Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien - czy warto ?

Recommended Posts

A co ma ten profil do szczelnego montażu? Ja sobie ten profil właśnie wczoraj założyłem ale na piankę poszedł silikon akrylowy

Słowo klucz: "pomoże"

Ja mam montaż też na piankę i taśmę wew/zew

A profil z BP zabezpieczy przed wystąpieniem szparki między oknem, a ociepleniem.

Pozdrawiam

Cezary

• Odpowiedzi 355
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Elastyczna dylatacja pomiędzy ramą okna i tykiem.

Proszę wybaczyć, ale jeśli zgodnie z instrukcją wprowadzi Pan "tynk do korytka" to połączenie nie zyskuje na elastyczności. Zysk, to zamaskowanie szczeliny, która powstanie na styku tynku i powierzchni korytka :-). Elastyczny, to byłby styk powierzchni materiałów o różnej rozszerzalności liniowej połączony przy użyciu taśmy rozprężnej albo elastycznych uszczelniaczy paroprzepuszczalnych, które można było obejrzeć na targach w Norymberdze. Moim zdaniem listwa tynkarska, to raczej maskownica niż elastyczny element uszczelniający.

T12345T najczęściej stosowana sama listwa bez siatki przy rynkach cementowo-wapiennych wrecz osłabia tynk przy oknie niż pomaga przed spekaniami

Różnica wtedy jest taka że pęka nie przy oknie tylko przy listwie.

Najlepsze rozwiązanie tak rzadko stosowane - wykonanie bruzdy w tynku tuż przy ramie i wypełnienie akrylem

Listwa z BP posiada zgrzaną do niej siatkę, ta jest wklejona w glif, a druga część listwy ma taśmę piankową z klejem, mocowana do ramy okna. Korytko listwy wypełnione tynkiem.

Elastyczną dylatacją jest właśnie taśma piankowa gr. ok 1-2mm.

Mam identyczne wykończenie okien wewnątrz i jak na razie nie mam zastrzeżeń.

Pozdrawiam

Cezary

PS. Uważacie że to niepoprawna technologia dylatacji?

http://bellaplast.com.pl/wp-content/uploads/2017/03/KARTA-TECHNICZNA-WYROBU-BP13-BP13MIDI-BP13MINI.pdf

Edytowane przez cezary.pl

• 4 months później...

Panowie, prośba o poradę. Przeczytałem wątek, utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że warto zlecić montaż zużyciem taśm paroizolacyjnej i paroprzepuszczalnej. Natomiast chciałbym poznać Wasze opinie, czy wysuwać okno w ocieplenie, czy zlicować z murem. W "gratisie" montażyści mogą wysunąć maksymalnie 2 cm, powyżej dodatkowo płatne. Czy warto? Jeśli to pomoże to informuję, że elewacji (obróbek wokół okien) nie będę wykonywał osobiście - będę musiał polegać na dokładności ekipy od tynków.

Pozdrawiam.

Ma to niby jakiś sens, pod warunkiem że ocieplenie zostanie wykonane prawidłowo, czyli i styk okna z ociepleniem będzie dodatkowo uszczelniony/ocieplony. W praktyce przeciętne ekipy dojadą styro na styk z oknem (lub zostawią dziurę którą zapchają klejem..)

W sumie... jak mają schrzanić montaż z wysunięciem to i zepsują klasyczny ;(

Bez stosowania dodatkowych podpor okno można wysunąć na tyle na ile pozwala listwa podparapetowa ktora musi zostać podparte na całej swej głębokości czyli biorąc pod uwagę jakość budowania na maks 10mm

Jeśli później ocieplenie nie jest dosuwane do ościeżnicy i zostaje szczelina ktora wypełnia się pianą a dopiero później dokleja się wegarek to można się bawić.

Niestety nagminnie styropian dociskamy jest do okna i te 10mm realnie nie na połączenia z ociepleniem tym samym wystarcza później nieszczelności by hulal tam wiatr.

Zysk energetyczny takiej zabawy ?

Realnie ŻADNY

Ja bym nie wysuwał. Fakt jest taki że montaż w warstwie ocieplenia jest faktycznie cieplejszy. Ale zysk energetyczny nigdy nie zapłaci za dopłatę do ceny montażu.

Nie wysuwaj tez tych wspomnionych 20mm. W teorii jest to możliwe ale niewskazane. Najlepszy sposób kotwienia to kotwienie przez ramę, a wtedy wierci się zbyt blisko krawędzi muru. Oczywiście można zamontować to na kotwach ale po co za nie dopłacać?

Sam długo sie zastanawiałem nad ciepłym montażem. W ostatenczności zrobiłem go sam :)

Montaż liczą u mnie 50 pln/mb wiec sporo. Za Ciepłe parapety butyl taśmy i primer zapłaciłem prawie 1000 pln.

Ekipa przyjechała,z kolegą obkleiliśmy profile obustronnie oraz obsadzali ciepłe parapety nie było problemu.

Okna 3 szybowe teraz mam problem ponieważ jest para od zewnątrz ale to chyba dobrze :)