Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sedes wysysa wodę

master4789

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Mieszkam na 2 pietrze w trzypiętrowym budynku z 2001r. Dwa dni temu zauważyłem następującą sytuację przy spuszczaniu wody w podwieszonej muszli najpierw woda się podnosi tak jakby gdzieś coś było przytkane a następnie powoli opada, aż do momentu kiedy sedes zaczyna zasysać powietrze. Jak już pociągnie trochę powietrza przez ok 10 -20 sekund to poziom wody wraca do normy. Dwa lata temu remontowaliśmy łazienkę ale nic takiego się nie działo od tamtej pory. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Czytałem trochę o wentylacji kanalizacji ale nie znalazłem żeby ktoś miał takie objawy jak u mnie.

Jak macie rozwiązane napowietrzanie tego pionu kanalizacji - wywiewka (kominek) na dachu, czy zawór napowietrzający?

Objawy wskazują na przytykający się zawór napowietrzania, np:

zawór.jpg

lub niedrożny kominek odpowietrzająco/napowietrzający na dachu (np ptaki). Popytaj też sąsiadów nad i pod Tobą (na tym samym pionie) czy mają podobne problemy - to pomoże zlokalizować problem.

Edytowane przez przemo1

Niestety nie mam informacji na temat instalacji.Kupując mieszkanie dostałem tylko plan mieszkania, a że do tej pory nic się nie działo to się tym zbytnio nie interesowałem. Z tego co piszecie to raczej wina instalacji a nie jakiś problem u mnie w mieszkaniu. Jutro zadzwonię do administratora żeby to sprawdził.

Nic innego nie słychać. Udało mi się skontaktować tylko z sąsiadem na parterze u którego wszystko jest ok. W jaki sposób mogę to odetkać jeśli to jest przytkanie na odcinku sedes-pion? spiralą czy jakimś środkiem? czyli przytkanie u mnie też może powodować zasysanie wody? Rozumiem że może powoli schodzić ale to zasysanie powietrza może być symptomem zatkania ? Edytowane przez master4789