mslocinski 20.02.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Dzień dobry, otrzymałem oferty na te 2 pompy ciepła. Czy macie Państwo jakieś uwagi odnośnie tych modeli? Który z nich uważacie za lepszy? Wady / zalety? pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.02.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Koniecznie potrzebujesz (chcesz) inwertera??? Ja bym wolał pompę prostszą, ale jakoś tak wolę rzeczy proste bez nie do końca niezbędnych udziwnień. Nibe póżniej załapie się na obowiązki związane z f-gazami... Pracuje też na niższych ciśnieniach, przy wyższych jest naturalnie większe ryzyko nieszczelności np. przetworników ciśnienia... Moim zdaniem powinieneś skupić uwagę gdzie indziej - nie mówię żeby nie brać tych pomp, powinieneś przyłożyć się do odpowiedniego zaprojektowania i wykonania instalacji grzewczej. TO jest NAJWAŻNIEJSZE a nie sam model i producent pompy ciepła. Nie katalogowy papierowy COP urządzenia zrobi nam niskie koszty ogrzewania - to sobie zapamiętaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 20.02.2018 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Celna uwaga wihajster. Możesz rzucić parę słów kluczowych na co zwrócić uwagę przy projektowaniu instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Jak najniższa temperatura pracy POMPY CIEPŁA - nie samej podłogówki!! Bo chyba nie bierzesz pod uwagę grzejników??? Bo wiesz, nie raz i nie dwa razy widziałem "dobrą" pompę ciepła z podłogówką w domu pracującą na parametrach "grzejnikowych"... Aż żal było tych wydanych pieniędzy. Mimo że nie moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 20.02.2018 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Oczywiście sama podłogówka na całej powierzchni, dom nowy i od początku projektowany przy tym założeniu - nie powinno być w projekcie żadnych wątpliwości. Wszystkie instalacje grzewcze / wentylacyjne i wogóle sanitarne chcę zlecić jednemu wykonawcy który specjalizuje się w tych tematach więc mam nadzieję że wszystko będzie zrobione zgodnie ze sztuką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.02.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 OZC rzecz jasna masz / będziesz robić przed wyborem odpowiedniej pompy ciepła? Czy tak od czapy chcesz wybrać moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.02.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 OZC rzecz jasna masz / będziesz robić przed wyborem odpowiedniej pompy ciepła? Czy tak od czapy chcesz wybrać moc? A tego to ja nie rozumiem, radzisz robić OZC, sam też zrobiłeś - wyszło 4,9kW - a i tak dobrałeś do tego PC o mocy 7,5kW (B0W35)??? -to w zasadzie równie "z czapy" dobór PS rzeczywiście masz jeszcze większe przewymiarowanie - ani Twoja PC nie osiąga tych 7,5kW w rzeczywistości (tylko więcej), ani zim teraz nie znajdziesz jak ta z warunków obliczeniowych tego OZC...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 20.02.2018 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Narazie wybór od czapy Tak działają profesjonalne firmy które poprosiłem o ofertę. Dobierają pompę na podstawie kilku parametrów takich jak powierzchnia, izolacja, strefa klimatyczna, itp - podejrzewam ze bez większego zaangażowania metod analitycznych. Nie wiem czy to standard w branży czy nie, ale takie mam wrażenie. Mówię o profesjonalnych firmach mających setki realizacji. Ale spokojnie, OZC właśnie się robi i będziemy sprawdzać na ile te propozycje "od czapy" pokrywają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.02.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Często robi się przewymiarowane instalacje z różnych względów i to wcale nie zawsze musi być zaliczone jako błąd. Ja u siebie planuję przewymiarować źródło ciepła, nawet sporo (mam taką wolną sprężarkę 17kW w tej chwili, chyba że się rozejdzie po drodze ) Jeśli robi się to świadomie i jeśli się wie dlaczego i po co.... Ale przewymiarować instalacje i proponować klientowi INWERTER to jest kpina z jego intelektu i również ze swojej "renomy" - jeśli to kiedyś wyjdzie na jaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 21.02.2018 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Przepraszam za być może głupie pytanie ale dlaczego pompy inwerterowe są "gorsze"? Czytając materiały marketingowe mają same zalety - chętnie poznam opinie osób które faktycznie wiedzą co w trawie piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 21.02.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Przepraszam za być może głupie pytanie ale dlaczego pompy inwerterowe są "gorsze"? Czytając materiały marketingowe mają same zalety - chętnie poznam opinie osób które faktycznie wiedzą co w trawie piszczy. Mam gruntówkę inwerterową. jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.02.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Wadą inwerterowej jest falownik który kosztuje zazwyczaj 4-5tys brutto przy wymianie i o tyle samo podnosi też cene pompy u czołowych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 21.02.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Wadą inwerterowej jest falownik który kosztuje zazwyczaj 4-5tys brutto przy wymianie i o tyle samo podnosi też cene pompy u czołowych producentów W moim przypadku PC o mocy 12kW przy założeniu, że byłaby ON/OFF w okresach przejściowych nie spełniałaby swojej roli- stąd kierunek na PC z możliwością modulacji mocy i to rozwiązanie sprawdziło się doskonale. We wrześniu/październiku pracowała na 10%mocy, obecnie na 50-60%. Prawdziwy test przed nami- czekamy na mrozy minus 20 i wówczas zobaczymy, czy daje radę, z jaką mocą pracuje, czy grzałki się załączają? Trzeba mieć nadzieję, że popracuje wiele lat bez awarii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 22.02.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 W moim przypadku PC o mocy 12kW przy założeniu, że byłaby ON/OFF w okresach przejściowych nie spełniałaby swojej roli Czemu nie spełniałaby swojej roli? ON/OFF właczyla by sie 2 razy na dobe po godzince i w sumie pracowałaby 2h/24h czyli 2 uruchomienia a inwerter i tak musi się wyłączyć bo nie jest w stanie pracować 24h z 8% wydaności. Zarówno jedna jak i druga dogrzej dom. Zresztą inwerter przy minimalnej i maksymalnej mocy ma mniejszy COP niż wersja ON/OFF Taki inwerter 12kW ma zazwyczaj nominalne parametry przy mocy 5KW i osiaga wtedy COP 4,9-5 dla 0/35 a dla 10/35 ma COP 6 I tutaj widać dlaczego inwerter ma SCOP 5,6 a ON/OFF cały czas COP 4,8 bo: ON/OFF załączy się kilka razy i pracuje z moca np 10-12KW obciążając mocno dolne źródło i system grzewczy przez co temperatury sa własnie 0/35 i cały czas COP to 4,8 a inwerter pracuje cała dobę z mocą 5-6KW dzięki temu temperatury są np 3/31 i wtedy COP w takich parametrach jest 5,5 według mnie od strony finansowej inwerter się nie opłaca bo: a) według COP oszczędzamy 13% a to przy rocznym koszcie 1500zł to tylko 200zł b) inwerter jest droższy o 4-5k c) inwerter najlpiej jak chodzi cała dobę a wtedy cena prądu to [G11 0,56, G12 0,51, G12w 0,48] a przy przesuniecu zuzycia do taniej w 75% cena to 0,42 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts