Brydzia28 19.02.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 rozwazam zakup kotla na pellet. w zwiazku z tym mam pytanie lepszy Kociol Kostrzewa Twin Bio Luxury Ne 24 kw czy Ogniwo Eko Pellet 18 kw. do ogrzania mam ok 200m2. proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 26.02.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 rozwazam zakup kotla na pellet. moge dostac dofinansowanie więc musi to byc kocioł klasy 5 w zwiazku z tym mam pytanie lepszy Kociol Kostrzewa Twin Bio Luxury Ne 24 kw czy Ogniwo Eko Pellet 18 kw. do ogrzania mam ok 200m2. proszę o poradę bo czytam różne wątki i sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.02.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Na forach internetowych to raczej normalne że im więcej czytasz to mniej wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 27.02.2018 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 to może ktoś mi coś konkretnego doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.02.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Puławiak a tu się wstydzisz? Brydzia ja zaproponowałbym Ci Ogniwo Eko Pellet 18kW lub RBR Eko Bio 18kW. Obydwa kotły na palnikach samoczyszczących i w standardzie ze sterownikiem internetowym Pello. Tak wygląda podgląd pracującego kotła przez internet: https://esterownik.pl/device/13975 To akurat kocioł 18kW, ogrzewa nowy dom powierzchni około 320 czy 340m2, nie pamiętam dokładnie. Wszędzie gdzie masz dostęp do internetu masz możliwość dostępu, podglądu i regulacji wszystkich parametrów kotła, jest również darmowa aplikacja na telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.02.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 No wstydzę się bo krzyczycie na mnie że parowozy ludziom wciskam itd. Np napiszę klientce że kocioł 3-22 i się zrobi szum na forum i nici z całej merytorycznej dyskusji. Wiesz jak jest na forum strach się bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.02.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Bo jak już, to powinieneś napisać 6,6-22 bo tak jest wymagane a nie powtarzać dyrdymały marketingowe po producencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.02.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dlaczego jeśli badania kocioł przechodzi na takich parametrach jak podałem ? To dlaczego mam pisać że 6-22 jeśli badany jest na 3-22 i dla takich mocy przyjeżdża skonfigurowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 27.02.2018 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 no właśnie tak się skłaniam w kierunku ogniwa tego drugiego kotła jeszcze nie oglądałam ale zerknę. dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.02.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 No wstydzę się bo krzyczycie na mnie że parowozy ludziom wciskam itd. Np napiszę klientce że kocioł 3-22 i się zrobi szum na forum i nici z całej merytorycznej dyskusji. Wiesz jak jest na forum strach się bać. A możesz zapodać jakiś link do tego certyfikatu, gdzie to tak badają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.02.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) A to juz zdaje się ze dyskutowaliśmy na ten temat w tym wątku. Proponowałem że wyślę certyfikaty na maila mam w PDF i są za duże żeby je dodać do wpisu.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344592-Pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze-pieca-na-pellet/page3Co do badań to ładnie to opisał kolega Zawijan w wątku o kotle Ogniwo: "Tak zwana "moc minimalna" nie jest wcale najmniejszą mocą, na której kocioł pracuje dobrze i efektywnie."Moc minimalna" wynika z normy, według której bada się kotły (EN 303-5; 2012). Według tej normy kocioł bada się na tzw. "mocy nominalnej" (jaką producent zakłada dla tego kotła) oraz na tzw. "mocy minimalnej", która nie może przekraczać 30% "mocy nominalnej".A kocioł bez problemów pracuje z mocami poniżej tzw. "mocy minimalnej"." Edytowane 27 Lutego 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Znowu jak będziemy teraz obniżać moc kotłów poniżej tych z tabeli technicznej i zawyżac bo jest zapas, to dobieranie wielkości kotłów do metrażu przestanie mieć sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 27.02.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 według tego co na stronie ciepło właściwe to na moje 200 m2 wychodzi ze powinnam miec kocioł 34 kw obecnie mam na ekogroszek 26 kw i jest za duży i jak to się ma do rzeczywistości ktos mi powie . instalator ktory ma mi zakładać pięć na pelet powiedzial ze 18kw w zupelnosci mi wystarczy bo teraz te kotly maja inna sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 27.02.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 A okna w domu są ? Jakieś kiepskie założenia wklepałaś na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 według tego co na stronie ciepło właściwe to na moje 200 m2 wychodzi ze powinnam miec kocioł 34 kw obecnie mam na ekogroszek 26 kw i jest za duży i jak to się ma do rzeczywistości ktos mi powie . instalator ktory ma mi zakładać pięć na pelet powiedzial ze 18kw w zupelnosci mi wystarczy bo teraz te kotly maja inna sprawność. Daj linka bo nie wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 27.02.2018 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/385e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Chłopie ty chcesz inwestować w kocioł do durszlaka? Zdajesz sobie sprawę że wkładając nie duże pieniądze ocieplajac strop piwnica/parter i pietro/poddasze nawet styropianem, zrobisz że kocioł 16-20KW ci to obskoczy? Pomyśl nad tym dobrze. Żeby nie być goloslownym, tutaj Twój dom http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3pvw Edytowane 27 Lutego 2018 przez eliks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brydzia28 27.02.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Chłopie ty chcesz inwestować w kocioł do durszlaka? Zdajesz sobie sprawę że wkładając nie duże pieniądze ocieplajac strop piwnica/parter i pietro/poddasze nawet styropianem, zrobisz że kocioł 16-20KW ci to obskoczy? Pomyśl nad tym dobrze. Żeby nie być goloslownym, tutaj Twój dom http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3pvw dzięki za radę biorę to pod uwagę chociaż z ociepleniem stropu piwnicy/parteru będzie ciężko bo w starym budownictwie piwnice mam niskie a pogłębienie ich bardziej wiąże się z tym że przy większym deszczu wody gruntowe wybijają mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.02.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 5cm grafita chociaż już zrobi ci różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts