Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odcięcie kotla węglowego od gazowego

tofek

Recommended Posts

Witam,

przy kotle węglowym obecnie na zasilaniu mam zamontowany zawór różnicowy oraz pompę, ale podczas pracy kotła gazowego, zawór różnicowy nie zamyka obwodu i ciepła woda wraca przez kocioł węglowy.

Mam do Was pytanie, czy jak przeniosę zawór różnicowy z pompą na powrót kotła węglowego, to czy pływająca kulka zaworu nie będzie lepiej domykała (będzie u góry na wejściu) cofającą się wodę.

Obecnie wspomagam się zwykłym zaworem odcinającym, ale jest to dla mnie uciążliwe, chcę połączyć dwa kotły, żeby jak wygaśnie w węglowym ogrzewanie przejął gazowy i analogicznie w drugą stronę.

Poniżej schemat jak chcę to zrobić.

instalacja hydrauliczna.jpg

Przecież kulka w różnicowym będzie pływała przy wejściu do zaworu różnicowego, kierunek wsteczny z kotła gazowego powinien ją popchnąć i zablokować przepływ. Natomiast przy pompie założę zwrotny ze sprężyną, żeby woda nie wracała przez pompę.

Roznicowy zatrzyma przepływ w odwrotną stronę przez smieciucha albo nie koniecznie bo będzie za słaby kop aby całkiem domknac ping-ponga ale woda też popłynie zgodnie z kierunkiem przepływy przez smieciucha i w drugą stronę będzie tak samo gdy będzie chodziła pompka od smieciucha woda będzie przeplywala przez gazowy zgodnie z kierunkiem ale to akurat nie problem pod warunkiem ze na zasilaniu gazowego jest zawor zwrotny.

przy gazowym mam założony zwrotny. Kiedyś sprawdzałem różnicowy, nalałem wody w rurę z zaworem to trzymał. Tylko nie wiem czy w instalacji będzie kulka trzymała (jak pływa).

Ale mimo że masz zwrotny i tak będzie woda przez niego przeplywac chyba ze na tyle mocna sprężyna ze pompka od węglowego go nie otworzy

Jeżeli chodzi o gazowy to wszystko jest ok, zawór trzyma jak należy. Problem jest po stronie węglowego i dlatego zawór różnicowy chcę przenieść z zasilania na powrót, pływająca kulka będzie miała łatwiej domknąć zawór, ponieważ będzie już w jego gnieździe.