Gość TwojPan 23.02.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Mogę się zgodzić że w grudniu 4,6 deg zasilania DZ to mało , ja zawsze na DZ poziomym na początku grudnia mam +8 na koniec grudnia +6 i jestem z tego mega zadowolony ,bo to b.dobre temperatury są . . I to jest rezultat z DZ.Jakiegokolwiek. Rozmawiamy o poprawności wykonania DZ i jego skuteczności.Temperatura DZ w realiach jakie podałem, to śmiech.Nie staram się boksować nad przewagą PC PW, tylko urealniam raczej kiepskie wykonanie DZ na załączonych (przez wielu podających) temp. DZ.I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Przyjmij realny srednioroczny COP dla powietrznej 3 a dla gruntowej 4 i na tym bazuj. I policz różnicę w zakupie.Dla takich różnic, czas zwrotu jest kosmiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.02.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 I policz różnicę w zakupie.Dla takich różnic, czas zwrotu jest kosmiczny A to chyba naturalne i nie trzeba pisać świadomym osobom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather1982 23.02.2018 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 I policz różnicę w zakupie.Dla takich różnic, czas zwrotu jest kosmiczny Liczyć umiem. Podałem wszystkie jakie dostałem ale każdy kto umie liczyć już na wstępie ma mniejszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Liczyć umiem. Podałem wszystkie jakie dostałem ale każdy kto umie liczyć już na wstępie ma mniejszy wybór. Zaczekajmy zatem na odpowiedzi, posiadaczy takich DZ o jakich napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2018 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) A to chyba naturalne i nie trzeba pisać świadomym osobom Tak ? Mamy tu "mądrość" w postaci admina na tym wątku.To proszę. Po 4.5 h grzania CO +2.2/-1.1. DZ w piaskach Edytowane 23 Lutego 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.02.2018 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Widzę, że nie zapominasz o moim istnieniu, to dobrze. Cieszy mnie to.... Poczekajmy jeszcze kilka lat do końca gwarancji Twojego Samsunga. P.S. U mnie pompa, aktualnie grzeje budynek o powierzchni 217 m2 od trzech sezonów. Kolejny sezon w trakcie. Polska myśl techniczna upewnia mnie w przekonaniu, że podobnych sezonów będzie więcej. Oczywiście nie sprostam Twoim oczekiwaniom, no cóż... jesteś dwa lata do tyłu. Moja od prawie trzech lat wciąż hula, gdy Twoja jednostka zew. została w całości wymieniona. Ok, gwarancję masz przedłużoną i inne preferencyjne gwarancje. Ale u mnie jeszcze mam dwa lata do utrzymania 5 letniej gwarancji. Gwarancji, która od pierwszego sezonu mnie nie zawiodła. Czepiasz się temp. DZ a nie masz pojęcia o tym, ze pompa GW swobodnie zaopatruje budynek przy minusowych temperaturach dolnego źródła. Oczywiście nie zamierzasz się pochylić nad tematem płaskiego czy też pionowego DZ, bo po co? Grunt, że firma Samsung, wiedząc że udzielasz się na FM dołorzyła Ci kolejne lata gwarancji. Tak trzymać... Polecam powstrzymać się do komentarza do momentu potwierdzonego, bezproblemowego, kilkuletniego użytkowania swojego Samsunga. Znajac Ciebie nie odpuscisz I dalej bedziesz bić pianę... Nam użytkownikom pompy GW pozostaje poczekać pare lat na Twoje szczere (miejmy nadzieje) wyznania na temat pompy Samsung. Miejmy nadzieje, że będa szczere... Na dzień dzisiejszy możesz krytykować kogoś kto grzeje dom od trzech, czterech sezonów? Naprawdę? Edytowane 24 Lutego 2018 przez Tomaszs131 Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2018 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Widzę, że nie zapominasz o moim istnieniu, to dobrze. Cieszy mnie to.... Poczekajmy jeszcze kilka lat do końca gwarancji Twojego Samsunga. A Ty jako Mod tym bardziej powinieneś przestać pisać tego typu idiotyzmy dotyczące ad personam... Ale już pisałem,że nie nadajesz się na Moda... Ja mam powietrzna już po gwarancji prawie bo po 5 latach i co ? Jako posiadacz gruntowej uderzysz również do mnie że się mylę ?? Jako Moderator forum ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.02.2018 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Widzę, że mamy podobny problem. Nie nadajesz się na sprzedawcę pomp PW. Historia to potwierdziła.Sam o mało co nie dałem się złapać w wasze z miki 121 macki. Wole pompę GW, oczywiście dałem się oszukać bo dopłaciłem do DZ. Wiesz jedno mnie cieszy, mam to za co zapłaciłem. W przypadku oferty waszej firmy mógłbym zostać gołodupcem... Ofertę otrzymałem, sam mi ją na meila przesłałeś. Ale dzięki FM odstąpiłem od waszej propozycji pompy PW, Bogu dzięki za to.P.S.Czy ty wciąż w branży? Chciałbym wiedzieć, zdaje się że nie tylko ja... Edytowane 24 Lutego 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2018 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Widzę, że mamy podobny problem. Nie nadajesz się na sprzedawcę pomp PW. Historia to potwierdziła. Sam o mało co nie dałem się złapać w wasze z miki 121 macki. Wole pompę GW, oczywiście dałem się oszukać bo dopłaciłem do DZ. Wiesz jedno mnie cieszy, mam to za co zapłaciłem. W przypadku oferty waszej firmy mógłbym zostać gołodupcem... Ofertę otrzymałem, sam mi ją na meila przesłałeś. Ale dzięki FM odstąpiłem od waszej propozycji pompy PW, Bogu dzięki za to. P.S. Czy ty wciąż w branży? Chciałbym wiedzieć, zdaje się że nie tylko ja... Utwierdzam się w przekonaniu,że nie nadajesz się na Moderatora forum Murator i mam nadzieję,że Redakcja również to zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.02.2018 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Utwierdzam się w przekonaniu,że nie nadajesz się na Moderatora forum Murator i mam nadzieję,że Redakcja również to zauważy. Oczywiście... Myślałeś, że Redakcja zaknebluje moje usta? To powiem ci jedno, nie po raz pierwszy tu na FM. Przede wszystkim jestem forumowiczem, dopiero póżniej moderatorem. Nawet gdy dojdzie do tego, że utracę pozycję moderatora to nikt nie odbierze mi pozycję forumowicza. Wtedy możesz być pewny, że będę tak samo zachowywał się, komentował posty na łamach FM jak do tej pory. Więc do dzieła, dzwoń, mnie nie zależy... Sam nie aplikowałem do roli moderatora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.02.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 I to jest rezultat z DZ.Jakiegokolwiek. Rozmawiamy o poprawności wykonania DZ i jego skuteczności.Temperatura DZ w realiach jakie podałem, to śmiech.Nie staram się boksować nad przewagą PC PW, tylko urealniam raczej kiepskie wykonanie DZ na załączonych (przez wielu podających) temp. DZ.I tyle. widzę że to lubisz... oglądałeś ten wykres zależności temperatury gruntu od miesiąca? Mam wrażenie że nie...Te realia o których piszesz to śmiech. Temperatura na zewnątrz nie jest tutaj parametrem (nie bezpośrednio,co wynika wprost z wykresu), liczy się tylko głębokość na jakiej jest zakopane DZ. A DZ są bardzo różne....pionowe,poziome,spiralne, w bardzo różnych warunkach gruntowych,zakopane na różnych głębokościach,przewymiarowane,niedowymiarowane - a ty to wszystko próbujesz wrzucić do jednego worka i piszesz że mają wszyscy źle....Inaczej będzie wyglądać DZ poziome przewymiarowane liniowe zakopane w mokrej glinie na głębokości 1,8m, a inaczej zrobione na styk spiralne w piasku na głębokości 1,2m(b działki brakło) Tak się składa, że sporo ludzi świadomie decydowało się na DZ spiralne w gorszym gruncie, wiedząc że będą mieli trochę niższe temperatury DZ, bo chcieli mieć GW. I wiedzieli też, że zapłacą za to trochę więcej. I tak jak napisał Tomek, pogadamy za jakiś czas - moja PC pracuje już 9rok i miałem tylko drobiazgi robione (mała nieszczelność na złączce,zawór zwrotny,wymiana pompy obiegowej,czujnik zaniku fazy) które nie mają nic wspólnego z samą PC i mogły się zdarzyć w każdej innej kotłowni. Osobiście wątpię, czy jak ci padnie coś więcej, to czy znajdziesz odwagę, żeby się tutaj pojawić i o tym napisać....I ile to kosztowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 24.02.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 I to jest rezultat z DZ.Jakiegokolwiek. Rozmawiamy o poprawności wykonania DZ i jego skuteczności.Temperatura DZ w realiach jakie podałem, to śmiech.Nie staram się boksować nad przewagą PC PW, tylko urealniam raczej kiepskie wykonanie DZ na załączonych (przez wielu podających) temp. DZ.I tyle. OK staram się zrozumieć to co piszesz , wytłumacz mi proszę jaką temperaturę zasilania DZ poziome , powinienem mieć na początku grudnia , a jaką, na końcu grudnia? I z skąd takie temperatury , może dzięki Tobie uda mi się poprawić moje skopane DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.02.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) OK staram się zrozumieć to co piszesz , wytłumacz mi proszę jaką temperaturę zasilania DZ poziome , powinienem mieć na początku grudnia , a jaką, na końcu grudnia? I z skąd takie temperatury , może dzięki Tobie uda mi się poprawić moje skopane DZ też czekam z niecierpliwością... bo patrząc na wykres http://solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci/250-3-pol-PL/temperatury_gruntu_w_zaleznosci_od_pory_roku_i_glebokosci_imagelarge.jpg pod koniec listopada powinienem mieć około 6C a miałem po niecałych 2h pracy 7,7C w grudniu powinienem mieć około 4C a miałem 21.12 ano...ty masz wyższe o ten 1C, bo inwerter wczoraj po 2h pracy 5,7C na wejściu... tymczasem w połowie stycznia powinienem mieć około 3C a miałem nie wiem po jakim okresie (strzelam 2h), ale na zasilaniu 5,1C Będę bardzo wdzięczny, za wskazanie, gdzie zrobiłem błąd podczas wykonywania DZ poziomego,liniowego, zakopanego na głębokości 1,7-1,8m Przyda się, bo może będę kiedyś następne robić, wolałbym nie popełnić kolejny raz tego samego błędu... Aha, mam prymitywnego on/offa, więc DZ zawsze jest pod pełnym obciążeniem, w przypadku inwertera, temperatury byłyby wyższe. a może ja źle patrzę, może powinienem sugerować się innym wykresem, np. http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/temperatura_zrodla/36385-1-pol-PL/temperatura_zrodla_medium.jpg Edytowane 24 Lutego 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 24.02.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Ale ten wykres , to wiadoma sprawa nie jest dla całej Polski , pewnie inaczej będzie to wyglądać w Przemyślu inaczej w Szczecinie . Inna sprawa że jak zima łagodna to i temperatury gleby trochę wyższe niż wykres pokazuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 24.02.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Proszę o radę. Przymierzam się do modernizacji kotłowni. Chcę wyrzucić piec na ekogroszek i kupić PC. Gruntowa nie wchodzi w grę. Dom ma 170m do ogrzania. Mam piec 24kw. Czy PC musi mieć taką samą moc? Czy to się w ogóle opłaca finansowo (dla mnie korzyść to czysta kotłownia i fakt, że nie trzeba szarpać się z workami )? I jeszcze pytanie o hałas PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Proszę o radę. Przymierzam się do modernizacji kotłowni. Chcę wyrzucić piec na ekogroszek i kupić PC. Gruntowa nie wchodzi w grę. Dom ma 170m do ogrzania. Mam piec 24kw. Czy PC musi mieć taką samą moc? Czy to się w ogóle opłaca finansowo (dla mnie korzyść to czysta kotłownia i fakt, że nie trzeba szarpać się z workami )? I jeszcze pytanie o hałas PC. Znając życie kocioł masz dwukrotnie przewymiarowany także na 100% będzie potrzebna pompa o znacznie mniejszej mocy. Jakiej to powiedzą wyniki z OZC czyli audytu energetycznego. Na teraz wejdź sobie na cieplowlasciwe.pl a tam jest kalkulator i napisz coś więcej o domu. Co do hałasu: Zerknij na moją pierwszą stronę w dzienniku,mam ją ustawioną za garażem na ścianie bez okien. Będąc w domu nie słyszę jej wogole,ogólnie jak chodzi pod pełnym obciążeniem to odgłos sprężarki podobny jest do starej lodówki Mińsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Na teraz wejdź sobie na cieplowlasciwe.pl a tam jest kalkulator Sam sobie wejdź i poszukaj tego kalulatora na tej stronie, ja nie znalazłem? http://www.cieplowlasciwe.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 24.02.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Jak nie znalazłeś , to zwróć się do fachowców np. tu -http://www.krs-online.com.pl/cieply-dom-sp-z-o-o-krs-761802.html- wszystko Tobie wyliczą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.02.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Jak nie znalazłeś , to zwróć się do fachowców np. tu -http://www.krs-online.com.pl/cieply-dom-sp-z-o-o-krs-761802.html- wszystko Tobie wyliczą . Oj widzę,że cyferki i matematyka ukuly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts