Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż Hs-a, profil aluminiowy.

Recommended Posts

Kolega w najbliższym czasie planuje w swoim domu montaż stolarki okiennej w tym Hs-a na profilu aluminiowym. Przed przystąpieniem do tzw. ciepłego montażu, otwory okienne zostaną odpowiednio przygotowane. Martwi mnie tylko sposób osadzenia Hs-a. Stąd moja prośba o Wasze merytoryczne wsparcie.2dead42e94d91450.jpg

Między cokołami "B" będzie izolacja termiczna. Martwi mnie samo posadowieni okna, czy nie przysporzy ono w przyszłości problemów w postaci przemarzania czy przedmuchów? Jak to poprawnie wykonać?

Z góry dziękuję za pomoc.

przy takim usytuowaniu izolacji między bloczkami nie jest dobrze

Dlaczego ?

Izolacja poniżej profila powinna być w miejscach wkładki termicznej profila aluminiowego - realnie nie do uzyskania przy murowaniu

Na rysunki widać że zimne powietrze tuż przed skrzydłem będzie oddziaływać od razu na bloczek podparcia widoczny od wewnątrz pomieszczenia. Oczywiście temperatura będzie troszkę mniejsza, pomniejszona o Uf ramy w tym miejscu ale nie ustrzeże to Inwestora przed wychładzaniem tego miejsca, na dodatek bloczek od wewnątrz będzie powiązany z wylewką (oddzielony tylko 5mm taśmą dylatacyjną

Moim zdaniem ktoś chce dobrze ale dobrze nie będzie

Pod HS należałoby dodać dwa rzędy poszerzeń wtedy taki rysunek byłby OK bądź zastosować klinaryt

między poszerzenie a profil trzeba dąć taśmę rozprężną

Tak samo w przypadku kklinarytu

Izolowanie od czoła niewiele pomoże - dlaczego?

Spójrz na przekrój i zobacz jak zimne powietrze będzie oddziaływać na samego HS i jak łatwo przejdzie do podłoża

Czerwona kreska pozwoli Ci łatwiej uzmysłowić problem

I na nic się zdają wkładki termiczne w profilach jeśli tak będzie

Bez tytułu.jpg