Owczar 01.07.2022 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Wielkość domu nie ma znaczenia, na to składa się o wiele więcej czynników. Wiadomo, gruntowa ma swoje plusy... Ale też i minusy. W Twoim przypadku gruntowy inverter lub inverter PW byłby bezpieczniejszy dla zapewnienia ciągłości pracy. Mały zasobnik CWU - jestem zwolennikiem zewnętrznych, do tego grzejniki z małym zładem, to recepta na taktowanie. Owszem, mam gruntową, ale kosztowała mnie niewiele więcej niż powietrzna, a zamysł od początku był taki by grzać i chłodzić pasywnie, więc to daje dużą wartośc dodaną. Robiłem ją na etapie budowy, do ogrzewania płaszyczyznowego. Do moich zastosowań gruntowa była lepszym wyborem, ale nie zawsze tak jest - choć to moja osobista opinia. Moja pompa włącza się 2-3 razy na dobę zimą (w tym grzanie CWU). Instalator da Ci gwarancję, że to będzie działać jak należy? Nie mówię, że ta pompa jest zła - ale jestem zwolennikiem liczenia wszystkiego jak należy. Liczysz OZC, przeliczasz grzejnik na dane pomieszczenie, a na koniec usuwasz termostaty z grzejników żeby zapewnić pompie odbiór ciepła. W przypadku podłogówki mamy ogromny bufor w postaci betonu i w takim wypadku instalacja wybacza więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 14.09.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 (edytowane) Popatrzcie Panowie - czy ta przyłącz dolnego źródła (prawa strona zdjęcia ) do pompy ciepła wygląda na nową? Czy to śrubunek wyszperany ze starej torby hydraulika? Edytowane 14 Września 2022 przez skystar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.09.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2022 Nowe to na pewno nie jest. Inna sprawa, że ja bym unikał stalowych elementów i poszedł w całości w mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts