Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydrofor i sieć wodociągowa miejska

mjoker

Recommended Posts

tu nie jest problem z ciśnieniem tylko z wydajnością wodociągu. Wodociąg ewidentnie do przebudowy, za dużo domów/mieszkań jest podłączona do głównej nitki. podłączenie pompy ssawnej takiej czy owakiej nie zda egzaminu. Po pierwsze, zabrania Ci tego umowa, a po drugie załączenie tej pompy spowoduje jeszcze większe spadki ciśnienia u sąsiadów aż do zaniku wody, w skrajnym przypadku Twoja pompa będzie zasysała wodę z instalacji mieszkań/domów(jeśli nie maja zaworu antyskazeniowego) doprowadzając nawet do zasysania powietrza, jak ktoś będzie miał odkręcony kran.

ja bym się zapytał, czy deweloper ma zgodę od Wodociągów na montaż takiej pompy. A może powinien rozbudować wodociąg? no ale to zupełnie inne koszty niż taka pompa za 2000zł.

W/g mnie wszyscy powinni sie zgadać i słać pisma do Wodociągów, ze skargami i domagać sie obniżenia opłat.

wodomierz mam typu JS2,5 wiec jeszcze mniej niz zakladales bo wg katalogu ma 2,5m3/h. Teraz maja mi wymienic wodomierz. Ciekawe jaki zaloza

Do wodociagow juz szlo niejedno pismo. Nic z tym nie maja zamiaru zrobic. Mowia, ze kiedys bedzie przebudowany rurociag.

W umowie tez sie zabezpieczyli. O cisnieniu wody pisze tylko tyle, ze musza zapewnic takie, jak opisano w warunkach technicznych budynkow. A tam jak byk jest napisane, ze minimalne cisnienie na wylocie kranu to 0,5 Bara i maksymalne 6 barow.

a taka instalacje bym zrobil podlaczajac hydrofor:

1586c0d2b9f22f79med.jpg

Edytowane przez mjoker

JS 2,5 to wodomierz DN20 o przepływie nominalnym 2,5m3/h i maksymalnym 5m3/h - wszystko jest ok.

Umowa nie zabrania mu stosować takich urządzeń, wspomina jedynie, że jeżeli zrobi to bez uzgodnienia mogą inaczej skalkulować opłaty, najlepiej zapytaj w wodociągach co możesz zrobić w kwestii podniesienia ciśnienia, może sami to zasugerują.

Oczywiście wodociąg jest do przebudowy, ale nim to nastąpi jest to jakieś rozwiązanie doraźne, właśnie w tym celu takie zestawy podnoszące ciśnienie są produkowane. Powietrza do sieci nie zassie, bo wszędzie powinny być zawory zwrotne antyskażeniowe za wodomierzami. Wydajność takiego wodociągu jest określona przy jakichś założeniach w stylu - liniowe straty ciśnienia (prędkość przepływu) nie powinna przekroczyć określonych wartości, bo wtedy pompowanie wody kosztuje za dużo energii i jest ekonomicznie nieuzasadnione (bardziej opłaca się dać rurę o większej średnicy), ale technicznie zwiększenie różnicy ciśnień i zwiększenie wydajności jest jak najbardziej do zrobienia - woda popłynie szybciej, ciśnienie jeszcze bardziej spadnie (ze szkodą dla pozostałych odbiorców, ale z korzyścią dla tego kto ma pompę). Koszt tej dodatkowej energii pokrywa odbiorca a nie wodociągi więc teoretycznie mają to gdzieś, przynajmniej dopóki pozostali użytkownicy nie będą robić dymu.

Edytowane przez SzymonKc

• 1 month później...

Witam,

Jakie jest przyłącze na wodomierzu?

Jak 1/2 cala to wydajność ok 1,5m3/h( 25L/min), Jak 3/4" to wydajność max 2,5m3/h (40L/min)

Żeby podłaczyć MH2200 potrzebny wodomierz ok 1 1/2 cala

A co jak zabraknie wody w sieci,

Najlepsze rozwiązanie to swobodny napływ wody do zbiornika otwartego np zbiornik CV 1000 i pod to podłączyc pompę z hydroforem. pojemność do ustalenia , myślę że 100Litrów wystarczy.

Szczegóły do ustalenia po uzyskaniu informacji o przyłączach wodomierza.

Pozdrawiam

Mareks62

Najlepsze rozwiązanie to swobodny napływ wody do zbiornika otwartego np zbiornik CV 1000 i pod to podłączyc pompę z hydroforem. pojemność do ustalenia , myślę że 100Litrów wystarczy.

To nie jest takie proste.

Zbiornik otwarty - więc potrzebujesz czegoś do zabezpieczenia przed przelaniem. Poza tym kwestia bezpieczeństwa mikrobiologicznego - dodasz lampę UV? Może zadziałać, ale opłacalność całego przedsięwzięcia spada. Kolejna sprawa - temperatura. Itd...