmieciaków) a jest szansa że dostaniesz odpowiedź No nie wytrzymam i muszę dołożyć dwa słowa. To Kolego pegaziatko nie możesz inaczej się pochwalić, że masz piec gazowy? Traktujesz innych, których na chwilę obecną nie stać na taką inwestycję ( lub nie ma możliwości technicznych np. brak gazociągu) jak trędowatych? To napisz mi wobec tego czym się będzie różnić taka sama instalacja jak ma założyciel postu z tym, że na zasilaniu będzie piec gazowy? Czy wtedy pomógłbyś rozwiązać problem? Czy tylko takimi wpisami nabijasz sobie licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajtaler428 17.02.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 No dokładnie - to jest dział Instalacje więc dotyczy instalacji a nie źródła zasilania tak że uwaga nie na miejscuCo do problemu autora - powinno być właśnie tak jak piszesz - pompa kotłowa powinna zapewniać obieg kocioł-sprzęgło-kocioł. Może być tak że grzejniki grzeją grawitacyjnie mimo wyłączonej pompy albo jakiś błąd w podłączeniach jest. Przy termostatach na grzejnikach zalecana jest pompa z autoadaptem. Ewentualnie bajpas na rozdzielaczu przez który będzie przepływ po zamknięciu termostatów. Ewentualnie zostawić jeden grzejnik bez termostatu lub rozkręcony tak jak masz teraz żeby pompa nie mieliła w miejscu.Wstaw może jakieś zdjęcia instalacji z opisem co do czego albo schemat daj. A najlepiej jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts