agon001 20.02.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Witam, szukam najlepszej (powiedzmy że cena instalacji nie jest najważniejszym kryterium) pompy ciepła - bardziej chodzi mi o koszty użytkowania i parametry, tzn o to żebym nie marzł w zimie Ale każda oczywiście jest zachwalana jako ta naj. Buduję dom ok. 250m2 pow. użytkowej, podłogówka na całości, wentylacja mechaniczna, 20 cm ocieplenia. Czy ktoś poleci jakąś konkretną pompę. Bardzo byłbym wdzięczny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Witam, szukam najlepszej (powiedzmy że cena instalacji nie jest najważniejszym kryterium) pompy ciepła - bardziej chodzi mi o koszty użytkowania i parametry, tzn o to żebym nie marzł w zimie Ale każda oczywiście jest zachwalana jako ta naj. Buduję dom ok. 250m2 pow. użytkowej, podłogówka na całości, wentylacja mechaniczna, 20 cm ocieplenia. Czy ktoś poleci jakąś konkretną pompę. Bardzo byłbym wdzięczny! Parametry pomp są podobne wśród wiodących producentów i przy dobrze dobranej pompie pod obciążenie cieplne nie zamarzniesz z żadną zatem wybieraj wśród: Atlantic,Daikin,Fujitsu,Hitachi,LG,Mitsubishi,Panasonic,Samsung. Nie ma "naj" pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Witam, szukam najlepszej (powiedzmy że cena instalacji nie jest najważniejszym kryterium) pompy ciepła - bardziej chodzi mi o koszty użytkowania i parametry, tzn o to żebym nie marzł w zimie Ale każda oczywiście jest zachwalana jako ta naj. Buduję dom ok. 250m2 pow. użytkowej, podłogówka na całości, wentylacja mechaniczna, 20 cm ocieplenia. Czy ktoś poleci jakąś konkretną pompę. Bardzo byłbym wdzięczny! Myślę, że jak podasz trochę więcej danych na temat ocieplenia budynku, w jakim rejonie kraju stoi to będzie można coś więcej pomóc. Tak naprawdę to przed doborem pompy wykonaj audyt OZC, przyda Ci się choćby do doboru mocy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.02.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Parametry pomp są podobne wśród wiodących producentów i przy dobrze dobranej pompie pod obciążenie cieplne nie zamarzniesz z żadną zatem wybieraj wśród: Atlantic,Daikin,Fujitsu,Hitachi,LG,Mitsubishi,Panasonic,Samsung. Nie ma "naj" pompy. Jak mają być mocne sprzęty to proszę: Panasonic T-CAP 12kW: Mitsubishi Zubadan 11kW: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Jak mają być mocne sprzęty to proszę: Panasonic T-CAP 12kW: [ATTACH=CONFIG]407790[/ATTACH] Mitsubishi Zubadan 11kW: [ATTACH=CONFIG]407791[/ATTACH] Do tego domu T-CAP 9kW sądzę,że by wystarczył albo Atlantic Excelia 11kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 20.02.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Do tego domu T-CAP 9kW sądzę,że by wystarczył albo Atlantic Excelia 11kW. Nie wiem czy zauważyłeś ale kolega szuka pompy NAJ więc raczej nie chodzi mu Atlantica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie wiem czy zauważyłeś ale kolega szuka pompy NAJ więc raczej nie chodzi mu Atlantica. A czemu Atlantic nie może być "naj" tak jak inne pompy ? Jakieś argumenty przeciw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.02.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie wiem czy zauważyłeś ale kolega szuka pompy NAJ więc raczej nie chodzi mu Atlantica. Nie widzę argumentów "przeciw" to dopowiem argumenty "za". Wykres wydajności Atlantica Excelli 11kW a cena właśnie "naj" niższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.02.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie wiem czy zauważyłeś ale kolega szuka pompy NAJ więc raczej nie chodzi mu Atlantica. Jest naj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.02.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak o Atlanticu można coś powiedzieć głośno??O Panasoniku wszyscy trąbią a inne firmy? Zwłaszcza na słowo Atlantic wszyscy cichną. Zostało mi już niewiele czasu na decyzję ale musze ją podjąć. Na podium stoi Atlantic w wersji lodówka,Hitachi Combi S też lodówka , albo Samsung w wersji z osobnym CWU.Wszystkie mają rozsądną cenę i brak o nich złych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak o Atlanticu można coś powiedzieć głośno??O Panasoniku wszyscy trąbią a inne firmy? Zwłaszcza na słowo Atlantic wszyscy cichną. Zostało mi już niewiele czasu na decyzję ale musze ją podjąć. Na podium stoi Atlantic w wersji lodówka,Hitachi Combi S też lodówka , albo Samsung w wersji z osobnym CWU. Wszystkie mają rozsądną cenę i brak o nich złych opinii. Tak jak każda markowa pompa p-w,jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.02.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak o Atlanticu można coś powiedzieć głośno??O . Czytałeś? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221952-atlantic-s10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.02.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak o Atlanticu można coś powiedzieć głośno??O Panasoniku wszyscy trąbią a inne firmy? Zwłaszcza na słowo Atlantic wszyscy cichną. Zostało mi już niewiele czasu na decyzję ale musze ją podjąć. Na podium stoi Atlantic w wersji lodówka,Hitachi Combi S też lodówka , albo Samsung w wersji z osobnym CWU. Wszystkie mają rozsądną cenę i brak o nich złych opinii. a jakie masz złe opinie o Panasonic? o Mitsubishi? to sprzęty o najlepszych parametrach serwisie i bardzo dużej ilości sprzedanych sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.02.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) a jakie masz złe opinie o Panasonic? o Mitsubishi? to sprzęty o najlepszych parametrach serwisie i bardzo dużej ilości sprzedanych sztuk. To mówi sprzedawca tychże dwóch producentów pomp mający od nich najwyższą marżę... Cena Panie,cena bo parametry techniczne są podobne wśród wszystkich producentów... Nie ma "najlepszej" pompy p-w. Wszystkie są na podobnym poziomie A różnią się niuansami i ceną. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 21.02.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Do Mitsubishi nic nie mam ale jakbym miał wydać 30-32 tyś na pompę wzialbym gruntówkę, dobra pompa ale wyjatkowo droga, podobnie Daikin najnowsza wersja cena niewiele nizsza niż Mitsu, Panas.....dużo było ostatnio o plastiku i nietypowych rozwiazaniach które kiedyś mogą generować koszty, fakt Panas jest w dobrej cenie ma dobre parametry i rewelacyjne sterowanie(wiem bo macalem, widzialem i bylem zachwycony)A najlepsze wczoraj otrzymałem ofertę na pompę firmy Cool, przy moim zapotrzebowaniu 4,4kW , wielką jednostkę dwuwirnikową o mocy 12kW która podobno idealnie została dobrana do mojego domu.Nie pytałem o szczegóły urzadzenia bo wiedza osoby dobierajacej była mizerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 21.02.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 A tak o Atlanticu można coś powiedzieć głośno??O Panasoniku wszyscy trąbią a inne firmy? Zwłaszcza na słowo Atlantic wszyscy cichną. . Witam Atlantic to francuska marka Fujitsu. Przyzwoity sprzęt. W starym domu miałem trzy jednostki F.... - łącznie 17 kW, intensywnie eksploatowane przeze mnie przez 8 lat. Działają bezawaryjnie do dziś, a mają już po 12 lat. Co do "dziwnego milczenia" Kilka ładnych lat temu bardzo aktywnie działał na forum niesławnej pamięci instalator miki czy jakoś tak. Propagował i instalował głównie Atlantic. Wybuchła nielicha forumowa afera, gdy okazała się, że jest nierzetelny tak co do finansów jak i fachowości. Szczęśliwie ślad po nim zaginął, ale smród gdzieś tam do dziś pozostał. Przy okazji, niejako rykoszetem, boleśnie trafiony został Atlantic. Przyszła moda na Panasonica. Jeśli oferty cenowe są OK to nie wahałbym się. Z pewnością wolałbym niż LG czy Samsunga. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.02.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 To mówi sprzedawca tychże dwóch producentów pomp mający od nich najwyższą marżę... Cena Panie,cena bo parametry techniczne są podobne wśród wszystkich producentów... Nie ma "najlepszej" pompy p-w. Wszystkie są na podobnym poziomie A różnią się niuansami i ceną. Rzadko się z Tobą zgadzam.Ale tym razem masz 100% racji. Tutaj każdy "znawca" ma Panasa.Nie ma lepszych PC.Polak to taki głupek.Jak sąsiad ma BMW to i ja też.Tak i na FM jest z PC PW. Istnieje tylko jedna słuszna marka i producent.Reszta to syf i malaria.A jak ktoś napisze coś złego,admin szybko zbanuje lub wykasuje posty.Tak było np.z dyskusją o nieprawdziwych danych z licznika zużycia w Panasach.Temat szybko wyciszono.Problem pozostał. Nie twierdze ,ze Panas to zła maszyna,ale podpisuję się dwoma rękoma pod tym co napisał Arturo. Kolego agon,to Twoja kasa więc pochyl się nieco bardziej nad problemem.Nie szukaj na najbardziej lobbowanym forum informacji.Sprawdź sam,ceny części,serwis (czy istnieje serwis producenta na terenie Polski),możliwość zastosowania ew.zamienników itd. Tak jak być kupował auto. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.02.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam, szukam najlepszej (powiedzmy że cena instalacji nie jest najważniejszym kryterium) pompy ciepła - bardziej chodzi mi o koszty użytkowania i parametry, tzn o to żebym nie marzł w zimie Ale każda oczywiście jest zachwalana jako ta naj. Buduję dom ok. 250m2 pow. użytkowej, podłogówka na całości, wentylacja mechaniczna, 20 cm ocieplenia. Czy ktoś poleci jakąś konkretną pompę. Bardzo byłbym wdzięczny! Witaj, A może zainteresuje Cię promocja na pompy ciepła Viessmann? Mamy teraz promocję na powietrze pompy ciepła - Ty kupujesz pompę ciepła w Programie, a my zamontujemy i uruchomimy ją GRATIS. W standardzie zapewniamy moduł Vitoconnect 100 OPTO1. Umożliwi Ci on nadzór i sterowanie instalacją grzewczą przez aplikację na Twoim smartfonie. Korzyści: - Gwarancja ceny wraz z montażem - Praca nawet do -20 stopni - Najcichsza pompa ciepła na rynku - Bezobsługowa praca - Niskie koszty eksploatacji Zobacz szczegóły - TUTAJ Masz pytania? Jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Rzadko się z Tobą zgadzam.Ale tym razem masz 100% racji. Tutaj każdy "znawca" ma Panasa.Nie ma lepszych PC.Polak to taki głupek.Jak sąsiad ma BMW to i ja też.Tak i na FM jest z PC PW. Istnieje tylko jedna słuszna marka i producent.Reszta to syf i malaria.A jak ktoś napisze coś złego,admin szybko zbanuje lub wykasuje posty.Tak było np.z dyskusją o nieprawdziwych danych z licznika zużycia w Panasach.Temat szybko wyciszono.Problem pozostał. Nie twierdze ,ze Panas to zła maszyna,ale podpisuję się dwoma rękoma pod tym co napisał Arturo. Kolego agon,to Twoja kasa więc pochyl się nieco bardziej nad problemem.Nie szukaj na najbardziej lobbowanym forum informacji.Sprawdź sam,ceny części,serwis (czy istnieje serwis producenta na terenie Polski),możliwość zastosowania ew.zamienników itd. Tak jak być kupował auto. Pozdrawiam. Przeceniasz chyba siłę Lobbingu Panasów , bardzo dużo ludzi się zdecydowało na ten sprzęt ze względu na parametry i cenę. A co do przekłamania zużycia w Panasach F , to akurat podaje zawyżone o ok 10%...( podobno całkowanie i pierwiastkowanie zużycia tak już ma) Sam na początku chciałem kupić Daikina , ale po wgryzieniu się w temat wygrał Panas ( te same COP do 45 st , większa moc przy -15 st , niższa cena o 35%) Teraz jest więcej PC PW do wyboru - osobiście porównuję tylko z pełnymi danymi wg odpowiednich norm. Obrażać się na Panasa jeśli nadal jest konkurencyjny tylko dlatego ,że inni dokonali takiego wyboru -do mnie to nie trafia. Nie interesuje mnie marża instalatorów- mogą mieć dwa razy tyle jak na innych PC , ważna jest moja cena Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.02.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Przeceniasz chyba siłę Lobbingu Panasów , bardzo dużo ludzi się zdecydowało na ten sprzęt ze względu na parametry i cenę. A co do przekłamania zużycia w Panasach F , to akurat podaje zawyżone o ok 10%...( podobno całkowanie i pierwiastkowanie zużycia tak już ma) Sam na początku chciałem kupić Daikina , ale po wgryzieniu się w temat wygrał Panas ( te same COP do 45 st , większa moc przy -15 st , niższa cena o 35%) Teraz jest więcej PC PW do wyboru - osobiście porównuję tylko z pełnymi danymi wg odpowiednich norm. Obrażać się na Panasa jeśli nadal jest konkurencyjny tylko dlatego ,że inni dokonali takiego wyboru -do mnie to nie trafia. Nie interesuje mnie marża instalatorów- mogą mieć dwa razy tyle jak na innych PC , ważna jest moja cena Pzdr Chyba nie. Wybrałeś PC z zapleczem o niebo droższym a niżeli LG,Samsung-Fujitsu itd.Nie dostrzegam w tym logiki.Piszesz,że sam możesz wiele zdziałać sam,układy z serwisem itd.Wybacz,ale nie tak to powinno wyglądać jeśli chodzi o relase jednostki. Przykład: Cena sprężarki do mej jednostki to 1200pln z montażem. Ile do twojej,z montażem ale serwisowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts