Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kotła/ogrzewania.

Mocarny

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Forum czytam już od dłuższego czasu i coraz większy mętlik mam w głowie ;). Dlatego postanowiłem napisać ...

Mam wielki dylemat odnośnie doboru kotła do domu. Od dłuższego czasu waham się głównie pomiędzy pelletem, a eko-groszkiem, a może jeszcze coś innego?

Dom:

Metraż 100 m2 (parter) + 100 m2 (poddasze użytkowe)

Fundamenty tradycyjne - ocieplone

Posadzki ocieplone - styropian 10 cm

Poddasze ocieplone - wełna 30cm

Ściany dwuwarstwowe (24 cm keramzyt) + 20 cm ocieplenia (styropian grafitowy)

Okna 3 szybowe.

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Wszystkie pomieszczenia ogrzewane.

Dom nie będzie wyposażony w ogrzewanie podłogowe /płaszczyznowe (pomijając łazienki). Całość zrealizowana na grzejnikach.

Instalacja C.W.U. (na 5 os.)

Na działce brak gazu.

Planowany koniec budowy to 2021.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów w wyborze rodzaju ogrzewania.

Wszelkie opinie (koszty instalacji; opału; komfort; ...) od osób które ogrzewają dom o podobnej charakterystyce w ten czy inny sposób mile widziane.

Pozdrawiam

Piotr

Edytowane przez Mocarny

Witam serdecznie.

Forum czytam już od dłuższego czasu i coraz większy mętlik mam w głowie ;). Dlatego postanowiłem napisać ...

Mam wielki dylemat odnośnie doboru kotła do domu. Od dłuższego czasu waham się głównie pomiędzy pelletem, a eko-groszkiem, a może jeszcze coś innego?

Dom:

Metraż 100 m2 (parter) + 100 m2 (poddasze użytkowe)

Fundamenty tradycyjne - ocieplone

Posadzki ocieplone - styropian 10 cm

Poddasze ocieplone - wełna 30cm

Ściany dwuwarstwowe (24 cm keramzyt) + 20 cm ocieplenia (styropian grafitowy)

Okna 3 szybowe.

Wentylacja mechaniczna z rekuperacją.

Wszystkie pomieszczenia ogrzewane.

Dom nie będzie wyposażony w ogrzewanie podłogowe /płaszczyznowe (pomijając łazienki). Całość zrealizowana na grzejnikach.

Instalacja C.W.U. (na 5 os.)

Planowany koniec budowy to 2021.

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów w wyborze rodzaju ogrzewania.

Wszelkie opinie (koszty instalacji; opału; komfort; ...) od osób które ogrzewają dom o podobnej charakterystyce w ten czy inny sposób mile widziane.

Pozdrawiam

Piotr

Witam,

Rozumiem, że dom jest nowobudowany? Osobiście, odradzałbym kotły stałopalne z wielu względów. Nie wiem, w jakiej lokalizacji stoi budynek, ale niezależnie od tego, bardziej przyszłościowym rozwiązaniem byłoby ogrzewanie np. gazowe. Co Ty na to?

Masz przyłącze gazowe? Nic o tym nie napisałeś.

Pozdrawiam!

Ze względu na jej "wady", brak przekonania i z doświadczenia w innych domach.

Po porostu przyjmijmy, że jej nie ma i nie będzie;) tak aby nie zbaczać z tematu.

Zdaję sobie sprawę, że podłogówka dużo zmieni i ułatwi dobór ogrzewania. Ale to nie tędy droga przynajmniej w moim przypadku.

Jeżeli lubisz zapach sadzy co 2 tygodnie, wynosić popiół co 2 dni, zapełniać zasobnik co kilka dni i po tych wszystkich czynnościach, zamiatać, wycierać, to eko-groszek serdecznie NIE polecam.

Rozumiem że mówisz na własnym przykładzie? Proszę o konkretne informację, a nie bicie piany. Znam osobiście 4 osoby co palą eko-groszkiem i całkiem sobie chwalą. Jeden kolega w pierwszym roku nie bardzo był zadowolony ale w kolejnym już tak - kwestia obycia się.

Co do pelletu to bardzo ciekawi mnie ten rodzaj ogrzewania. Niestety nie mam nikogo kto grzeje takim kotłem. Mówię o kotle typowo na pellet a nie na pellet i eko-groszek. Dlatego chciałbym żeby takie osoby co mają lub montują takie instalacje się wypowiedzieli.

Chodzi mi po głowie instalacja z kotłem na pellet (lub eko-groszek inne też jeżeli będą sensowne) + bufor ciepła + C.W.U. oraz elektroniczne termostaty do każdego grzejnika wraz z możliwością regulacji temp. w czasie.

Rozumiem że mówisz na własnym przykładzie? Proszę o konkretne informację, a nie bicie piany. Znam osobiście 4 osoby co palą eko-groszkiem i całkiem sobie chwalą. Jeden kolega w pierwszym roku nie bardzo był zadowolony ale w kolejnym już tak - kwestia obycia się.

.....

Od dziecka mieszkam w domu ogrzewanym węglem - wiec mam to na co dzień. Teraz przesiadłem się na gaz. Od września 2017 obsługuję piec klasy 5 u rodziców (czyszczenie, ładowanie, sprzątanie). Różnica w porównaniu z kopciuchem jest taka, że ma certyfikat Eko ale co 2 tyg. wyciągam 1/2 wiadra sadzy, co 2 dni 1/2 wiadra popiołu. Węgiel kosztuje 900-1100 za tonę, który sam nie wchodzi do piwnicy ani nie ładuje się do zasobnika.

Pozytyw jest, nie kopci i dokładanie jest co 4-7dni a w kopciuchu co 4-7 godzin. Ale węgiel to węgiel, jak leży w ziemi to tam powinien zostać.

Oczywiście są tacy co chwalą - rozumiem, przez chwilę też tak miałem, ale gdy się pozna, że można inaczej i nie trzeba być w zimie niewolnikiem pieca, to nastawienie się zmienia.

Edytowane przez LDP05

Gość Arturo72

Nie mówisz tego poważnie ?

Nie jesteś pod wpływem środków odurzajacych ?

Matematykę w szkole miałeś ?

Gość Arturo72
Ze względu na jej "wady", brak przekonania i z doświadczenia w innych domach.

Po porostu przyjmijmy, że jej nie ma i nie będzie;) tak aby nie zbaczać z tematu.

Zdaję sobie sprawę, że podłogówka dużo zmieni i ułatwi dobór ogrzewania. Ale to nie tędy droga przynajmniej w moim przypadku.

Łapy opadają jak czyta się o "wadach" podlogowki....

Podlogowka dużo zmienia ale w stosunku do polepszenia komfortu życia w porównaniu do grzejników ściennych bo ws ogrzewania ma małe znaczenie...

Najchętniej też bym założył gaz, ale nie mam do niego po prostu dostępu. Dzierżawienie butli lub zakup to koszty za wysokie...

Nic innego sensownego jak pellet lub eko-groszek nie przychodzi mi do głowy ... w moim przypadku.

Arturo72

A widziałeś szkołę w której nie uczą matematyki? Chcesz się sensownie wypowiedzieć to pisz wprost, a nie robisz podchody jak w podstawówce na matmie.

Edytowane przez Mocarny

Gość Arturo72
Najchętniej też bym założył gaz, ale nie mam do niego po prostu dostępu. Dzierżawienie butli lub zakup to koszty za wysokie...

Nic innego sensownego jak pellet lub eko-groszek nie przychodzi mi do głowy ... w moim przypadku.

Arturo72

A widziałeś szkołę w której nie uczą matematyki? Chcesz się sensownie wypowiedzieć to pisz wprost, a nie robisz podchody jak w podstawówce na matmie.

Nie mogę napisać wprost co sądzę o osobach chcących pakować do nowych domów i zasyfiac siebie i innych węglem czy pelletem ;)

Gaz ziemny mam przy działce i tam też pozostał bo był drogim rozwiązaniem.

Ale pomimo to nie ogrzewam domu żadnym paliwem stałym...

Zanim przystąpisz do budowy dobrze się zastanów,weź na tapetę zapotrzebowanie domu na energię i licz...

Widzę tu sporo odpowiedzi w stylu "wiem, ale nie powiem" lub "dowiedz się" więc napiszę konkretnie - obecnie modne są klimatyzatory kanałowe i ogrzewanie oraz chłodzenie nimi bez rur, instalacji, kotłów, ewentualnie zasobnik do CWU z pompą ciepła i to wszystko.

Do tego elektryczna mata grzejna w podłodze w łazience dla komfortu.

Niektórzy preferują instalacje hydrauliczne z podłogówkami plus powietrzne pompy ciepła, ale to droższy i bardziej skomplikowany układ od powyższego.

Obecnym standardem są także wentylacje z rekuperatorami, i dobrze przemyślane odpowiednie ocieplenie budynku.

Hmmmm.....

Widzę, że nasz inwestor jest stanowczy... Ciekawe dlaczego tak zraził się do ogrzewania podłogowego. No cóż..... jeśli nie gaz, pellet nie za bardzo no to prąd i pompa ciepła.

Polecam zatem kontakt z naszymi specjalistami, którzy przyjadą na budowę - nie wiem w końcu gdzie i czy budynek już stoi i na jakim jest etapie. Warto wiedzieć, że nasi specjaliści niezobowiązująco pomogą rozwiązać takie dylematy i zaproponują konkretne rozwiązania w oparciu o konkretne modele. Znajdziesz ich tutaj

Wystarczy wyszukać firmy ze swojej okolicy - masz podane dane teleadresowe.

Jeśli będzie problem z kontaktem - służę pomocą!

Różnica w porównaniu z kopciuchem jest taka, że ma certyfikat Eko ale co 2 tyg. wyciągam 1/2 wiadra sadzy, co 2 dni 1/2 wiadra popiołu. Węgiel kosztuje 900-1100 za tonę, który sam nie wchodzi do piwnicy ani nie ładuje się do zasobnika.

Pozytyw jest, nie kopci i dokładanie jest co 4-7dni a w kopciuchu co 4-7 godzin. Ale węgiel to węgiel, jak leży w ziemi to tam powinien zostać.

Dobrze wiedzieć, jak to wygląda w praktyce!

Arturo72

Zbiornik LPG kupiony na własność i kocioł kondensacyny tyle wyjdzie co kotłownia na pelet a koszty ogrzewania 3x niższe

Pozdrawiam

a koszty ogrzewania 3x niższe

Na pewno nie 3x niższe. Na pewno, węgiel się sam zaorał, cena i sprawność kotła.. przebijają cenę gazu sieciowego.

Teraz lpg jest http://www.cdc24.pl/srednie-ceny-detaliczne

bez gazu brał bym pelet.. od biedy przy dostępie do drewna DS + bufor - i mając grządki na popiół - ale na od wungla daleko !

śmierdzi, pyli, kopci itp.. Oczywiście, przy tym "standardzie" ale gacąc porządnie dom.. PC powietrzną ..i po sprawie...