Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła

Godfather1982

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
I minal nastepny rok a pompa ,,chodzi^¨EKONTECH polecam po 16 latach eksploatacji za relkame nie placi(dobry produkt) warto bylo wydac kase drogo i dobrze!!!!! no i Polska firma!!!

a rok temu w innym wątku Włodek napisał:

pompa EKONTECH po 14 latach chodzi jak nalęzy i tyle w temacie to był dobry zakup!

pompka obiegowa ded po roku grudfosa mam druga teraz chodzi zalezy jaki sie trafi egzemplarz z tymi pompkami

No i POLSKA Firma !!!!!!!!

coś szybko te lata lecą :)

• 7 months później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...

Witam ,

Mam pytanie do ekspertów . Mianowicie dostałem po ,,znajomości,, wycenę pompy ciepła -powietrze na miejscu po oględzinach domu. po znajomości czyli 40% taniej niż na rynku ( niby ) . i wydaje mi sie ze cena raczej jest wyzsza niz na rynku dlatego chciałem zapytac sie was o poradę.

Moja sytuacja jest trudna teraz przez pandemie nie mam roboty ( firma padła ) wiec szukam oszczędności gdzie się da.

Dom: według programu :energooszczędny 350m2 ( sufity 3m wszędzie , salon 7m pomieszczenie otwarte ) kubatura według papierów to tylko 680m3 wiec nie wiem czy kubatura jest poprawna według projektu ) ( projekt indywidualny )

Mur-48cm Ytong Energo Plus -współczynnik U = 0,17 W/(m2K).

Sufit -40cm wełny na mijankę 0,033 W/mK (0.33) ( 2 warstwy )

Podłoga - 25cm Styropian EPS na mijankę ( 2 warstwy )

Ogrzewanie podłogowe pod cały dom (2350m rurek )

Okna :32x okien - 3 szybowe , 8 komorowe -Uw = 0,59 W/m2K

stropy ocieplone 15cm Styropian ( plus w środku wełna mineralna 5cm )

Wentylacja - grawitacyjna

myślę ze izolacja jest dobra nie oszczędzałem na materiałach, tym bardziej ze latem jak było po 7-9 dni po 32 stopnie u mnie 18 stopni w domu.a zima zawsze 5 stopni nawet jak była teraz fala -24 . rekuperacje nie chce wiec mam tylko grawitacyjna.

,,Fachowcy w branży zaproponowali mi 16kw Panasonic Monoblok za 38tys zl plus 5tys za zbiornik 300l. plus 5tys montaz ( 400l jeśli lubię długo lać wodę w wannie , tak powiedzieli ) ale myślę o 400l bo mam dość duża wannę w łazience. W tym roku ( W Maju chce zainstalować 10kw PV z chin Bluesun i wtedy podłączyć licznik dwubiegowy ) w marcu zamontuje kolektory słoneczne. mam własne ujecie wody i oczyszczalnie biologiczna. zależy mi aby dom byl w miarę samowystarczalny. Kolega majac podobny metraż i 16kw pompę wraz 10kw PV ponac płaci rocznie 100zl za prad i ogrzewanie i cwu ( ponoć duza nadwyżkę robi latem ) nie wiem ale fajnie by bylo gdyby tak bylo tez i u mnie:)

Wiec brakuje mi Pompy Ciepła. 16kw wychodzi mi tez programem . wiec wydaje mi się ze 16kw tyle bym potrzebował i 400l zbiornik.

Teraz pytanie zasadnicze czy ktos sie orientuje czy ta wycene co dostalem jest dobra? bo według mnie na szybko jak sprawdziłem na allegro i znalazlem 16kw Panasonic za 24tys zl .i LG za 23tys a zbiornik 400l za . linki na dole. czy ktos moze doradzic czy te pompy beda ok u mnie ?

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-panasonic-monoblok-hp-16kw-rzeszow-9884409880

https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-lg-therma-v-16kw-promocje-9828532571

https://allegro.pl/oferta/zbiornik-zasobnik-bojler-winkelmann-400l-2w-do-cwu-7507776785

Proszę o rade bardzo bym był wdzięczny.

Pozdrawiam

Dane domu:

Powierzchnia ogrzewana budynku 350 m2 (ogrzewanie podlogowe )

Kubatura ogrzewana budynku 680 m3 ??? nie wiem czy kubatura jest poprawna ( według programu wychodzi 1089m3 )

Izolacja termiczna fundamentów styropian 20cm

Ściany 48cm zewnętrzne z Ytong Energo Plus współczynnik U = 0,17 W/(m2K).

podłoga 25 cm styropianu EPS ( 10cm , 15cm )

dach wełna 20cm + 20 cm 0,033 W/mK (0.33)

32x Okna 3 szybowe z ciepłym montażem i ciepłymi parapetami 8 komorowe -Uw = 0,59 W/m2K

Edytowane przez Lukasz Poznan 2021

Chcesz przyoszczedzic to najpierw wydaj pare stówek i zrób u kogos sprawdzonego ozc z prawdziwego zdarzenia.

Dziwie sie ze ktos budujac taki duzy dom na bogato zzczedzi na takim czyms i potem ryzykuje albo wydaniem 10tys za duzo za za wielka pompe albo marznieciem jak ktos dobierze za mała.

I zdaje sie na jakies forumowe doradztwa tak to se mozna przy domku 100m jak dobierzesz za duza to zaplacisz 1tys wiecej jak za mala to dokupisz farelke za 200zl .

50tys to raczej lekki kosmos mozna za taka kase zalozyc dwa panasoniki po 9kw bedzie 18kw ;) + dwa baniaki po 400l ;)

Dzieki za odp. Tez tak myślę ze przesadzili z cena i ,,chcą,, mnie porostu nabić. Co do oszczędności to jak pisałem firma mi padła przez pandemie i teraz muszę szukać oszczędności by zrobić te ogrzewanie bym mógł sie wprowadzić. Dlatego sie pytam tutaj czy ktos moze cos podpowiedzieć. ale myślę ze pewnie warto zabrać ozc .macie kogoś do polecenia? ( nie pomyślałem o OZC )

Pozdrawiam

Lukasz

Tu na forum robi uzytkownik asolt nie zebym go reklamowal bo nawt go nie znam ale kilka osob robilo u niego i nie widzualem zeby narzekali.

Mozesz zapytac na firum co sadza o jego ozc i czy sie potwierdzilo w realu.

Z tego co gadali to kilka stówek ale jak bedziesz mial konkrety to wtedy latwiej dobrac pompe i moze Ci starczy jakis tcap 12kw a hak wiesz jaka potrzebujesz to rizmowa z instalatorami robi sie bardziej konkretna bo nie beda Ci wcisjac jeden to drugi tamto tylko gadasz im ile za konkretny model i porównujesz ceny.

Mozesz zaoszczedzic wtedy pare tysiaków.

Tu na forum robi uzytkownik asolt nie zebym go reklamowal bo nawt go nie znam ale kilka osob robilo u niego i nie widzualem zeby narzekali.

Mozesz zapytac na firum co sadza o jego ozc i czy sie potwierdzilo w realu.

Z tego co gadali to kilka stówek ale jak bedziesz mial konkrety to wtedy latwiej dobrac pompe i moze Ci starczy jakis tcap 12kw a hak wiesz jaka potrzebujesz to rizmowa z instalatorami robi sie bardziej konkretna bo nie beda Ci wcisjac jeden to drugi tamto tylko gadasz im ile za konkretny model i porównujesz ceny.

Mozesz zaoszczedzic wtedy pare tysiaków.

Ja akurat spotkałem się z niektórymi opiniami niezadowolonych klientów ale prywatnie nie na fm

szukałem w Google ale nic nie znalazłem.

ma ktoś namiar na jakiegoś audytora OZC z Poznania lub okolic ?

z chęcią skorzystam z usług ,,uzytkownika asolt ,, jeśli moze to niech sie odezwie do mnie na priv.

Generalnie nie pomyślałem o OZC wczesniej, myślę ze to jest dobry kierunek by sie dowiedzieć w szczegółach jakie zapotrzebowanie będę miał na ogrzewanie bo tak jak piszecie jeśli wyjdzie na przykład 12kw to przy 16kw jest duza różnica .

Zrob OZC i najlepiej projekt podlogowki u audytora. Pompa lubi niska temperature a jak to zrobisz poprawnie bedziesz zadowolony. Ja mam wszedzie podlogowke, w lazience suszarki elektryczne, ustawione na max 2h.

Ja do swojej pompy bylem przekonany juz wczesniej ale OZC zrobilem. Ponizej masz zrzut jak pompa ciepla grzala w ostatnie mrozy, do grzania nie zalaczala sie grzalka a i tak przegrzala dom, musialem jeszcze bardziej obnizyc krzywa teraz mam 0,2 w Vailancie, grzalke uzyla tylko na chwile do defrostu i na moment po dluzszym grzaniu wody czyli u mnie 3 razy, w pozostalym czasie dawala sobie rade bez grzalek.

I najwazniejsze Pompa powietrzna 10kw bez zadnych buforow, wszystko na jednym obiegu, rotametry ustawione recznie, garaz ma termostaty normlnie zamkniete, jak sie wychlodzi ponizej 12 stopni to zawory sie otworza i w okolicach poludnia przez 4 godziny moze sie dogrzewac, reszta jest zblokowana i w pozostalych godzinach nie grzeje garazu.

Co do twojej kubatury to powierzchnia wskazuje ze raczej powinienes dogrzewac 1000m3, powierzchnie pomnoz przez wysokosc pomieszcze np x 2,7

f05032400166cf0emed.jpg

84dfffbec2cee111med.jpg

dzieki ! wlasnie znalazlem kogos by wykonal OZC wiec czekam za odp. u mnie 3 sasiadom ma pompy ciepla powietrze wiec jestem przekonany co do tego.

maja tez taki sam metraz jak ja. jedynie ja mam lepsza izolacje niz oni. maja 16kw panasonica. i ,,niby,, 100zl rocznie koszty ogrzewania i cwu . ( maja 10kw paneli FV )

Ekspert ktory byl u mnie wyliczyl 15kw ale powiedzial ze nie ma 15kw wiec 14kw to za malo a 16kw by bylo ok.

Ale co Ci ten ekspert wyliczyl obciazenie cieplne budynku na 15kw w Twojej drugiej strefie klimatycznej?

Pamietaj o tym ze 80%sezonu to temp w okolicach zera a wtedy budynek potrzebuje tylko polowe tego.

No i jak Ci dobierze np.takiego panasonika 16kw to on przy minus 20bez grzalek da tylko 9,5kw

A jak zalozysz np takiego panasonika tcap 12kw to on da bez grzalek 11,5kw

Witam wszystkich

Zastanawiam się nad doborem mocy pompy ciepła do mojego nowobudowanego domu. Mam OZC wykonane przez firmę znanego tu forumowicza. Jak dobrać moc pompy? Czy sugerować się samym OZC (obciążalnością cieplną budynku + szacunki CWU)?

Sugerować się samym obciążeniem cieplnym bez cwu