toldi444 18.02.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Witam Wszystkich Wraz Z Żoną Przeprowadziliśmy się do domu jednorodzinnego z lat 70 Po części go remotujemy ale mniejszym kosztem gdyż za 4-5 lat planujemy budowę ,dlatego nie inwestujemy w niego za wiele , ale mimo żeby "polepszyć" sobie komfort życia troszkę go podreperujemy Sytuacja wyglada następująco - w domu ciężką sprawą jest wentylacja , dlatego proszę rady jak mogę rozwiązać problem z wentylacją w tym domu przy takicm schemacie jaki jest teraz Dodam że chcę poprawić tylko jakość wentylacji w domu nie dużym nakładem finansowym , gdyż nie zamierzamy inwestować poteżnych pieniędzy w dom , a jednynie poprawić wizerunek i skuteczność mniejszym kosztem , dlatego chcę by instalacja była nadal grawitacyjna Dom Posiada Dwa Kominy - jeden od C.O - kotłownia znajduje się w piwnicy Drugi Komin znajduje się w Pokoju gdzie jest podłączony piec wolnostojący typu Koza z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz od strony zachodniej kanałem w posadzce płaskim 150x50mm z przepustnicą- komin ten jest przedzielony na pół od podstawy czyli piwnicy do wylotu W kuchni (1) Grzyb w łazience Grzyb oraz dwa pokoje również grzyb Jakiekolwiek kratki wywiewne to są tylko dwie i to zatkane ( ZAZNACZONO KOLOREM CZERWONYM NA OBRAZKU) W Pokoju nr 1 Brak nawiewnika ( plus Komin z C.O) W Pokoju nr 2 Brak nawiewnika ( Grzyb na ścianach) W Pokoju Z Piecem Wolnostojącym typu Koza - Komin murowany dzielony, do jednego kanału podłączony piec wolnostojący , drugi kanał wolny - Doprowadzenie powietrza do okolic Pieca Wolnostojącego z zewnątrz ( RÓŻÓWY PROSTOKĄT) W Kuchni nr 1 Brak nawiewnika - odprowadzenie oparów z okapu odbywa się rurą 100mm na zewnątrz budynku (taki system już zastałem) (Grzyb na suficie) W Kuchni nr 2 Nawiewnik Okienny / Kratka Wentylacyjna wywiewna / Brak Okapu Łazienka - Prowizoryczna kratka wywiewna , brak nawiewników - nad łazienką (środek pomieszczenia) znajduje się komin jednak z poziomu łazienki nie widać do niego żadnego dostępu ., drzwi szczelne Przedpokój zaraz za głównym wejściem - prowizoryczna kratka wywiewna - brak nawiewników Poddasze jest nie użytkowe Zimne Okna nowe Plastikowe Dom nie ocieplony Jeżeli jest ktoś w stanie poraadzić rozwiązanie , będę wdzięczny W załączniku przesyłam rysunek rozmieszczenia pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.02.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Udrożnić wywiewy. Rozszczelnić okna żeby udrożnić nawiewy. Sprawdzić czy jest ciąg w kratkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 18.02.2018 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Właśnie sęk w tym że tych wywiewów brak - jedynie to kratki w ścianach które bardziej to powietrze wrzucaja do środka , przy zamkniętych oknach , przy uchylonych zaś kratki mają lekki ciąg ,więc jak mogę poprawić skuteczność wywiewu zuzytego powietrza , dodając że w jednym z pomieszczeń jest piec wolnostojący - sprawdzić ten komin nad łazienką i zaadaptować go jako kanał wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Sprawdzić. Te kratki to przez ścianę na zewnątrz są ("zetki" czy proste rury na wylot)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 18.02.2018 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Nie Nie są to kratki umieszczeone na przestrzał w ścianie -"rury" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 To lipa - mogą być co najwyżej nawiewnikami. Sprawdź ten komin nad łazienką - potrzebujesz dobrej wentylacji o kierunku przepływu z pokoi do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 18.02.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Właśnie sęk w tym że tych wywiewów brak - jedynie to kratki w ścianach które bardziej to powietrze wrzucaja do środka , przy zamkniętych oknach , przy uchylonych zaś kratki mają lekki ciąg ,więc jak mogę poprawić skuteczność wywiewu zuzytego powietrza , dodając że w jednym z pomieszczeń jest piec wolnostojący - sprawdzić ten komin nad łazienką i zaadaptować go jako kanał wentylacji ? Kratki w ścianie możesz użyć jako nawiewników. Wywiew koniecznie kominem wentylacyjnym pionowo do góry, bo inaczej to nie zadziała. Ja bym w takiej sytuacji zrobił wentylację mechaniczną. 2000 zł i trochę pracy i masz sprawę załatwioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 19.02.2018 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź , więc na samą wentylację nie mam aż takiej kwoty przeznaczonej by zrobić mechaniczną dlatego chcę zrobić coś z tego co jest plus coś do ulepszenia by nie było problemu z grzybem w kuchni i piecykiem w pokoju, w łazience jest kratka wywiewna Zetka połączona z kominem znajdującym się nad łazienką ,natomiast w kuchni nr 2 jest zamontowany na przesztrzał ściany wentylator wyciągowy z klapą zwrotną , czujnikiem wilgoci i czasowym włączeniem W Kuchniach nie ma dostępu do komina by odprowadzić zużyte powietrze , jedynie w pomieszczeniu co jest piec wolnostojący jest Komin przedzielony na pół ale raczej w tym kominie nie mogę zrobić z jednego kanału , kanału wywiewnego Do domu dopiero co się powoli wprowadzam , gdyż przedtem był wynajmowany rodzinie i w takim stanie po nich go zastaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 19.02.2018 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 To lipa - mogą być co najwyżej nawiewnikami. Sprawdź ten komin nad łazienką - potrzebujesz dobrej wentylacji o kierunku przepływu z pokoi do łazienki. Jak wymusić przepływ powietrza z pokoji do łazienki ? Rozumiem że musiałby być zainstalowany w łazience dobry wentylator wyciągowy , w drzwiach szpary , a w drzwiach z łazienku zamojntowana kratka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.02.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Oczywiście podcięcia/kratki w drzwiach muszą być. Czy wentylator potrzebny - dowiesz się po sprawdzeniu komina, o którym wspomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 20.02.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Najpierw sprawdź w których miejscach jest grzyb tzn. czy po drugiej stronie miejsca na którym jest grzyb jest ściana zewnętrzna lub nieogrzewane pomieszczenie (pisałeś że dom jest nieocieplony a ten grzyb może być efektem wychładzania ścian lub sufitu). Sprawdź jaka jest wilgotność w domu kupując najtańszy higrometr (jakieś 20zł). O kanały wentylacyjne się nie martw, sprawdź, dowiedz się jakie są stropy. Robisz dziurę w nich (kuchnia, wc) najlepiej przy istniejących kominach kupujesz rurę kanalizacyjną fi 110 (wywiew robisz w suficie) ocieplasz ją jak przechodzi przez nieogrzewane pomieszczenia i zabudowujesz płytami KG. Pytanie czy kratki wentylacyjne oznaczone na czerwono to pionowe kominy wyprowadzone ponad dach czy coś wychodzącego przez ścianę. Jak przez ścianę to gówno i szukasz takich miejsc gdzie możesz przebić strop do tych pomieszczeń wsadzić rurę 110 a potem ją ładnie zabudować na wyższych kondygnacjach. Najważniejsze to sprawdzić jaki jest strop i znaleźć miejsca w których bez osłabiania konstrukcji stropu można przebić otwory na kanały wentylacyjne. Jak zrobisz wywiewy to zajmij się nawiewami (coś z przecięciem uszczelek w oknach czy inne sposoby o których pewnie już ktoś pisał) Edytowane 20 Lutego 2018 przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.02.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Na szybko to udrożnienie kratek, wyjęcie lub wycięcie uszczelek. Zrobienie otworów w drzwiach lub podcięcie drzwi, lub pozostawienie otwartych cały czas. Koszty praktycznie zerowe i parę godzin pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 04.03.2018 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 więc tak komin w łazience do którego jest wmontowana kratka wywiewna ma wymiary 13x13 a wysokość ok 2,5mjesli chodzi o kanały wentylacyjne w stropach to tu jest problem bo mam zrobione sufity podiweszane z ociepleniem , więc nie wiem czy jest jakaś możliwosć zrobienia teraz takiej wentylacji do pionu , przy zabudowie . Zastanawiam się nad zamontowaniem wentylatorka do łazienki , ale czy on podoła uciągnąć powietrze z całego budynku ?Drzwi w każdym pomieszczeniu mam ze szczeliną do 1cm , kuchenne z wyciętą sczeliną , boje się o pomieszczenie z piecem wolnostojącym jedynie , od tego pomieszczenia do łazienki jest ok 10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toldi444 09.03.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 podbijam temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts