Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit z plyt g-k jednowarstwowy zamiast krzyzowego...

RaczyEmeryt

Recommended Posts

Hej :)

Przede mna wieszanie plyt g-k na suficie. Mam dwie watpliwosci...

1. Konstrukcja - chce jak najmniej obnizyc sufit, stad plan przykrecenia pojedynczych profili na wieszakach, tak zeby stracic te 4cm + grubosc plyty. Wszedzie widze zalecana konstrukcje krzyzowa z kilometrami profili. Po co? Pojedyncze porfile nie utrzymaja plyt czy co?

2. Kotwy stalowe. Naprawde konieczne? Rozumiem, pozar, ale nie planuje ;) Czy dwa kolki szybkiego montazu 8mm na wieszak nie wytrzymaja? Strop solidny, zelbeton - kolki siedza wzorcowo...

Plyty krecone oczywiscie tylko do profili nosnych, wogole bez profili UD 30 (bo po co?).

Co Wy na takie diktum? ;)

r.e.

Edytowane przez RaczyEmeryt

...Książkowo tak się robi....

Slaby argument - widzialem sporo glupich ksiazek ;)

Jestem technikiem - przemawiaja do mnie obliczenia, wytrzymalosc elementow etc a nie taki "argument"...

Szkielet dwuwarstwowy, krzyzowy niewiele wnosi do wytrzymalosci. Glowna zaleta jest taka, ze latwiej jest ustawic poziomo kilka profili nosnych i zawiesic na nich potem wiecej profili pod plyty, ale to tylko ulatwienie montazu, nic wiecej. To samo (poziomy, plaski sufit mozna osiagnac wieszajac same profile plytowe, tyle ze kazdy trzeba dokladnie wypoziomowac...

Poza tym sprawa podstawowa - moge obnizec max 5cm lacznie z plyta wiec dwuwarstwowy odpada...

r.e.

Edytowane przez RaczyEmeryt