Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien - czy warto ?

Recommended Posts

nasze poglądy na fizykę

Masz rację. Ale odbiegamy od pytania głównego. Jeśli klient pyta mnie czy istnieje ekonomiczne uzasadnienie na stosowanie pełnego profilu podparatowego to powiednim że nie ma. (no chyba że moje bo zarobię klika złotych więcej) Ale jeśli klient chce - hura, robimy.

Posłużę się parafrazą. Nie to się opłaca co się opłaca ale to za co klient chce zapłacić.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak rozumiesz nieznaczne? Nie interesowałem się wczesniej tym tematem więc nie wiem jakie wymiary maja takie parapety.

Na szybko przed chwila wygooglałem, że będzie to chyba ok. 4cm (wg mnie to sporo ;/)

A może darowac sobie ten parapet i piana plus tasmy uszczelniające wewnętrzne i zewnętrzne wystarczą?

Nieznacznie bo cieple listwy które stosuję (stropex) mają 30mm. a różnica miedzy 30 a 40 jest niewielka. Widziałem też ciepłe parapety które były grubsze niż 40mm dlatego nie napisałem gotowej wysokości tylko "+wysokość ciepłego parapetu"

A może darowac sobie ten parapet i piana plus tasmy uszczelniające wewnętrzne i zewnętrzne wystarczą?

Jeśli w połączeniu z systemową listwą podparapetową (transportową) - to nie, nie wystarczy!

jeśli w połączeniu z systemową listwą podparapetową (transportową) - to nie, nie wystarczy!

Przyznaję, ze nie zrozumiałem.

Czym jest systemową listwą podparapetową (transportową)? Jakiś element okna?

Zatem jak prawidłowo zamontować okno bez ciepłego parapetu, ale z taśmami uszczelniającymi zew i wew? (nie chce zmniejszać okna i podwyższać parapetu)

Ta systemowa listwa podparapetowa (transportowa) to już wiem co to:)

Radzisz nie stosować jej w montażu w ogóle? Czy to zamiast takiej listwy będzie ciepły parapet?

Ale jak prawidłowo zamontować okno bez ciepłego parapetu, ale z taśmami uszczelniającymi zew i wew? (nie chce zmniejszać okna i podwyższać parapetów)

Przyznaję, ze nie zrozumiałem.

Czym jest systemową listwą podparapetową (transportową)? Jakiś element okna?

Producenci montują pod okna Listwy które oni nazywają podparapetowymi. tak to wyglądaIMG_20181124_122552.jpg

Ja nazywam tę listwę transportową bo tylko do tego się nadaje - chroni dół okna podczas transportu. Jeśli jednak ją zamontujesz pod oknem - będziesz miał mostek cieplny.

Ja stosuję takie listwy IMG_20181124_122517.jpg ta ma 30mm wysokości. Lub takie IMG_20181124_122455.jpg ta ma 40mm wysokości.

Problemu więc nie ma żeby wymienić listwę transportową na listwę ciepłą. No chyba że zmierzyłeś okna bez listew podparapetowych.

Dzięki teraz mi się rozjaśniło.

Mam zmierzone z listwami, przewidziane 30mm.

I teraz dopiero zrozumiałem te różnice wysokości:)

Jak wymienię listwę 30mm na parapet 60-70mm to zmniejszę sobie okna i podwyższę umiejscowienie parapetów o te 3-4cm.

Jako, że chce tego uniknąć to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana obecnie wycenionej listwy (RVG02) na jakąś termiczną.

Tak się zastanawiam teraz pada jest wilgotno a okna bym zamontował.

Na ile suche musi być ościeże? Trzeba wyrównać jakaś zaprawą i ona musi wyschnąć.

A jak pada to ile czekać, bo przecież mur mokry będzie.

A te taśmy daje się, żeby nie wpuścić wilgoci do środka, do ocieplenia.

A jak napada to tę wilgoć tymi taśmami tam zamknę w środku.

To duży problem czy niepotrzebne przejmowanie się?

Gość Arturo72
Zlicować!

Odgrzewam kotleta bo jestem w szoku co napisał Test i to z wykrzyknikiem wobec tego:

Screenshot_20181206-002218.jpg

Może nie czytelne bo nie chciało mi się długo szukać ale ON wie o co biega.

Wyjaśnienie grafiki tutaj:

http://www.oknagalio.pl/poradnik/pozycja-i-montaz-okna-w-scianie

Edytowane przez Arturo72

U mnie ciepły montaż , zrobiony po mojemu nie wyszedł drogo , i powinien spełniać założenia , mianowicie :

- wnęki ( szpalety okien zostały powiększone od wymiarów zakładanych o 2 cm

- szpalety do okoła czyli wszystkie 4 boki zostały wyklejone XPS o grubości 2 cm ( Nie stać mnie było na system MOVO ) ma to w jakimś większym stopniu chronić węgarek przed wychłodzeniem

- pozostawiona szczelina na pianę około 1 -1,5 cm

- po zamontowaniu okien powycinałem z membrany Corotop x-tream o paroprzepuszczalności około 3000 g/m2 paski na 6 cm

- kupiłem oryginalny klej do ciepłego montażu te kiełbasy i wykleiłem tymi paskami okna już po zamontowaniu uwzględniając przebieg dyfuzji od budynku na zewnątz

Szpalety zostały wyklejone dodatkowo styropianem zasłaniając 40 % profila .

Nie jest to idealne rozwiązane ale wydaje mi się , że alternatywa dla drogiego systemu

Sprawdza się , szpalety mam ciepłe , nic się nie wykrapla , po prostu jestem na razie zadowolony

A czy to dobrze czy źle pozostawiam do oceny każdemu z was .

Tak się zastanawiam teraz pada jest wilgotno a okna bym zamontował.

Na ile suche musi być ościeże? Trzeba wyrównać jakaś zaprawą i ona musi wyschnąć.

Jeśli będziesz montował na taśmy to ościeża trzeba wyrównać żeby podłoże do przyklejenia było w miarę równe.

Jeśli będziesz używał folii paroszczelnych paroprzepuszczalnych czy duo z paskiem butylowym - odradzam, nawet przy zagruntowaniu podłoża butyl kiepsko będzie się trzymał i folie mogą odejść, jeśli będą z klejem po całej szerokości to koniecznie zagruntuj podłoże

Jeśli będziesz miał montaż na taśmę rozprężną to nie ma żadnych przeciwskazań

Istotna sprawa - temperatura całodobowa nie może przejść przez zero bo pojawia się w tedy na murze niewidoczna warstewka lodu

Jeśli będziesz używał folii paroszczelnych paroprzepuszczalnych czy duo z paskiem butylowym - odradzam, nawet przy zagruntowaniu podłoża butyl kiepsko będzie się trzymał i folie mogą odejść, jeśli będą z klejem po całej szerokości to koniecznie zagruntuj podłoże

Ja ich w ogóle nie stosuję. Żebyś nie wiem jak gruntował - na Blowerdoorze zawsze wyjdą przedmuchy. Dlatego u nas wszystkie taśmy kleimy na dedykowany klej do folli (kiełbaski). Od długiego czasu korzystamy z tego - mogę polecić. nie myliś z tym po kilkanaście złotych - tamten nie nadaje się do niczego.

Nie przesadzajmy.

Butyl sprawdza się ale

- podłoże musi być zagruntowane, najlepiej Primer Illbruck AT 140

- temperatura otoczenia i podłoża powyżej +15 stopni

Folie z klejem po całej szerokości - podłoże musi być pozbawione pyłu, czy poprzez dokładne odkurzenie czy po prostu przesmarowanie zwykłym gruntem

Każdy robi jak uważa kolego natomiast test szczelności chałupy wychodzi dobrze w każdej sytuacji w przypadku prawidłowego zamontowania