Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

Nie muszę.Obserwuję poprawnie wykonane DZ od lat.

Jak zatem ma się do tego temp.DZ "zacnego" admina i wielu innych:

-25.12.2017 roku temp były ok 5-8deg i więcej i tak cały grudzień.

Twoim zdaniem to dobry wynik, po godzinie grzania w takich warunkach temperaturowych?Czy może gość został najzwyczajniej naciągnięty przez "magicznego" instalatora cop prześwietlił grunt oczkami i bez względu na warunki gruntowe zrobił DZ?

No co z tego że w tą wyjątkowo ciepłą zimę miałeś w grudniu 5-8 deg , przy takiej temperaturze Twój samsung ma gorszy cop niż pc gruntowa z zasilaniem DZ 4,6 deg. Mogę się zgodzić że w grudniu 4,6 deg zasilania DZ to mało , ja zawsze na DZ poziomym na początku grudnia mam +8 na koniec grudnia +6 i jestem z tego mega zadowolony ,bo to b.dobre temperatury są .

Z tego co piszesz o DZ poziomym widać że nie wiesz o czym piszesz .

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odpowiem zbiorczo,od 5 lat mam Panasa i hula dalej i nic mi się jeszcze nie skrocilo :)

Tak, widziałem, na pasku w TVN-ie leci od jakiegoś czasu.

Zastanów się tylko po co ta informacja, skoro ja o tym nie pisałem?

Opłaty abonamentowe gazu ziemnego to jedynie jeden z kilku składników,które decydują o tym,że gaz ziemny jest nie opłacalna inwestycją do grzania domu.

Wczoraj widziałem sarnę - odpowiedź na Twoim poziomie, tzn. odpowiedni wątek i osoba...

O 10% "oszczędnościach" ze względu na obniżenie temperatury pisałeś Ty to odpisałem,że u mnie te 10% to 60zl za cały sezon grzewczy czyli ok.10zl miesięcznie "oszczędności",dlatego prosiłem,żebyś nie przesadzal z "różnymi" temperaturami.

Do trzech razy sztuka.

Tym razem odpisałeś w odpowiednim wątku i odpowiedniej osobie.

A że trochę bez sensu?

Żądana temperatura wewnątrz pomieszczeń jest takim samym składnikiem rocznego zapotrzebowania na energii jak inne składniki..Dla niektórych ważniejsze niż współczynnik przenikania ciepła dla okien..

O sprawach oczywistych nie piszę...

Podajesz kilka liczb, które są tak samo "oczywiste"...

Edytowane przez Maciej Loret

Śledziłem długo wątek o temp.DZ zw gruntówkach.Śmiem twierdzić,że żaden z użytkowników nie ma poprawnie wykonanego DZ.Chyba ,że podają zanizone temp :)

Chciałem napisać, że jesteś specjalistą od gruntowych DZ, ale jak aż tyle śledziłeś to zapewne jesteś co najmniej ekspertem. Spójrz proszę na wykres poniżej i powiedz mi jaką różnicę robi temperatura DZ 0, a 5 stopni ? Jak dla mnie żadną.

IMG_20180223_155552.jpg

Chciałem napisać, że jesteś specjalistą od gruntowych DZ, ale jak aż tyle śledziłeś to zapewne jesteś co najmniej ekspertem. Spójrz proszę na wykres poniżej i powiedz mi jaką różnicę robi temperatura DZ 0, a 5 stopni ? Jak dla mnie żadną.

[ATTACH=CONFIG]408012[/ATTACH]

Nic nie znaczący załącznik, podaj jeszcze co oznaczają te cyferki i kolorowe kreski jakiego urządzenia dotyczą.

Tak dla użytkowników PC oczywiste , ale nie tylko tacy tutaj zaglądają . I teraz przydałoby się aby TwojPan zamieścił taki wykres da swojej PC , wtedy zdziwi się wynikami i wtedy nazwa jego PC szajsung okaże się w sam raz , wtedy też zrozumie dlaczego temperatury zasilania DZ np +3 są b.dobre.

PS.

A różnica zasilania DZ 0* a +5* to ok 15 % mniejszy rachunek za ogrzewanie , czyli kwotowo w moim przypadku to najgorszym razie 60 pln wyższy rachunek za CO , za cały sezon grzewczy , i tutaj pojawia się pytanie , czy aby na pewno , tak bardzo trzeba walczyć m( i płacić za wykonanie ) kolektora PC GW , aby uzyskać jak najwyższe temperatury DZ ?

Edytowane przez Garażowiec

Ale jakiś nie zorientowany forumowicz ( a i jak wdać posiadacze pc pw też ) nie wie o tym .

I tutaj też trzeba zwrócić uwagę na drugą często powtarzaną półprawdę - że PC PW latem nadrabia sprawnością PC GW przy ogrzewaniu CWU , latem na kolektorze poziomym jest +15* i PC GW ma podobną sprawność jak PC PW przy +25*

Gość Arturo72

I tutaj też trzeba zwrócić uwagę na drugą często powtarzaną półprawdę - że PC PW latem nadrabia sprawnością PC GW przy ogrzewaniu CWU , latem na kolektorze poziomym jest +15* i PC GW ma podobną sprawność jak PC PW przy +25*

Nic nie musi nadrabiać bo i po co.

Niektórzy nie mają wyobraźni to przykład na cyferkach z mojego domu ;)

Powietrzna zimą COP3,gruntowa zimą COP4:

Zużycie energii na c.o zimą u mnie to średnio 2000kWh*COP3=6000kWh

Gdybym grzal gruntową z COP4 zużycie energii na c.o byłoby:

6000kWh/COP4=1500kWh

Różnica 500kWh za sezon grzewczy czyli w PLN daje to 150zl mniej.

Czyli jaki z tego morał biorąc pod uwagę różnicę w zakupie ok.10000zl ?

Ano taki:

10000zl/150zl=66lat.

Tak,za 66lat mniejsza różnica w rachunkach przyniesie efekt oszczędzania ;)

Nic nie musi nadrabiać bo i po co.

Niektórzy nie mają wyobraźni to przykład na cyferkach z mojego domu ;)

Powietrzna zimą COP3,gruntowa zimą COP4:

Zużycie energii na c.o zimą u mnie to średnio 2000kWh*COP3=6000kWh

Gdybym grzal gruntową z COP4 zużycie energii na c.o byłoby:

6000kWh/COP4=1500kWh

Różnica 500kWh za sezon grzewczy czyli w PLN daje to 150zl mniej.

Czyli jaki z tego morał biorąc pod uwagę różnicę w zakupie ok.10000zl ?

Ano taki:

10000zl/150zl=66lat.

Tak,za 66lat mniejsza różnica w rachunkach przyniesie efekt oszczędzania ;)

Mówiłem ci już załóż swoje forum zadawaj pytania i odpowiadaj na nie sam sobie - przynajmniej poziom intelektualny będzie na taki sam.

Gość Arturo72
Mówiłem ci już załóż swoje forum zadawaj pytania i odpowiadaj na nie sam sobie - przynajmniej poziom intelektualny będzie na taki sam.

Wiem,że cyferki są dla niektórych nie wygodne i kola w oczy ale nic na to nie poradzę bo ja nie budowalem powoli i nie za swoje :D

Wiem,że cyferki są dla niektórych nie wygodne i kola w oczy ale nic na to nie poradzę bo ja nie budowalem powoli i nie za swoje :D

Odpowiem tak , dom ok 130 m2 parterowy , koszt ogrzewania CO za pierwszy sezon przy pc gruntowej inwerter to 370 pln wyniósł , a koszt całej instalacji , poniżej 20K ( klient sam zakopał rury DZ ) Teraz podepnij te swoje 66 lat pod te cyferki .

COP 3 w pc p-w trudny do osiągnięcia , cop 4 w gruntówce nawet on/of to skopana instalacja musi być .

Cyferki cyferkami , ale sam się chełpiłeś , ze masz teraz temperatury DZ wyższe niż posiadacze pc gw , ale raczej nie wiedziałeś ze mimo wyższych temperatur DZ masz mniejszą spraność

Gość Arturo72
Cyferki cyferkami , ale sam się chełpiłeś , ze masz teraz temperatury DZ wyższe niż posiadacze pc gw , ale raczej nie wiedziałeś ze mimo wyższych temperatur DZ masz mniejszą spraność

Dawaj ten mój cytat gdzie tak mówiłem ;)

Obecnie temperatura DZ to -4st.C ale to pikus,2 lata temu temp.DZ to było -26st.C :D

Panowie moim zdaniem niech każdy wyposaża swój dom w sprzęt jaki chce mieć wedle własnego uznania. Nie ma sensu na siłę przekonywać na forum do swoich racji, nic to nie zmieni i na pewno nie pomoże użytkownikom w podjęciu decyzji. Założyłem ten temat żeby się czegoś dowiedzieć a wy urządzacie sobie tutaj walkę swoich racji która jest zbędna. Muszę przyznać że z początkowych postów już czegoś ciekawego się dowiedziałem co na pewno może wpłynąć na moją decyzję ale cała reszta to jest zaśmiecanie tematu. Proszę osoby posiadające domy o powierzchni 250-350 m2 o informację jakie posiadają pompy i jakie mają zużycie energii.

Przy okazji byłem już na kilku spotkaniach i otrzymałem kilka ofert.

Dane wyliczane w programie u sprzedawcy

Nibe AM10 16kw zużycie na poziomie 9200 kwh koszt 39 tys - powietrzna

Nibe F2120 16kw zużycie na poziomie 7500 kwh koszt 50 tys - powietrzna

Nibe F1245 16kw zużycie na poziomie 6900 kwh koszt 64 tys - gruntowa

Danfoss DHP-iQ 16kw 46 tys - powietrzna

Danfoss DHP-H opti 12kw 64tys - gruntowa

Co o tych produktach myślicie.

Edytowane przez Godfather1982

Gość Arturo72
Panowie moim zdaniem niech każdy wyposaża swój dom w sprzęt jaki chce mieć wedle własnego uznania. Nie ma sensu na siłę przekonywać na forum do swoich racji, nic to nie zmieni i na pewno nie pomoże użytkownikom w podjęciu decyzji. Założyłem ten temat żeby się czegoś dowiedzieć a wy urządzacie sobie tutaj walkę swoich racji która jest zbędna. Muszę przyznać że z początkowych postów już czegoś ciekawego się dowiedziałem co na pewno może wpłynąć na moją decyzję ale cała reszta to jest zaśmiecanie tematu. Proszę osoby posiadające domy o powierzchni 250-350 m2 o informację jakie posiadają pompy i jakie mają zużycie energii.

Przy okazji byłem już na kilku spotkaniach i otrzymałem kilka ofert.

Dane wyliczane w programie u sprzedawcy

Nibe AM10 16kw zużycie na poziomie 9200 kwh koszt 39 tys - powietrzna

Nibe F2120 16kw zużycie na poziomie 7500 kwh koszt 50 tys - powietrzna

Nibe F1245 16kw zużycie na poziomie 6900 kwh koszt 64 tys - gruntowa

Danfoss DHP-iQ 16kw 46 tys - powietrzna

Danfoss DHP-H opti 12kw 64tys - gruntowa

Co o tych produktach myślicie.

Drogie marki nie znaczą że są dobre technicznie i tak właśnie w tym przypadku jest.

Jeśli chodzi o powietrzną to wybieraj z:

Atlantic,Daikin,Fujitsu,Hitachi,Mitsubishi,Panasonic,Samsung.

Będzie taniej i lepiej a kolejność alfabetyczna ;)

I to nie sprzedawca powinienem Ci wskazywać zużycie energii a tylko Ty sam powinieneś to wiedzieć.

Zapotrzebowanie Twojego domu na energię dzielisz przez 3 i tyle wyjdzie faktyczne zuzycie.

Do tego dokladasz jakieś 1500kWh rocznie na cwu dla 3-4 osób i gotowe.

Edytowane przez Arturo72

Drogie marki nie znaczą że są dobre technicznie i tak właśnie w tym przypadku jest.

Jeśli chodzi o powietrzną to wybieraj z:

Atlantic,Daikin,Fujitsu,Hitachi,Mitsubishi,Panasonic,Samsung.

Będzie taniej i lepiej a kolejność alfabetyczna ;)

I to nie sprzedawca powinienem Ci wskazywać zużycie energii a tylko Ty sam powinieneś to wiedzieć.

Zapotrzebowanie Twojego domu na energię dzielisz przez 3 i tyle wyjdzie faktyczne zuzycie.

Do tego dokladasz jakieś 1500kWh rocznie na cwu dla 3-4 osób i gotowe.

Właśnie czekam na ostateczne zmiany w projekcie i dopiero po nich będę zlecał dokładne wyliczenie zużycia energii.

Na chwilę obecną rozeznaję się w temacie i zbieram oferty żeby później mieć z czego wybierać.

Gość Arturo72
Właśnie czekam na ostateczne zmiany w projekcie i dopiero po nich będę zlecał dokładne wyliczenie zużycia energii.

Na chwilę obecną rozeznaję się w temacie i zbieram oferty żeby później mieć z czego wybierać.

No i ok.Sluszne podejście do sprawy.

Jak masz czas to przestudiuj parametry techniczne producentów pomp,jakość montażu,sposób montażu itp.

Ale najważniejsze jest poznanie faktycznego zapotrzebowania domu na energię do ogrzewania bo to podstawa.

Nie daj się zwieść sprzedawcom pomp o kosmicznych COPach czy to gruntowych czy to powietrznych.

Przyjmij realny srednioroczny COP dla powietrznej 3 a dla gruntowej 4 i na tym bazuj.