master4789 18.02.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Witam Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Mieszkam na 2 pietrze w trzypiętrowym budynku z 2001r. Dwa dni temu zauważyłem następującą sytuację przy spuszczaniu wody w podwieszonej muszli najpierw woda się podnosi tak jakby gdzieś coś było przytkane a następnie powoli opada, aż do momentu kiedy sedes zaczyna zasysać powietrze. Jak już pociągnie trochę powietrza przez ok 10 -20 sekund to poziom wody wraca do normy. Dwa lata temu remontowaliśmy łazienkę ale nic takiego się nie działo od tamtej pory. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Czytałem trochę o wentylacji kanalizacji ale nie znalazłem żeby ktoś miał takie objawy jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.02.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Na początek bym sprawdził na dachu, czy rura kanalizacyjna (pion) nie jest czymś przytkana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Jak macie rozwiązane napowietrzanie tego pionu kanalizacji - wywiewka (kominek) na dachu, czy zawór napowietrzający? Objawy wskazują na przytykający się zawór napowietrzania, np: lub niedrożny kominek odpowietrzająco/napowietrzający na dachu (np ptaki). Popytaj też sąsiadów nad i pod Tobą (na tym samym pionie) czy mają podobne problemy - to pomoże zlokalizować problem. Edytowane 18 Lutego 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master4789 18.02.2018 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Niestety nie mam informacji na temat instalacji.Kupując mieszkanie dostałem tylko plan mieszkania, a że do tej pory nic się nie działo to się tym zbytnio nie interesowałem. Z tego co piszecie to raczej wina instalacji a nie jakiś problem u mnie w mieszkaniu. Jutro zadzwonię do administratora żeby to sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 18.02.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jeżeli u sąsiadów jest OK to oznaczałoby , że masz przytkane na odcinku sedes-pion. A w tym samym czasie słychać jakieś bulgotanie np. z syfonu umywalki, wanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master4789 18.02.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Nic innego nie słychać. Udało mi się skontaktować tylko z sąsiadem na parterze u którego wszystko jest ok. W jaki sposób mogę to odetkać jeśli to jest przytkanie na odcinku sedes-pion? spiralą czy jakimś środkiem? czyli przytkanie u mnie też może powodować zasysanie wody? Rozumiem że może powoli schodzić ale to zasysanie powietrza może być symptomem zatkania ? Edytowane 18 Lutego 2018 przez master4789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jak miskę masz zawieszoną bez silikonowania po obwodzie (tylko podkład piankowy) i czujesz się na siłach, to ją po prostu zdemontuj - będziesz miał dostęp do odpływu i łatwo zweryfikujesz drożność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master4789 18.02.2018 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Jest osilikonowana. Poza tym mam uszkodzone kolano i nie dam rady tego zrobić. Jeśli jest coś przytkane to będę musiał wzywać hydraulika.Chyba że znacie jakąś metodę na odetkanie bez demontażu miski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master4789 18.02.2018 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Było zatkane. Wlałem garnek gorącej wody z płynem do naczyń bo tak wyczytałem w internecie i poszło. Tylko, że problem na pewno pozostał i może powrócić. Jak zapobiec zatykaniu się tej rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 18.02.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Najskuteczniej to zdjąć miskę i mechanicznie wyczyścić cały przekrój rury do pionu - z czasem na ściankach gromadzi się osad z detergentów i zawęża przekrój, co sprzyja zatykaniu. Potem regularnie używać środków do czyszczenia kanalizacji rozpuszczonych w gorącej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts