tofek 18.02.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Witam, przy kotle węglowym obecnie na zasilaniu mam zamontowany zawór różnicowy oraz pompę, ale podczas pracy kotła gazowego, zawór różnicowy nie zamyka obwodu i ciepła woda wraca przez kocioł węglowy. Mam do Was pytanie, czy jak przeniosę zawór różnicowy z pompą na powrót kotła węglowego, to czy pływająca kulka zaworu nie będzie lepiej domykała (będzie u góry na wejściu) cofającą się wodę. Obecnie wspomagam się zwykłym zaworem odcinającym, ale jest to dla mnie uciążliwe, chcę połączyć dwa kotły, żeby jak wygaśnie w węglowym ogrzewanie przejął gazowy i analogicznie w drugą stronę. Poniżej schemat jak chcę to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.02.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Nie będzie domykala nie da sie na grawitacji tego zrobić aby bylo bezobsługowe albo olac grawitacjie i pozakladac zwrotne ze sprezyna lub elektrozawor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 18.02.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Przecież kulka w różnicowym będzie pływała przy wejściu do zaworu różnicowego, kierunek wsteczny z kotła gazowego powinien ją popchnąć i zablokować przepływ. Natomiast przy pompie założę zwrotny ze sprężyną, żeby woda nie wracała przez pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.02.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Roznicowy zatrzyma przepływ w odwrotną stronę przez smieciucha albo nie koniecznie bo będzie za słaby kop aby całkiem domknac ping-ponga ale woda też popłynie zgodnie z kierunkiem przepływy przez smieciucha i w drugą stronę będzie tak samo gdy będzie chodziła pompka od smieciucha woda będzie przeplywala przez gazowy zgodnie z kierunkiem ale to akurat nie problem pod warunkiem ze na zasilaniu gazowego jest zawor zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 19.02.2018 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 przy gazowym mam założony zwrotny. Kiedyś sprawdzałem różnicowy, nalałem wody w rurę z zaworem to trzymał. Tylko nie wiem czy w instalacji będzie kulka trzymała (jak pływa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.02.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 przy gazowym mam założony zwrotny. Kiedyś sprawdzałem różnicowy, nalałem wody w rurę z zaworem to trzymał. Tylko nie wiem czy w instalacji będzie kulka trzymała (jak pływa). Ale mimo że masz zwrotny i tak będzie woda przez niego przeplywac chyba ze na tyle mocna sprężyna ze pompka od węglowego go nie otworzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 19.02.2018 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jeżeli chodzi o gazowy to wszystko jest ok, zawór trzyma jak należy. Problem jest po stronie węglowego i dlatego zawór różnicowy chcę przenieść z zasilania na powrót, pływająca kulka będzie miała łatwiej domknąć zawór, ponieważ będzie już w jego gnieździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.02.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Ale w drugą stronę będzie przepuszczala wodę z powrotu czyli będzie płynęła W tym kierunku w jakim płynie gdy chodzi pompka od weglowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 19.02.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Nie wiem czy Ciebie dobrze rozumie, masz na myśli, że woda ciepła z kotła gazowego będzie pchała kulę rurą powrotną (zgodnie z kierunkiem strzałki), tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.02.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofek 19.02.2018 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Obecnie zawór różnicowy mam na zasilaniu kotła, i ciepła woda pcha od strony zasilania, a nie powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts