Arturo1972 22.04.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Kołton? ale tam też jest COP do max 5.2 bodajże Jak POLSKA NARODOWA firma to bym się nie szczypał z COP,niech ma i COP10 Nieźle ludzie mają.... Jedna z Polskich firm coś wykombinowała że cop bije na łeb wszystkich zagranicznych koncernów podobno już mają jakiś kosmiczny wynik cop ok 8-miu a kombinują dalej , ile w tym prawdy nie wiem , może ktoś wie coś więcej . No to już firmy zachodnie produkujące od dziesiątków lat pompy ciepła walą drzwiami i oknami żeby kupić patent na COP8 od NARODOWEJ polskiej firmy a klienci zapisują się na 10 lat do przodu Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 23.04.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Tu kolega coś wspomina o tym. Na razie prototyp - w sprzedaży najwcześniej 2022. Możliwe że to chodzi o Kołton, no chyba że ....... NASA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.04.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Są też nasze, krajowe. Choćby KONCEPTUS... Może i dobre, ale pieruńsko drogie. A co do COP to ja bez problemu mam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 23.04.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Może i dobre, ale pieruńsko drogie. A co do COP to ja bez problemu mam 8 A to już zależy bo dla nowobudowanych domów cena jest porównywalna z PC PW, mówię o przypadku gdy nie ma żadnego dofinansowania. Wiadomo przecież że jak buduejesz teraz tzn że Ciebie stać i środków extra nie dostaniesz. PS. Dobrze że założyłeś zapobiegliwie w 2014 konto by pisać raz jako adam_mk a raz jako giman bo "foliarze" nie mieliby o czym pisać /ironia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.04.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 Oho Adam w drugim wcieleniu się pojawił. Pewnie biznes kuleje. Tak bywa coś upada aby inne mogło istnieć. To tak jak z Dinozaurami gdyby żyły to nie było by ludzi. Bawisz i rozczulasz. Te momenty kiedy drażnisz pominę, reszta wynagradza. Ehhh trefnisiu. A to już zależy bo dla nowobudowanych domów cena jest porównywalna z PC PW Co do mojego COP 8 to bawiła mnie wcześniejsza dyskusja bez podawania szczegółów jakichkolwiek. Ja na swojej PC PW mam taki punkt w czasie i przestrzeni, że 8 się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.04.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 A to już zależy bo dla nowobudowanych domów cena jest porównywalna z PC PW, mówię o przypadku gdy nie ma żadnego dofinansowania. Wiadomo przecież że jak buduejesz teraz tzn że Ciebie stać i środków extra nie dostaniesz. / Jeśli różnica w cenie 1/3 "jest porównywalna" to owszem, zgadzam się z tą teorią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Jedna z Polskich firm coś wykombinowała że cop bije na łeb wszystkich zagranicznych koncernów podobno już mają jakiś kosmiczny wynik cop ok 8-miu a kombinują dalej , ile w tym prawdy nie wiem , może ktoś wie coś więcej . A żyją z tego "kombinowania" ? Czy może coś też sprzedają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 PS. Dobrze że założyłeś zapobiegliwie w 2014 konto by pisać raz jako adam_mk a raz jako giman bo "foliarze" nie mieliby o czym pisać /ironia/ Jestem na tym forum od 2005 roku, świeżynko! I - TAK! Założyłem w 2008 roku po krachu (mojego) systemu nowe konto - adam_mk2, ale po naprawieniu kompa udało mi się wrócić do starego konta i poprosiłem admina o skasowanie tego drugiego, z którego napisałem raptem kilka postów. Gucio się znasz na tym - kto tu jest kim. Więc nie mąć niepotrzebnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 24.04.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Jestem na tym forum od 2005 roku, świeżynko! I - TAK! Założyłem w 2008 roku po krachu (mojego) systemu nowe konto - adam_mk2, ale po naprawieniu kompa udało mi się wrócić do starego konta i poprosiłem admina o skasowanie tego drugiego, z którego napisałem raptem kilka postów. Gucio się znasz na tym - kto tu jest kim. Więc nie mąć niepotrzebnie. Adam M. Adamie, mój komentarz był do kolegi z nickiem na "v". Do Ciebie nic nie mam. Uważam że doszukiwanie się przez niego jakichś podwójnych kont to jak szukanie teorii spiskowych i wygląda to irracjonalnie. Intencjonalnie na końcu mojego wpisu dodałem "/ironia/" żebyscie giman oraz Ty nie brali do siebie tego wpisu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 Ok. Załapałem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk09 03.05.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Witam Szanowne Towarzystwo. Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła. Oto moje OZC. Jaką firmę wybrać? Panasonic J High Performance 7kW czy jakąś inną firmę polecicie? LG, Mitsubichi, ? CWU dla 4 osób, zasobnik 300l Mam bufor 400L podłączone do Pellux 12kW jako alternatywne źródło ciepła. Na dachu 10 kW fotowoltaika. Dom 100% podłogówka. Edytowane 3 Maja 2021 przez piotrk09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Jak z panasa to lepiej wez sobie zwykłą sdc seri J ale 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 03.05.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Witam Szanowne Towarzystwo. Bardzo proszę o pomoc w wyborze pompy ciepła. Oto moje OZC. [ATTACH=CONFIG]455472[/ATTACH] Jaką firmę wybrać? Panasonic J High Performance 7kW czy jakąś inną firmę polecicie? LG, Mitsubichi, ? CWU dla 4 osób, zasobnik 300l Mam bufor 400L podłączone do Pellux 12kW jako alternatywne źródło ciepła. Na dachu 10 kW fotowoltaika. Dom 100% podłogówka. Mały offtop - jakie masz parametry budynku (izolacja itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk09 03.05.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) Budynek 173m3 grzane + 40,4m2 garaż,( tylko do +10*C) Ściany zewnętrzne 27cm grafit A 0,31, poddasze użytkowe + pomiędzy poddasze użytkowe / poddasze nieużytkowe 36cm wełna A 0,35, poddasze nieużytkowe/dach 28cm wełna A 0,35, okna 0,9ciepły montaż w warstwie ocieplenia, wentylacja mech Thesla Green 850 Home, piwnica ogrzewana 1 kaloryfer niskotemperaturowy z podłogówki, stała temp w piwnicy +10*C, pod piwnicą płyta denna 60cm żelbet, na tym 10 grafit + wylewka. Brama garażowa Hormann 67mm THERMO- coś tam z dodatkowymi uszczelnieniami. Garaż odcięty od domu ściana + sufit 20cm grafit A 0,31 Edytowane 3 Maja 2021 przez piotrk09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk09 03.05.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Jak z panasa to lepiej wez sobie zwykłą sdc seri J ale 9kw Mam dwie oferty na Panasonica, ale wszyscy dobierają mi 7kW. Twierdzą, jeśli zapotrzebowanie cieplne to 6400 to 7kW spokojnie sobie poradzi. Dom inteligentny, w zamiarze było: kiedy temp na zewnątrz spada poniżej -10*C z automatu komp odpala peleciaka, kiedy temp wzrośnie do -5 wyłącza peleciaka, odpala pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 Mam dwie oferty na Panasonica, ale wszyscy dobierają mi 7kW. Twierdzą, jeśli zapotrzebowanie cieplne to 6400 to 7kW spokojnie sobie poradzi. Dom inteligentny, w zamiarze było: kiedy temp na zewnątrz spada poniżej -10*C z automatu komp odpala peleciaka, kiedy temp wzrośnie do -5 wyłącza peleciaka, odpala pompę ciepła. 7kw i 9kw to te same pompy tak samo nisko sie moduluja tylko 9kw nie jest programowo ograniczona,róznica w cenie 700zl Twoja sprawa czy chcesz nosic worki i dalej zatruwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk09 03.05.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 7kw i 9kw to te same pompy tak samo nisko sie moduluja tylko 9kw nie jest programowo ograniczona,róznica w cenie 700zl Twoja sprawa czy chcesz nosic worki i dalej zatruwać Oczywiście, zgodzę się z Tobą. 700 zł żadna różnica. Przewidywałem, że pelleciak będzie pracował max 21 dni/nocy w roku. U nas są częste wyłączenia prądu, dlatego mam peleciaka, który na agregacie 4,5kW pójdzie, pompa ciepła z agregatu by nie wyrobiła. Zasobnik peletu 200 kg, czyli jak raz zasypię to na rok starczy, jako awaryjne/alternatywne źródło ciepła. Wstępnie chciałem T-Cap 9kW, ale fachowcy od panasonica mówią, że to za duża pompa, i dają oferty na 7kW. Czy coś alternatywnego w podobnych pieniądzach, moglibyście zaproponować, na jakie firmy ewentualnie zwrócić uwagę, a jakie omijać dużym łukiem, Czytam to forum od kilku lat, nie mam doświadczenia w pompach, dlatego za każdą podpowiedź będę zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 03.05.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) No tcap to za drogi i za mocny i to calkiem inna pompa niz zwykla sdc.Ale bierz zwykła sdc 9kw seri J doplacisz grosze ,najnizsza moc ma taka sama jak 7kw a zawsze bedziesz mial zapas mocy jakby jednak kiedys Ci sie odwidzial pellet. W podobnej półce jakosc cena to tylko jeszcze Lg i moze samsung,daikin juz droższy reszta godna polecenia to juz drożyzna a reszta albo droga j nic nie warta albo calkiem lipa a cena taka sama jak panas,lg czy samsung.Panasonic bardzo popularny wiec o czyms to swiadczy wystarczy spojrzec na ilosc wpisów na forum czy ilosc ofert na aledrogo i innych tego typu Edytowane 3 Maja 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 03.05.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 7kw i 9kw to te same pompy tak samo nisko sie moduluja tylko 9kw nie jest programowo ograniczona,róznica w cenie 700zl Twoja sprawa czy chcesz nosic worki i dalej zatruwać Ile najniżej schodzą te 7kW i 9kW z mocą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrk09 03.05.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2021 No tcap to za drogi i za mocny i to calkiem inna pompa niz zwykla sdc.Ale bierz zwykła sdc 9kw seri J doplacisz grosze ,najnizsza moc ma taka sama jak 7kw a zawsze bedziesz mial zapas mocy jakby jednak kiedys Ci sie odwidzial pellet Bardzo dziękuję za odpowiedź. 9kW wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. Jedno pytanie: czy warto dopłacać do 9kW / 3fazy? Jednofazowa 9kW musiałbym zmieniać zabezpieczenia przed licznikiem. Czy jest jakaś rozsądna alternatywa dla panasa 9kW? podobne pieniądze, uznana marka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts