zuababa 21.02.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Cześć, przeglądałam to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania jakie mam, ale nie umiałam znaleźć, więc postanowiłam otworzyć nowy wątek... jeśli coś przegapiłam, to będę wdzięczna za linki! Interesują mnie koszty jak się już w panele zainwestuje i posiada się je zainstalowane na dachu itp. - Czy np. trzeba za przesył płacić dwukrotnie? Albo czy np. koszt przesyłu wzrasta jak się zakłada dwukierunkowość przesyłu? - Jak się rozlicza ilość sprzedanej energii? Przykładowo: panele wyprodukują x[kWh] w południe, a ja zużyję z[kWh] wieczorem. Czy oznacza to, że muszę zapłacić za z[kWh], i będę miała zapłacone za x[kWh], czy po prostu płacę z-x[kWh]? Jeżeli to ostatnie, to w jakim okresie jest to rozliczane? Na kwartał czy na rok itp? Będę wdzięczna za informacje! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 21.02.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 . - Czy np. trzeba za przesył płacić dwukrotnie? Albo czy np. koszt przesyłu wzrasta jak się zakłada dwukierunkowość przesyłu? - Jak się rozlicza ilość sprzedanej energii? Przykładowo: panele wyprodukują x[kWh] w południe, a ja zużyję z[kWh] wieczorem. Czy oznacza to, że muszę zapłacić za z[kWh], i będę miała zapłacone za x[kWh], czy po prostu płacę z-x[kWh]? Jeżeli to ostatnie, to w jakim okresie jest to rozliczane? Na kwartał czy na rok itp? To tak: Produkujesz 3kWh w południe zużywasz 1kWh, do sieci wypływa 2kWh. W zależności jeśli masz taryfę: -jednostrefową to odbierasz 0,8*2kWh=1,6kWh bez opłat przesyłu. -dwustrefową w ciągu dnia odbierasz z sieci 0,8 energii wyprodukowanej, jeśli masz nadwyżkę to odbierasz w nocy. Rozliczenie najlepiej roczne ale praktyka pokazuje że jest półroczne, im dłuższe tym lepsze. Za odebrane kWh z sieci nie płacisz opłat. Jedyna strata to te 0,2 które idzie w eter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuababa 22.02.2018 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź. Czyli, w pewien sposób "płaci" się za "przechowywanie" energii w postaci 20% wyprodukowanej energii. Jeszcze mi takie dodatkowe koszty do głowy przyszły: Jakie ubezpieczenia kupuje się na panele? Ile to wychodzi w ciągu roku?Jak to jest np. z czyszczeniem paneli? Z dużą ilością pyłu z sąsiednich kominów na pewno spada wydajność produkcji. Jak się do tego podchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 05.03.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Moim zdaniem te 20% to idą na poczet strat przesyłu energii z elektrowni.Ubezpieczenie wykupisz lub nie. Jeśli obawiasz się gradu z nieba lub kamienia rzuconego przez sąsiada.Jeśli raz na rok wejdziesz na dach i umyjesz mopem panele to będzie dobrze. Deszcz zmyje zdecydowaną większość zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2018 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) To tak: Produkujesz 3kWh w południe zużywasz 1kWh, do sieci wypływa 2kWh. W zależności jeśli masz taryfę: -jednostrefową to odbierasz 0,8*2kWh=1,6kWh bez opłat przesyłu. -dwustrefową w ciągu dnia odbierasz z sieci 0,8 energii wyprodukowanej, jeśli masz nadwyżkę to odbierasz w nocy. Rozliczenie najlepiej roczne ale praktyka pokazuje że jest półroczne, im dłuższe tym lepsze. Za odebrane kWh z sieci nie płacisz opłat. Jedyna strata to te 0,2 które idzie w eter. w przypadku instalacji powyżej 10kw jest to 1do 0,7 Tutaj przykładowe obliczenia https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16946232#16946232 . Niektóre ZE liczą sobie jeszcze za energię bierną . Niektóre nie robią bilansowania międzyfazowego w czasie rzeczywistym objadając tym samym nasze uzyski Sporo jeszcze do przeczytania Zwiększanie samokosumpcji https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3031820.html Energia bierna https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3241406.html Bilansowanie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3312676.html Itd Np tasiemiec - temat rzeka http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=7629043&viewfull=1#post7629043 , w którym poczytasz różnych rzeczach Edytowane 5 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Czyli, w pewien sposób "płaci" się za "przechowywanie" energii w postaci 20% wyprodukowanej energii. Jeszcze mi takie dodatkowe koszty do głowy przyszły: Jakie ubezpieczenia kupuje się na panele? Ile to wychodzi w ciągu roku? Jak to jest np. z czyszczeniem paneli? Z dużą ilością pyłu z sąsiednich kominów na pewno spada wydajność produkcji. Jak się do tego podchodzi? Ubezpieczenie domu kosztuje 300-500 rocznie takie normalne , więc to będzie ułamek tej kwoty. U mnie w przypadku dotacji wspominali o 500zł na 5 lat , na razie nie znam szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts