Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najlepsza pompa

agon001

Recommended Posts

Chyba nie.

Wybrałeś PC z zapleczem o niebo droższym a niżeli LG,Samsung-Fujitsu itd.Nie dostrzegam w tym logiki.Piszesz,że sam możesz wiele zdziałać sam,układy z serwisem itd.Wybacz,ale nie tak to powinno wyglądać jeśli chodzi o relase jednostki.

Przykład:

Cena sprężarki do mej jednostki to 1200pln z montażem.

Ile do twojej,z montażem ale serwisowym?

W 2014 kiedy podejmowałem decyzję ws PC naprawdę nie było w czym wybierać ( rzadko która PC miała wtedy takie parametry jak T-cap , a LG czy Samsung napewno nie)

Patrzyłem wtedy wg kolejności na : parametry/cenę zakupu/serwis.

Cena sprężarki była wyedy podawana coś ok 2500 pln brutto , w tym momencie nie wiem jaka jest cena- ktoś chyba podawał ok 5 000pln.

Z instalatorem mam prosty układ - jak jest coś do zrobienia z PC , to robimy...( ja płacę , on robi)

Tak było- teraz jest większy wybór , choć co roku kupowałem Panasoniki do kolejnych tematów ,kiedy porównywałem oferty - nadal mi pasował ( tj parametry , ceny ). Serwis 40 km -to też wpływa na decyzje.

Pzdr

PS

Wybór PC to zazwyczaj wypadkowa wielu zmiennych- dla mnie koszt części jest na 4 miejscu ( po parametrach ,cenie zakupu i serwisie)

Nie mam tyle odwagi , aby komukolwiek mówić wg jakiego głównego kryterium powinien wybierać ...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość TwojPan
W 2014 kiedy podejmowałem decyzję ws PC naprawdę nie było w czym wybierać ( rzadko która PC miała wtedy takie parametry jak T-cap , a LG czy Samsung napewno nie)

Patrzyłem wtedy wg kolejności na : parametry/cenę zakupu/serwis.

Cena sprężarki była wyedy podawana coś ok 2500 pln brutto , w tym momencie nie wiem jaka jest cena- ktoś chyba podawał ok 5 000pln.

Z instalatorem mam prosty układ - jak jest coś do zrobienia z PC , to robimy...( ja płacę , on robi)

Tak było- teraz jest większy wybór , choć co roku kupowałem Panasoniki do kolejnych tematów ,kiedy porównywałem oferty - nadal mi pasował ( tj parametry , ceny ). Serwis 40 km -to też wpływa na decyzje.

Pzdr

PS

Wybór PC to zazwyczaj wypadkowa wielu zmiennych- dla mnie koszt części jest na 4 miejscu ( po parametrach ,cenie zakupu i serwisie)

Nie mam tyle odwagi , aby komukolwiek mówić wg jakiego głównego kryterium powinien wybierać ...

Bez elaboratów.Jesteś fajny gość.Prosze.

Mogę się spodziewać odpowiedzi na pytanie jakie ci zadałem?

Zanim mnie admin wykasuje :)

Gość TwojPan
Spoks- nie wiem ile kosztuje wymiana sprężarki , jutro zapytam instalatora

I to nas dzieli.

Świadomość.

Ja wiedziałem jak wygląda sprawa cen części do mej maszyny :) I co i jak można w niej zamontować.Dlatego ten chwalony przez ciebie i innych nieświadomych-Panas-odpadł w przedbiegach.

Po pewnym okresie czasu, naprawa każdego urządzenia staje się nieopłacalna albo niemożliwa (brak nowych części).

Im mniej popularne urządzenie wybierzesz, tym szybciej ta pompa będzie do wyrzucenia na złom.

Jak jest mało klientów na części to fabryka nie produkuje, a zbieracze złomu nie handlują używanymi płytami głównymi.

Najdłużej będą pracować pompy znanych producentów i te o najprostszych konstrukcjach.

Nie dlatego, że są najsolidniejsze bo dzisiaj wszystko jest produkowane w jednym miejscu.

Dlatego, że jest tego dużo i ludzie to naprawiają, bo mają dostęp do części nowych i używanych.

Gość Arturo72
Po pewnym okresie czasu, naprawa każdego urządzenia staje się nieopłacalna albo niemożliwa (brak nowych części).

Im mniej popularne urządzenie wybierzesz, tym szybciej ta pompa będzie do wyrzucenia na złom.

Jak jest mało klientów na części to fabryka nie produkuje, a zbieracze złomu nie handlują używanymi płytami głównymi.

Najdłużej będą pracować pompy znanych producentów i te o najprostszych konstrukcjach.

Nie dlatego, że są najsolidniejsze bo dzisiaj wszystko jest produkowane w jednym miejscu.

Dlatego, że jest tego dużo i ludzie to naprawiają, bo mają dostęp do części nowych i używanych.

W sąsiednim wątku pisałem.

Ostatnio padła mi klima i immo w megance coupe z 95r.

Padła elektronika.

Idę do serwisu Renault i pytam się o to,jest dostępne i to w fajnej cenie.Dostawa 2 tygodnie.

Auto z 1995r nie produkowane od 2000r.

Wniosek ?

Czyżby straszenie ?

I to nas dzieli.

Świadomość.

Ja wiedziałem jak wygląda sprawa cen części do mej maszyny :) I co i jak można w niej zamontować.Dlatego ten chwalony przez ciebie i innych nieświadomych-Panas-odpadł w przedbiegach.

A pewny jesteś , że te samsungowe ceny będą takie zawsze .

A co z kosztem dojazdu- bo cóż z tego , że klamot tani - ale muszę zabulić za dojazd ?

A co z parametrami do mojej instalacji ?

Ja jednak czasem stawiam na odmienne stany świadomości- i jeszcze mi z tym dobrze:rolleyes:

Gość TwojPan
Spoks- nie wiem ile kosztuje wymiana sprężarki , jutro zapytam instalatora

Daruj sobie.

Sięgam do zapisków z 2017r.

Panasonic-zero zamienników.

Sprężarka-bez opcji zamiennika do 9kW ok 4k pln.Cena bez montażu.

Filtry,bez opcji zamiennika.

itd.

Gość TwojPan
A pewny jesteś , że te samsungowe ceny będą takie zawsze .

A co z kosztem dojazdu- bo cóż z tego , że klamot tani - ale muszę zabulić za dojazd ?

A co z parametrami do mojej instalacji ?

Ja jednak czasem stawiam na odmienne stany świadomości- i jeszcze mi z tym dobrze:rolleyes:

Samsung ma troszkę inną politykę.To czarny koń na naszym rynku.Nie śledzisz polityki-nie zrozumiesz.

Serwis jest darmowy-dojazd-bo dostajesz serwis producenta,a nie instalatora.

Stany świadomości...powiadasz.

Nie znam lepszego serwisu w pięniądzach płaconych za PC.Tu nikt nie naprawia na siłę jak instalator.Nie ma na to czasu.

Diagnostyka PC,relase i szybka decyzja.

Edytowane przez TwojPan

Gość Arturo72
Samsung ma troszkę inną politykę.To czarny koń na naszym rynku.Nie śledzisz polityki-nie zrozumiesz.

Nie znam lepszego serwisu w pięniądzach płaconych za PC.Tu nikt nie naprawia na siłę jak instalator.Nie ma na to czasu.

A jaka polityke miał RBR i Ogniwo ? :D

Daruj sobie.

Sięgam do zapisków z 2017r.

Panasonic-zero zamienników.

Sprężarka-bez opcji zamiennika do 9kW ok 4k pln.Cena bez montażu.

Filtry,bez opcji zamiennika.

itd.

Witam

T-Capy montowane są w Polsce od ok. 6-lat.

Nie słyszałem ani nie czytałem, by ktoś wymieniał w nich sprężarkę lub elektronikę.

Czy niezwykle sprawny i uprzejmy serwis Samsunga wymienił Ci już tę jednostkę zewnęrzną?

Następne pytanie; czemu jej nie naprawił?

Czyżby zabrakło niezwykle tanich i szeroko dostępnych części zamiennych?

Tak tylko pytam...

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość TwojPan
A jaka polityke miał RBR i Ogniwo ? :D

Każda jest lepsza od twoich wyuczonych na kilku wzorach z energii.

To taka sam cienka mafia jak instalatorzy PC na tym wątku.Niczym się nie różnią.

Nie rozumiesz prostej rzeczy.Ludzi nie zmienia się na forum FM.Ludzi trzeba najpierw zrozumieć,a nie nimi handlować.

I to nas dzieli.

Świadomość.

Marek- ja nie zachwalam Panasa , ja piszę co sam sprawdziłem i co wiem o tym sprzęcie. Innych PC nie znam , dlatego rzadko się o nich wypowiadam ( raczej dopytuję)

Za Panasem przemawia wiele argumentów ( o których niejednokrotnie pisaliśmy) - naprawdę myślisz , że każdy nabywca Panasa jest ofiarą marketingu lub braku wyobraźni ?

Zwróciłeś może uwagę jak mało jest informacji o awariach Panasów w stosunku do ich użytkowników ?

Zobacz nawet Twój przypadek- zachwycasz się Samsungiem i jego serwisem ,a umyka Ci to że miałeś już bardzo poważną awarię ...

Ja już trochę przeżyłem i wiem jaka potrafi być obsługa gwarancyjna (producenta) i po gwarancyjna (instalatora)

Pożyjemy , zobaczymy

Gość Arturo72
Każda jest lepsza od twoich wyuczonych na kilku wzorach z energii.

To taka sam cienka mafia jak instalatorzy PC na tym wątku.Niczym się nie różnią.

Nie rozumiesz prostej rzeczy.Ludzi nie zmienia się na forum FM.Ludzi trzeba najpierw zrozumieć,a nie nimi handlować.

No patrz,to Tobie kozetka u psychologa zostaje jak nie masz jaj i własnych spostrzeżeń :)

Byłem "zrozumiany" nawet przez Ciebie mówiąc,że węgiel w nowych domach to nijak ma się do ekonomicznosci ale widocznie byłeś już na kozetce i to zrozumiales skoro uważasz inaczej niż wtedy :D

To teraz zadam Ci cwieka,prąd jest tańszy niż pompa p-w :D

Edytowane przez Arturo72

Diagnostyka PC,relase i szybka decyzja.

A pamiętasz temat sprzęgła i opinię Twojego instalatora ?

Decyzje były raczej rozbieżne- więc nie ma co generalizować

Gość TwojPan
Marek- ja nie zachwalam Panasa , agę jak mało jest informacji o awariach Panasów w stosunku do ich użytkowników ?

Daj pokój.

Ilu?Tylu co na forum?

Miałem chyba ze 20 priv,jak napisałem jak mam rozwiązany system grzania/chłodzenia.

To co tutaj smarujecie,to archaizm.Skupianie się na COP w porównaniach wiekszym niz 0,2-0,4 to śmiech.Praca do -20deg to już norma.

Jak pisałem.Słyszałem,widziałem Panasa-to niezła maszyna.Ale na Boga-to normalna zwykła PC.Bez żadnych dodatkowych możliwości w układzie domowym.

Bobrow,jest XXI wiek przecież :)

Gość TwojPan
A pamiętasz temat sprzęgła i opinię Twojego instalatora ?

Decyzje były raczej rozbieżne- więc nie ma co generalizować

Wtedy nie rozumiałem jego intencji.

To nie sprzęgło.Bypass jedynie,który działa jak należy jak się okazuje.Moja niewiedza.

BTW Made in Buderus (zał)

Fajnie ,że utrzymujesz nasze priv :) Ale to norma.

Pozdrawiam.

obejscie.jpg

Gość Arturo72

Jednostka zostanie wymieniona jak zrobi sie nieco cieplej.Dodatkowo gwarancja na 3 dodatkowe lata,razem na 5 lat.

Jednostka którą posiadam,została naprawiona i śmiga aż miło.

Samsung wymienia sprzęt w takich wypadkach jak się zdarzył,nie naprawia do bólu.Dostałem info,abym zdecydował sam jak ma to wyglądać.

Każdy sprzęt może ulec awarii.Liczy się reakcja.Ty pewnie napiszesz,że naprawiasz sam :)

Zatem powinieneś być ostatnim,który rzuca złe słowa na innych producentów,skoro Twój okazał się być awaryjnym już od pierwszych dni...

Mój Panas śmiga od 5 lat bez żadnej ingerencji serwisu.

Ale bezmyślność masz już we krwi...

A 5 lat gwarancji miałem w standarcie...

Wtedy nie rozumiałem jego intencji.

To nie sprzęgło.Bypass jedynie,który działa jak należy jak się okazuje.Moja niewiedza.

BTW Made in Buderus (zał)

Fajnie ,że utrzymujesz nasze priv :) Ale to norma.

Pozdrawiam.

Ups - sorry , w rozpędzie podałem info z priv.

Panowie- ja pass ,

dobranoc

Gość TwojPan
Zatem powinieneś być ostatnim,który rzuca złe słowa na innych producentów,skoro Twój okazał się być awaryjnym już od pierwszych dni...

Nie od pierwszych dni,tylko po niemal roku.Roku,katowania jednostki samym nadmuchem przy rozgrzewaniu domu.To raz.Dwa,wadliwy był tylko wentylator.Dodatkowo wymieniono całą płytę główna jednostki zewnętrznej,cała elektronike.Przy okazji.Ale ,że firma dba o klienta-wymienia cała jednostkę.Pokaż mi taki serwis.W Panasie-o ile taki serwis w Polsce istnieje :)

A awarie zdarzają się zawsze;Kwestia czasu.