rudnis 20.02.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Witajcie, już raz użytkownicy forum bardzo pomogli mi w wyborze drzwi zewnętrznych w związku z czym raz jeszcze kieruję w Waszym kierunku prośbę o radę. Jestem na etapie wyboru instalatora wod-kan + c.o. + c.w.u. Dom: Powierzchnia użytkowa - 146 m2 Garaż - 40 m2 (ogrzewany grzejnikiem) Ogrzewanie podłogowe - 75 m2 (tylko na parterze i w łazienkach na piętrze) Grzejniki tylko w pokojach (Purmo) Okna - 1-skrzydłowe, 3-szybowe (w tym 1 szt. HST o wym. 3,6 m x 2,5 m) Ocieplenie - styropian 20 cm grafit Ocieplenie dachu - piana Liczba domowników - 4 Liczba łazienek - 3 (2 prysznice, 1 wanna) + pralnia Wentylacja - tradycyjna, grawitacyjna Kominek - tradycyjny W grę wchodzi wyłącznie ogrzewanie gazowe, w związku z czym trzeba wybrać odpowiedni kocioł kondensacyjny. Otrzymałem już wyceny od kilku instalatorów, generalnie tak się złożyło, że każdy zaproponował inny kocioł Warunkiem jest kocioł ze zintegrowanym zasobnikiem warstwowym na wodę ciepłą o pojemności co najmniej 150l. Do wyboru mam kotł jak w tytule: - Viessmann Vitodens 242-F - Bosch Condens GC9000iWM (ten sam instalator zaproponował mi ewentualnie Junkers Cerapur Modul) - Vaillant VSC 206/4-5 150 - Buderus Logamax Plus GB172-20 Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjnej i oszczędnej pracy (jeżeli taka jest możliwa). Sporo już poczytałem o każdej z powyższych propozycji i najbardziej skłaniam się ku Viessmann'owi, czy słusznie? Rzeczywiście te kotły są tak dobre? Który kocioł ma najlepsze "bebchy" czyli wymiennik itd? Cena zakupu kotła nie jest priorytetem, jednak chciałbym, aby późniejsze użytkowanie było jak najbardziej ekonomiczne. Będę wdzięczny za jakakolwiek radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.02.2018 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 @upDziękuję za odpowiedź. Najprawdopodobniej więc wybór padnie Viessmann'a. Zapomniałem dodać, że rozważam również solary, a ten Vitodens chyba ma już wyjście na solary w standardzie. Mam jeszcze jedno pytanie, rozumiem że w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będą dwa obiegi, osobny na grzejniki płytowe i osobny na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusHM 21.02.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 tak, bedziesz potrzebowal 2 obiegi, osobny na grzejniki i osobny na podłogówkę. Jeśli moge Ci cokolwiek doradzić to grzejniki łazienkowe też podepnij pod rozdzielacz z grzejnikami pokojowymi a nie z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.02.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dlaczego nie pod podłogówkę? Chciałbym jakoś sensownie uzasadnić swoją sugestię instalatorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.02.2018 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Jezeli chodzi o kotly czy być może ktoś z Was ma tego Bosch'a? Wizualnie zupełnie do mnie nie przemawia, ale jeżeli byłby najlepszą opcją..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusHM 21.02.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Ja mam jeszcze do Was pytanie.Wczoraj dałem do wyceny piec gazowy ktory sobie wybrałem i jeden sprzedawca zaproponował mi kwote 11 300, drugi nieco taniej bo 10 800 ale przy założeniu że wezmę u niego jeszcze rodzielacze i sprzegło hydrauliczne natomiast po przyjsciu do domu wrzuciłęm sobie w neta ten swój piec i jego cena jest niecałe 9000, a więc niespełna 2 tys taniej. Czy może ktoś z Was kupował nie stacjonarnie tylko w necie. Nie chce sie dać naciąc na jakiś bubel. Oczywiście jeśli chodzi o cenę w necie to nie jest odosobniony przypadek tylko taką cenę znalazłem w bodajże 4 sklepach-oczywiscie sklepy internetowe z instalacjami co.cwu. Jak patrzyłęm na asortyment i dostepność towarów to na prawdę mają spory wybór(nie podaję ani nazw sklepów ani pieca bo moim postem nie chce reklamy nikomu robic tylko zapytać czy kupno pieca w necie to dobry pomysł)Aha, jest możliwość odebrania go samodzielnie z magazynów tych sklepów (nie muszę brać kuriera i martwic sie u ewentualne usterki z transporcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogusHM 21.02.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Grzejniki - czy to łazienkowy czy pokojowy mają zupełnie inną wymaganą temperaturę grzania tzn woda ktora wychodzi z pieca ma dużo wyższą temperaturę niż w podłogówce ( kaloryfery jakieś 70 st natomiast podłogówka 40)Aby grzejnik łazienkowy był cieplutki i spełniał swoją rolę jako "recznikowca" woda z obiegu podłogowego 40 stopniowa mu nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.02.2018 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 @upDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 sporo tu już napisano, jakbyś miał jeszcze pytania to chętnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 21.02.2018 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Chciałbym jeszcze zapytać o koszty eksploatacyjne poszczególnych modeli. To prawda, że serwisowanie Viessmann'a jest zdecydowanie najdroższe? Martwi mnie trochę opinia nr. niebotycznie drogich części zamiennych do Viessmann'a i Vaillant'a. Jak jest w przypadku Buderusa i tego nowego Bosch'a (Junkersa)? Jeżeli chodzi o dostępność serwisantów w moim przypadku nie ma z tym problemu, mieszkając pod Warszawą mam serwisantow wszystkich producentów "pod ręką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Ciężko mi się wypowiadać, ceny części są porównywalne do części innych producentów na rynku. Na pewno będę jedne droższe inne tańsze.Co do cen serwisów to nie ustalamy ani nie narzucamy żadnych cen. Ceny są dyktowane przez rynek. W zimie przegląd kosztuje 200-300 zł w lecie można zrobić przegląd za 150 zł. Edytowane 21 Lutego 2018 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 24.02.2018 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Zdecydowałem się na tego Viessmann'a. Mam jednak pytanie, czy do mojego domu wystarczy kocioł o mocy 19 kW czy jednak brać wersję 26 kW? Instalaror usilnie namawia mnie na 26 kW (tak na wszelki wypadek, żeby kocioł nie musiał pracować pod zbyt dużym obciążeniem). Jednak wersja 19 kW ma modulację już od 1,9 kW.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 24.02.2018 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Pkus ogrzewany 2 grzejnikami płytowymi garaż. W sumie 186 m2. Chciałbym uniknąć sytuacji, w których piec pracuje na dużym obciążeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 26.02.2018 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 To co Panowie? Brać tego Viessmann'a 19kW? Mam czas na wybór kotła do środy. A może jakieś inne propozycje? Istnieje jakaś alternatywa dla Viessmann'a 242-F i wspomnianego Bosch'a GC 9000i WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.02.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 To co Panowie? Brać tego Viessmann'a 19kW? Bierz bo ja też mam go na oku to powiesz jak wrażenia Będziesz dobierał do niego zestaw solarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 26.02.2018 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Solary dopiero w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży200 04.03.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To co Panowie? Brać tego Viessmann'a 19kW? Mam czas na wybór kotła do środy. A może jakieś inne propozycje? Istnieje jakaś alternatywa dla Viessmann'a 242-F i wspomnianego Bosch'a GC 9000i WM? Masz już tego viesmanna ? Pytam bo też zastanawiam się między viesmannem a buderusem. Tyle że biorę pod uwagę Viesman Vitodens 200 vs Buderus Logamax plus GB192i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudnis 05.03.2018 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Po konsultacjach z wykonawcą wybór padł na w/w Bosch'a. Wybór stał się łatwiejszy kiedy okazało się, że w sąsiedniej miejscowości mam serwisanta Junkersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafQ24 16.09.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 WitamZastanawiam sie na tym bosch condens gc9000iwm??Jakie dotychczasowe wrazenia na temat kotła??Jaki koszt calkowitej instalacji/montazu kotła??Jakie koszty utrzymania/rachunki??Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 10.10.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam, Kocioł Bosch Condens GC9000iW jest jednym z najlepszych kotłów w ofercie marki Junkers-Bosch. Posiada aluminiowo – krzemowy wymiennik ciepła WB5, co gwarantuje wysoką sprawność wytwarzania ciepła. Kolejną zaletą kotła jest nowoczesny wygląd dzięki obudowie wykonanej ze szkła tytanowego, dotykowy ekran oraz szeroka modulacja pracy w zakresie do 10% mocy maksymalnej. W sprawie doboru i wyceny kotła kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści doradzą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts