Godfather1982 25.02.2018 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A teraz ostatnia prośba. Albo piszcie coś konkretnego albo dziękuję za odpowiedzi bo tracicie mój i nie tylko mój czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A że moje posty są niezbyt wygodne właśnie m.in dla "sprzedawców" czy to kotłów czy to pomp to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.02.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Przejdź na stronę 6 tego wątku i zobacz wpis Tomaszs131 o 00:30 Ten wpis świadczy jedynie o tym,że ten koleś nigdy nie powinien być adminem.Zakładał już wątek podpusując go moim nickiem.Banował mnie pod zarzutem wszczynania kłótni,a tak naprawdę za krytykę jego wątpliwie wykonanego DZ.Kolesi którzy rzucają debilami na lewo i prawo pan admin nie banuje,bo mają płatne proifile,a może to jego kumple instalatorzy?Bardzo dzielnie staje w ich obronie Nigdy nie lobbowałem na rzecz Samsunga.Piszę prawdę jako jego użytkownik.Nigdy nic od nich nie dostałem.Admin,jesteś zwykłym kłamliwym ..... To co napisałeś pod moim adresem,potwierdza jedynie to,kim jesteś. Edytowane 25 Lutego 2018 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.02.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Teraz się obudziłeś.... Większość tutaj piszących ma lub miało jakiś interes. Działają prawdopodobnie pod różnymi kontami i lobbują swoje urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 25.02.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Teraz się obudziłeś.... Większość tutaj piszących ma lub miało jakiś interes. Działają prawdopodobnie pod różnymi kontami i lobbują swoje urządzenia. Racja.To tutaj norma. Fajnie to widać na wątku o jedynie słusznej PC.Nic się nikomu nigdy nie zepsuło.Zadajesz pytanie o koszt serwisu i części,to piszą sama taniocha.Potem okazuje się że nawet zamienników nie można zastosować Sprężarka kilka tysięcy itd .I nie ma lepszej PC na świecie. Podnosisz temat o raczej wątpliwie wykonanym DZ,sądząc po wpisach o jego temp.po 2-3h użytkowania,pojawia się zwykle jego instalator lub lobbujących kilku na rzecz gruntówek,na koniec admin Tomasz i masz bana Niech żyje wolnność słowa na FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.02.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 TDziałają prawdopodobnie pod różnymi kontami i lobbują swoje urządzenia. Moze kilka przykładów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.02.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Racja.To tutaj norma. To nie jest norma. Normą za to są wypowiedzi takich jak ty - neofitów Ktoś trochę więcej wie, próbuje doradzić, to od razu jest sprzedawcą i łowcą jeleni..sprzedawcy faktycznie tu są, stali bywalcy doskonale wiedzą kto zacz, ale normą to nie jest. Nie chce bronić Artura, bo nie jest mi po drodze, między innymi ze stylem jego wypowiedzi, ale z tego co wiem, to po tamtym epizodzie z mikim skutecznie się wyleczył...a wpis w krs pozostał,. bo usunąć go może tylko jego wspólnik...tylko tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 25.02.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Racja.To tutaj norma. Fajnie to widać na wątku o jedynie słusznej PC.Nic się nikomu nigdy nie zepsuło.Zadajesz pytanie o koszt serwisu i części,to piszą sama taniocha.Potem okazuje się że nawet zamienników nie można zastosować Sprężarka kilka tysięcy itd .I nie ma lepszej PC na świecie. Podnosisz temat o raczej wątpliwie wykonanym DZ,sądząc po wpisach o jego temp.po 2-3h użytkowania,pojawia się zwykle jego instalator lub lobbujących kilku na rzecz gruntówek,na koniec admin Tomasz i masz bana Niech żyje wolnność słowa na FM To może w końcu wytłumaczysz dlaczego uważasz że DZ jest wątpliwie wykonane , podziel się w końcu wiedzą , może następni forumowicze decyduąc się na wykonanie DZ , wykonają poprawnie W/G Twoich rad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 25.02.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ja bym chciała wiedzieć, czy PC w ogóle obniży mi koszty. Za ekogroszek płacę 4000 rocznie. Mam 160 m do ogrzania. Brak podlogowek, tylko kaloryfery + solary latem do cw. Dom ocieplony , bez piwnic. Będzie taniej, czy nie? Dziś zużywam rocznie 4000kwh. O ile wzrośnie mi zużycie prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ja bym chciała wiedzieć, czy PC w ogóle obniży mi koszty. Za ekogroszek płacę 4000 rocznie. Mam 160 m do ogrzania. Brak podlogowek, tylko kaloryfery + solary latem do cw. Dom ocieplony , bez piwnic. Będzie taniej, czy nie? Dziś zużywam rocznie 4000kwh. O ile wzrośnie mi zużycie prądu? Z tego co czytam dom jest 12 letni czyli w miarę nowy. Podstaw dane domu tutaj: http://cieplowlasciwie.pl Wg mnie ten dom nie powinien więcej zuzywac energii na ogrzewanie niż 16000kWh,problemem są tu grzejniki bo potrzebują wyższej temp.zasilania przez co COP pompy będzie niższy i to nie ważne czy gruntowej czy powietrznej ale 2,5 wg mnie osiągalny. Czyli 16000kWh/2,5=6400kWh. Nie masz też możliwości grzania akumulacyjnego czyli będzie grzane całą dobę zatem koszt 1kWh wyniesie ok.0,40zl w taryfie G12W czyli 6400kWh*0,40zl=2560zl Czyli taniej niż węgiel ale to są wyliczenia tyle o ile nie mniej uważam,że przy pompie będzie taniej niż przy węglu zwłaszcza,że to aż ponad 4 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ja bym chciała wiedzieć, czy PC w ogóle obniży mi koszty. Za ekogroszek płacę 4000 rocznie. Mam 160 m do ogrzania. Brak podlogowek, tylko kaloryfery + solary latem do cw. Dom ocieplony , bez piwnic. Będzie taniej, czy nie? Dziś zużywam rocznie 4000kwh. O ile wzrośnie mi zużycie prądu? Jak masz podobne ocieplenie do mojego , to rok powinien Cię wynieść ok 3 000-3 500 pln bez solarów. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 25.02.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dzięki. To już jakiś konkret. Wg kalkulatora na cieplowlasciwie.pl powinnam kupić pompę gruntową. Nie chcę dewastowac obejścia. Upieram się przy powietrznej. Napiszcie mi jeszcze, czy muszę całą kotłownię wymieniać? Co z instalacji co cwu może zostać? Zbiornik na cw z podloczonymi solarami, wymiennik, pompy do cw i co? Myślałam, że wystarczy zamiast pieca wpiąć do obwodu PC. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.02.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dzięki. To już jakiś konkret. Wg kalkulatora na cieplowlasciwie.pl powinnam kupić pompę gruntową. Nie chcę dewastowac obejścia. Upieram się przy powietrznej. Napiszcie mi jeszcze, czy muszę całą kotłownię wymieniać? Co z instalacji co cwu może zostać? Zbiornik na cw z podloczonymi solarami, wymiennik, pompy do cw i co? Myślałam, że wystarczy zamiast pieca wpiąć do obwodu PC. Mylę się? Katarzyno II Możesz to wszystko co masz w kotłowni pozostawić, jeśli miejsca nie brak. Co więcej, niewielkim kosztem przeróbki instalacji możesz to ( w tym kopciucha) wykorzystać na wypadek mrozów, w które Twoja nowa pompa powietrzna nie wydoli. Np jak u Bobrowa, poniżej -20-u. Jeśli zużywasz obecnie ok 4 ton węgla rocznie, to można pesymistycznie przyjąć - zależnie od sprawności dotychczasowego kotła i jakości węgla, że zużycie energii na CO I CW wynosi ok. 20 MW. +- 3MW Reszta zależy już od ceny prądu i Twoich oczekiwań co do komfortu cieplnego. Załóż sobie do kalkulacji w marę rozsądny COP rzędu 2,5-3,0 i końcowe zużycie energii el. powinno Ci wyjść w granicach 7-9 MW. Tak pesymistycznie. Z pewnością taniej niż groch. Ile - zależnie od dostawcy energii. Życzę powodzenia Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.02.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ja bym chciała wiedzieć, czy PC w ogóle obniży mi koszty. Za ekogroszek płacę 4000 rocznie. Mam 160 m do ogrzania. Brak podlogowek, tylko kaloryfery + solary latem do cw. Dom ocieplony , bez piwnic. Będzie taniej, czy nie? Dziś zużywam rocznie 4000kwh. O ile wzrośnie mi zużycie prądu? Ja spalalem około 3-3.5t węgla dom 150m2 ogrzewane 100%grzejniki. Teraz 1 sezon po zmianie na t-cap9kw i jak widzę po zużyciu to sezon zimowy wyjdzie taniej niż na węglu i zero obsługi. Też mam solary i ustawiłem na pc ze wodę grzeje po 15 jak solary jej wcześniej nie nagrzeja. W kotłowni musiałem dać bufor bo niby do grzejników potrzebny.zmieniłem też zbiornik dwu na nierdzewke z dłuższą wezownica bo taki potrzebuje pc (termica) Całkowity koszt pc ,bufor,zbiornik 2 wezownice z nierdzewki 300l , wszelkie rury zawory itp i z montazem 30tyś. Do tego teraz dołożyłem pv i produkuje prąd do grzania i bytowy .węgla nie Wyprodukowalem a prąd da radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 25.02.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 2katarzynaPrzed przejściem z kotła na PC należy znać temperatury z jakimi będzie musiała ona pracować.Jaka jest (przy obecnych mrozach) temperatura wody zasilającej grzejniki? Masz czym zmierzyć temperaturę wody powracającej z grzejników?Chodzi o pomiar podczas pracy ciągłej kotła, z mniej więcej stałą temperaturą zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 25.02.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Przy dzisiejszych temperaturach piec ciągnie ekogroszek 2 X szybciej niż normalnie. I tak dogrzewam kominkiem, bo nie mam rolet i dużo ciepła uchodzi. Nie mam złudzeń, że PC będzie antidotum na wszelkie problemy, ale skoro będzie taniej i jeszcze bez brudu i dzwigania workow, to już jest korzyść. Martwi mnie trochę, że grzejniki nie są optymalnym rozwiązaniem przy PC. Trudno. Jakoś się chyba da ustawić parametry, żeby utrzymać temperaturę. Co do modelu pompy to jeszcze Was będę pytać, jak pozbieram oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.02.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Przy dzisiejszych temperaturach piec ciągnie ekogroszek 2 X szybciej niż normalnie. I tak dogrzewam kominkiem, bo nie mam rolet i dużo ciepła uchodzi. Nie mam złudzeń, że PC będzie antidotum na wszelkie problemy, ale skoro będzie taniej i jeszcze bez brudu i dzwigania workow, to już jest korzyść. Martwi mnie trochę, że grzejniki nie są optymalnym rozwiązaniem przy PC. Trudno. Jakoś się chyba da ustawić parametry, żeby utrzymać temperaturę. Co do modelu pompy to jeszcze Was będę pytać, jak pozbieram oferty. Zamiast grzejników możesz założyć klimakonwektory i wtedy PC będzie grzała tanio Ja polecam np. PANAMA Atlantica https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-rewersyjny/panama/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 25.02.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Martwi mnie trochę, że grzejniki nie są optymalnym rozwiązaniem przy PC. Trudno. Jakoś się chyba da ustawić parametry, żeby utrzymać temperaturę. Ja palę ekogroszkiem i temp. zas. to 40 stopni (Celsjusza, jakby co ). Na piętrze też mam tylko grzejniki i nie ma większego problemu. Jaką mam temp. w sypialniach nie wiem, ale myślę że w okolicach 20 stopni Celsjusza. Jeśli nie jest zwolenniczką nudyzmu, to zawsze możesz coś na siebie założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.02.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ja palę ekogroszkiem i temp. zas. to 40 stopni (Celsjusza, jakby co ). Na piętrze też mam tylko grzejniki i nie ma większego problemu. Jaką mam temp. w sypialniach nie wiem, ale myślę że w okolicach 20 stopni Celsjusza. Jeśli nie jest zwolenniczką nudyzmu, to zawsze możesz coś na siebie założyć. To jak dajesz radę trzymać 40st na grzejnikach i jest ok to pc da radę i nie będzie dużego zużycia. Na pewno będzie taniej niż na węglu. Ja też trzymam około 40st no teraz daje 45 bo mrozy przywalily i zużycie mniejsze niż na węglu i bezobslugowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Przy dzisiejszych temperaturach piec ciągnie ekogroszek 2 X szybciej niż normalnie. I tak dogrzewam kominkiem, bo nie mam rolet i dużo ciepła uchodzi. Nie mam złudzeń, że PC będzie antidotum na wszelkie problemy, ale skoro będzie taniej i jeszcze bez brudu i dzwigania workow, to już jest korzyść. Martwi mnie trochę, że grzejniki nie są optymalnym rozwiązaniem przy PC. Trudno. Jakoś się chyba da ustawić parametry, żeby utrzymać temperaturę. Co do modelu pompy to jeszcze Was będę pytać, jak pozbieram oferty. Jeszcze jedna uwaga- jeśli zdecydujesz się na wymianę grzejników na klimakonwektory , to zyskasz dwie zalety : -zmniejszysz koszty ogrzewania poprzez obniżone temp na klimakonwektorach do ok 30-35 st -będziesz mogła chłodzić dom ( jeśli z taką funkcją kupisz PC) Ale : -koszt wymiany klimakonwektorów będzie znaczny ( vido kosztuje ok 2000-3000 pln w zależności jaki typ) -realny zysk na mniejszym zużyciu może być parę stówek rocznie (tym mniejszy , czym niższe temp na obecnych grzejnikach...) Co radzę : -dążyć do grzania na grzejnikach w zakresie 40-45 st (może się okazać , że wystarczy wymienić 1-2 większe grzejniki po 500 pln) -jeśli latem masz potrzebę chłodzić np sypialnie , to można tylko tam założyć klimakonwektory -teraz jest dobry moment ze wzgl na mrozy na test temp pod PC , możesz na sztywno ustawić temp na piecu np na 45 st pamiętając o otwartych głowicach termostatycznych na max tam gdzie mają być najwyższe temp , jak będzie za chłodno podnoś co dwa stopnie Zmodernizowałem już dwa budynki ogrzewane piecami węglowymi i wiem , że PC spokojnie daje radę ( sprzedałem piece i nie mam czym dogrzewać) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts