marcus-16 18.02.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Witam, odebrałem kilka dni temu nowe mieszkanie. Dopiero przy odbiorze dostaliśmy informacje o rodzaju wentylacji (sam też nigdy nie zapytałem ) Na zdjeciu oznaczone kanały wentylacyjne. Nr 1 jest to podłączenie do okapu (brak gazu w bloku), Nr 2 jest to kratka higrosterowana. W tym momencie zaczynają sie spore schody dla mnie. O ile wiem, że ten rodzaj wentylacji to super sprawa, tak w moim przypadku może to być udręka, mianowicie: W planach zagospodarowania kuchni mam wysoką zabudowe meblową na ścianie (raczej kominie), na której znajdują się wyjścia wentylacyjne. O ile z podłączeniem nr1 do okapu bedzie tylko jeden problem (ale o nim za chwile), tak z wentylatorem zaczyna sie spory problem. Jak wspominałem chce zabudowac ta sciane i nie wiem co zrobic (czy cokkolwiek moge zrobic) z tym wentylatorem. Myślałem nad dwoma rozwiązaniami : - wyciągnąć wentylator ze ściany, wkleić go szczelnie do odpowiedniej wielkości rury, którą poźniej też szczelnie wklejam do otworu wentylacyjnego, i wentylator "wypuszczam" na meble (planowana zaślepka miedzy szafka a sufitem). Zapewne bedzie to mało estetyczne rozwiązanie, ale jakoś musze to ogarnąć - druga moja myśl jest taka: dopasowuje rure( najlepiej kwadratowa) idealnie do wentylatora (bez wklejania) i na końcu rury w meblach montuje kratke wentylacyjna, z tym że w tym miejscu pojawia sie problem z konserwacja tego wentylatora. Drugi problem dotyczy wyjścia do podłączenia okapu: W zasadach użytkowania wentylacji otrzymaliśmy informacje... że maksymalny wyciag okapu może wynosic do 190m3/h - macie jakieś przypuszczenia dlaczego taki słaby? Czytałem o wentylacji w naszym bloku i były informacje, że przez wywietrzniki z okien możliwa jest wentylacja do 70m3/h co nie za dużo podnosi ogolną "cyfre" wentylowanych m3/h. Posiadam kuchnie otwartą na salon, po wyliczeniu kubatury pomieszczenia obliczyłem, że okap dla prawidłowej wentylacji w moim pomieszczeniuu powinienem mieć w granichach 700m3/h - czyli ponad 3x mocnieszy niż dopuszczalny przez Sółdzielnie do podłączenia. Poprosze o jakieś rady, podpowiedzi. Bede wdzieczny za każdą wskazówke jak zabrać sie do tematu. pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts