Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

Gość TwojPan

......i @fotohobby wrzucił.

i inne np.

Tylko dla mnie to są totalne bzdury.

Tyle w temacie.

Jeszcze nie wiesz, co fotohobby, potrafi wypisywać, wiec nie pisz, że to co napisał do ciebie to są bzdury. Ogólnie gość jest spoko. Mistrz ściemy i....najdłużej niemieszkający na stałe, zamieszkujący w weekendy ale mieszkający itd.

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gruntowa pompa ciepła 10kW (B0W35) wraz kompletnym kolektorem pionowym 200mb wykonanym metodą płuczkową za 32 964 złote brutto, czyli 26 800 złotych netto.

Cena obejmuje:

1. Gruntową pompę ciepła Silesia Term 10kW o COP 4,33 przy B0W35:

- zabudowane pompy obiegowe źródła dolnego i źródła górnego

- sprężarkę typu SCROLL

- elektronika sterująca typu COMPIT

- połączenie z internetem poprzez system SOLATO

- gwarancję na urządzenie do 5 lat (wg Warunków Gwarancyjnych Producenta)

- możliwość przedłużenia gwarancji do 10 lat (wg Warunków Gwarancyjnych Producenta)

-opiekę techniczną

2. Kompleksowe wykonanie kolektora (wg projektu źródła dolnego)

- wywiercenie metodą płuczkową 200 metrów bieżących odwiertu pionowego (dopłata do wiercenia młotkowe (w skale) do uzgodnienia)

- zamontowanie sondy Mouvitech PEHD40mm (o gwarancji producenta do 50 lat)

- uzupełnienie sondy roztworem glikolu etylenowego

- doprowadzenie odwiertów do budynku

- przejście pod fundamentem do uzgodnienia

- podłączenie do uzgodnienia

- przygotowanie dokumentacji geologicznej do uzgodnienia

co sądzicie o tej ofercie ?

jakby w cenie dorzucili przygotowanie dokumentacji geologicznej, podłączenie i przejście pod fundamentem, to byłaby bardzo dobra oferta patrzac na dzisiejsze czasy :p

a tak jest tylko dobra :)

Gość TwojPan
Jprd,nie wierzę...

Goście kupują pompy ciepła i grzeją grzalkami.

Paranoja dosłownie.

Arturo, nie każdy ma tyle kasy co ty. Trochę tych PC sprzedałeś, zanim cię rozgryźli ;)

Ja się wcale nie dziwię, że kolega kubson (i inni) dbają o sprężarkę i całą PC. Nie w każdej PC, sprężarka kosztuje tyle co w moim szajsungu (1k pln) , wiec trzeba ich zrozumieć, a nie się burzyć. A ja pomimo tej ceny, i tak mam ustawione grzałki do CO na -12deg. Dla CWU, mam fajną opcję, jak sie nie wyrobi w 85min, Wtedy PC włączy swoją grzałkę lub/i grzałkę w zbiorniku :p

Gość TwojPan
.

Ja wybierając teraz wziąłbym do siebie słabszą pompę, bo pomimo, że tą udało mi się okiełznać przez moją nieustępliwość i zacięcie techniczne, to wiem, że nie każdy użytkownik poradziłby sobie z optymalnym wysterowaniem takiej pompy, a dobierając odpowiednią (optymalną) jednostkę do swojego budynku pozbywamy się wielu problemów...

Kolego Map, chylę czoła. Nie każdy ma odwagę.

Szacun.

Gość Arturo72

Ja się wcale nie dziwię, że kolega kubson (i inni) dbają o sprężarkę i całą PC. Nie w każdej PC, sprężarka kosztuje tyle co w moim szajsungu (1k pln) , wiec trzeba ich zrozumieć, a nie się burzyć. A ja pomimo tej ceny, i tak mam ustawione grzałki do CO na -12deg. Dla CWU, mam fajną opcję, jak sie nie wyrobi w 85min, Wtedy PC włączy swoją grzałkę lub/i grzałkę w zbiorniku :p

O co dbają ???

O sprężarke ???

Jaja sobie robisz czy kompletnie myślenie Ci odjelo ?

To w Skandynawii co chwila by musieli wymieniać sprezary a mimo to producenci powietrznych dalej dają 5 lat gwarancji na pompy.

No łapy opadają jak się coś takiego czyta i myślę JegoPanie że dla Ciebie dalej wóz drabiniasty będzie optymalny...

Jestem w trakcie 6 sezonu grzewczego,cwu bez grzałki nawet pon.-20st.C i ?

Ba,w zasobniku cwu nie mam nawet grzałki.

Edytowane przez Arturo72

Gość TwojPan
O co dbają ???

O sprężarke ???

Jaja sobie robisz czy kompletnie myślenie Ci odjelo ?

To w Skandynawii co chwila by musieli wymieniać sprezary a mimo to producenci powietrznych dalej dają 5 lat gwarancji na pompy.

No łapy opadają jak się coś takiego czyta i myślę JegoPanie że dla Ciebie dalej wóz drabiniasty będzie optymalny...

Arturo, a ty wiesz o tym, że na tamten rynek sprzedaje się nieco inny produkt, właśnie ze względu na strefę klimatyczną?

Cenisz Krakola. pogadaj z nim, do jakiej temp. można spokojnie "katować" sprężarkę bez grzałek. Może on ci nieco wbije do tej starganej muratorowym forum głowy :)

Edytowane przez TwojPan

Gość Arturo72
Arturo, a ty wiesz o tym, że na tamten rynek sprzedaje się nieco inny produkt, właśnie ze względu na strefę klimatyczną?

Cenisz Krakola. pogadaj z nim, do jakiej temp. można spokojnie "katować" sprężarkę bez grzałek. Może on ci nieco wbije do tej starganej muratorowym forum głowy :)

Tak,kolejny pisowski spisek ;)

Na polski rynek idzie wybrakowany towar,inny niż do Norwegii czy Szwecji,tam mają inne domy.

Nie rozumiem pojęcia "katowanie" ,u mnie pompa chodzi normalnie,zgodnie z przeznaczeniem.

ta moja sprężarka to ma przekichane. Tyle lat pracy i ani minuty włączonej grzałki....To jest normalnie znęcanie się nad sprężarką :p

Dokładnie. I pewnie to jakiś odrzut z Norwegii lub Szwecji, bo nawet grzałki do mojego modelu nie zamontowali. Pewnie specjalnie, żeby się zakatowała na amen :p

No bo po co mieliby montować, skoro Twoje -20sC na zewnątrz to ekwiwalent w porywach -2sC w gruncie? :p Szczególnie że i wymiennik masz przewymiarowany (co też niby kosztuje) i ZTCP nie spadasz poniżej +2. Powtarzam ponownie, przewymiarowanie gruntówek nadal ma sens, bo koszt niewielki, ale przy powietrznych, tak aby utrzymywały dobre parametry przy niższych temperaturach to spore koszty.

Gość Arturo72
Powtarzam ponownie, przewymiarowanie gruntówek nadal ma sens, bo koszt niewielki, ale przy powietrznych, tak aby utrzymywały dobre parametry przy niższych temperaturach to spore koszty.

Mylisz pojęcia albo nie za bardzo rozumiesz pewnych kwestii.

W III strefie klimatycznej jeśli wyliczone obciążenie cieplne domu wyjdzie np.6kW to dobór mocy grzewczej pompy 6kW dla temp.obliczeniowej -20st.C nie będzie "przewymiarowaniem" a optymalnym wyborem,co innego w II czy I strefie bo tam są inne temperatury obliczeniowe.

Po drugie każda pompa p-w przy -20st.C ma COP ok.2 niezależnie od mocy grzewczej,podobnie jest przy wyższych temperaturach COPy nie różnią się zbytnio między producentami.

Co do sprężarek i ich "oszczędzaniu" nie będę się już wypowiadał bo nie ma sensu.

Edytowane przez Arturo72

No bo po co mieliby montować, skoro Twoje -20sC na zewnątrz to ekwiwalent w porywach -2sC w gruncie? :p Szczególnie że i wymiennik masz przewymiarowany (co też niby kosztuje) i ZTCP nie spadasz poniżej +2. Powtarzam ponownie, przewymiarowanie gruntówek nadal ma sens, bo koszt niewielki, ale przy powietrznych, tak aby utrzymywały dobre parametry przy niższych temperaturach to spore koszty.

W przypadku pomp on/off tak może być, ale porównując ją z inwenterową pompą ciepła- przewymiarowanie nie ma większego sensu. Taka pompa w porównaniu z on/off-em stosunkowo mniej obciąża DZ.

• 2 weeks później...
Gość TwojPan
:) :)

Chyba mnie z kimś pomyliłeś...

Przepraszam.

Oczywiście chodziło o człowieka widmo i jego dom.

Plusfoto, rzecz jasna.

Raz jeszcze przepraszam za pomyłkę. Fotohobby nie ma PC i nie udziela się w watkach dedykowanych tym urządzeniom.

TERAZ bezsprzecznie tak.

Kiedy budowałem, to miałem dwie opcje pompa, lub gaz.

A ty czytałeś moje opinie po zamieszkaniu - po pierwszym, czy drugim sezonie grzewczym

Fajnie, że czytasz, dobrze, jakby to było ze zrozumieniem.

Edytowane przez fotohobby

Czy możesz tę myśl rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem. Że kable to ok.,ale pompa.

Jeśli chcesz mieć aż do np -15C pełne pokrycie w taniej taryfie, to znając obciążenie cieplne swojego budynku dla tej temperatury (np 4kW) potrzebujesz pompy ponad 2x mocniejszej, gdyż w dniu roboczym masz tylko 10h taniej taryfy. Czyli tu byłoby około 9kW