JTKirk 26.02.2018 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Varme + zapomniałeś napisać, że ty masz pompę HT (wysokotemperaturowa), która jest sporo droższa od zwykłej LT - kosztuje ponad 40000, co nie jest bez znaczenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 26.02.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzisiaj puszczam na grzejniki 65 stopni. Tyle zaleca instrukcja pieca na ekogroszek. Pewnie pompa HT byłaby bliższa temu, co mam obecnie. Jakiego rzędu jest różnica pomiędzy LT w eksploatacji? Ile trzeba mieć na zakup urządzenia co by mi ogrzalo te 160 m w 12 - letnim domu? Boję się, że jak puszczę 40 stopni na kaloryfery, to będziemy dzwonić zębami. Te 20 stopni muszę mieć w pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.02.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzisiaj puszczam na grzejniki 65 stopni. Tyle zaleca instrukcja pieca na ekogroszek. Pewnie pompa HT byłaby bliższa temu, co mam obecnie. Jakiego rzędu jest różnica pomiędzy LT w eksploatacji? Ile trzeba mieć na zakup urządzenia co by mi ogrzalo te 160 m w 12 - letnim domu? Boję się, że jak puszczę 40 stopni na kaloryfery, to będziemy dzwonić zębami. Te 20 stopni muszę mieć w pomieszczeniach Czy z pieca masz bezpośrednie wyjście na grzejniki , czy masz jeszcze jakieś zawory mieszające ? Może zamiast 65 st ustaw 50 lub 55 st i zobacz czy będzie zimno.W instrukcjach pieców zalecają utrzymywać cały czas wysoką temp , ponieważ jest są wtedy najlepsze warunki do spalania węgla.Piec nie uszkodzi się jak popracuje parę dni na niższych temp i też nie zamarzniesz. Co do PC , to są właściwie trzy typy do zastosowania : -LT z temp roboczymi 30-35 st (typowe do podłogówek) -LT z średnimi temp do 55 st (np Panasonic T-cap ,LG) nadają się do grzejników do 55 st max (uwaga ! duża część tych PC ma słabe parametry dla wys temp i małą moc ) -HT z wysokimi temp np do 65 st. Wszystko zależy ile chcesz wydać-zostaniesz zasypana ofertami , jak się odgruzujesz z tego to coś więcej będzie można powiedzieć (Daikin HT ma chyba najlepsze COP-y i jest najdroższy , Panas HT jest znacznie tańszy -ale w zakresie 45-65 st ma o ok 10%-15% gorsze COP od Daikina , innych nie znam specjalnie) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 26.02.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dzisiaj puszczam na grzejniki 65 stopni. Tyle zaleca instrukcja pieca na ekogroszek. Pewnie pompa HT byłaby bliższa temu, co mam obecnie. Jakiego rzędu jest różnica pomiędzy LT w eksploatacji? Ile trzeba mieć na zakup urządzenia co by mi ogrzalo te 160 m w 12 - letnim domu? Boję się, że jak puszczę 40 stopni na kaloryfery, to będziemy dzwonić zębami. Te 20 stopni muszę mieć w pomieszczeniach Ja jak korzystałem z węgla też puszczalem na grzejniki ok 60st ale mam termostaty na grzejnikach i mi przymykaly przepływ i końcówka grzejnika była prawie zimną. Musisz sprawdzić przy tych mrozach najlepiej przy jakiej temp zasilania grzejników utrzymuje się docelowa temp w domu. Obniz temp zasil na 45st i zobacz po dobie czy jest ok jak za mało to podnieść o te 2st i testuj dalej z dobę itd. Ja też policzylem na cieplowlasciwie.pl ile potrzebuje przy -18 (bo w takiej strefie mieszkam) i wyszło mi że potrzebuje jak dobrze pamiętam niecałe 7kw i sprawdziłem w tabeli producenta moc wszystkich moich grzejników przy zasilaniu 45st i wyszło mi trochę ponad 7kw więc wniosek z tego że moje grzejniki dadzą radę ogrzać dom przy największych mrozach zasilajac je 45st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather1982 27.02.2018 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dzisiaj dostałem ofertę na pompy gruntową i powietrzną. "Straty ciepła budynku 11,5 kW i 3500 kWh/rok cwu Zużycie prądu dla obu wariantów i orientacyjny koszt eksploatacji: Gruntowa Varius M zużycie 5643 kWh/rok – 3 386 PLN/rokPowietrzna DHP-iQ 16 + MAXI zużycie 8039 kWh/rok – 4 823 PLN/rok Ceny prądu bywają różne, można założyć ok 60gr/kWh" Czy to jest możliwe czy to raczej oferta typu: nie kupuj pompy powietrznej bo mało zarobie. Proszę o rzetelne odpowiedzi bez przeciągania na którąkolwiek ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dzisiaj dostałem ofertę na pompy gruntową i powietrzną. "Straty ciepła budynku 11,5 kW i 3500 kWh/rok cwu Zużycie prądu dla obu wariantów i orientacyjny koszt eksploatacji: Gruntowa Varius M zużycie 5643 kWh/rok – 3 386 PLN/rok Powietrzna DHP-iQ 16 + MAXI zużycie 8039 kWh/rok – 4 823 PLN/rok Ceny prądu bywają różne, można założyć ok 60gr/kWh" Czy to jest możliwe czy to raczej oferta typu: nie kupuj pompy powietrznej bo mało zarobie. Proszę o rzetelne odpowiedzi bez przeciągania na którąkolwiek ze stron. Po pierwsze zakładamy COP gruntowej na 4 a powietrznej na 3 i teraz 5643kWh*4=22572kWh i to jest myślę z cwu czyli przy powietrznej byłoby tego 22572kWh/3=7524kWh. Dla domu 300m2 rozumiem. Przyjęto grzanie w taryfie G11 a to nie jest zasadne bo w taryfie G12W nawet grzejac calodobowo 1kWh wychodzi ok.0,4zl Czyli przy gruntowej ok.2200zl a przy powietrznej ok.3000zl. Sytuacja zmieni się jeśli będziesz grzal akumulacyjnie i taryfowo wtedy koszt 1kWh spadnie. Możesz rzucić cenę za gruntową i za powietrzną ? Mając gaz przy takim domu i takim zużyciu rachunek by wyniósł ok.4500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Sądząc po producencie wycena będzie kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.02.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Dzisiaj puszczam na grzejniki 65 stopni. Tyle zaleca instrukcja pieca na ekogroszek. Pewnie pompa HT byłaby bliższa temu, co mam obecnie. (...) O ile taka temperatura pracy nie będzie wyzwaniem dla PC HT (ze sprężaniem dwustopniowym) jaką np. posiada Varmepumpsagare, to dla wielu PC LT jest ona nieosiągalna. Twój układ prawdopodobnie pracuje obecnie ze stosunkowo małym przepływem, czyli z wysoką deltą GZ. Należy sprawdzić, czy uda się zejść z deltą do kilku stopni zwiększając przepływ w GZ (ustawić obiegówkę na max. wydajność). Jeśli przepływ wzrośnie, to temperatura zasilania obniży się o pewną wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather1982 27.02.2018 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Możesz rzucić cenę za gruntową i za powietrzną ?. Właśnie tak myślałem że to jest antyoferta. A najlepsze jest to że im mówiłem żeby tak nie robili bo widziałem że tą gruntówkę to już mi do kieszeni pchali. Takim podejściem to tylko mnie zniechęcili do dalszych rozmów. Gruntowa Varius M 64 tys Powietrzna DHP-iQ 16 46tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 27.02.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Właśnie tak myślałem że to jest antyoferta. A najlepsze jest to że im mówiłem żeby tak nie robili bo widziałem że tą gruntówkę to już mi do kieszeni pchali. Takim podejściem to tylko mnie zniechęcili do dalszych rozmów. Gruntowa Varius M 64 tys Powietrzna DHP-iQ 16 46tys Danfoss DHP-iQ 16 to Samsung EHS 16 . Ta sama jednostka tylko, że samsunga możesz 15 tys taniej kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather1982 27.02.2018 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Danfoss DHP-iQ 16 to Samsung EHS 16 . Ta sama jednostka tylko, że samsunga możesz 15 tys taniej kupić. A czy ten samsung jest produktem sprawdzonym i godnym uwagi? Oczywiście nie twierdzę że Danfoss jest. Po prostu pytam bo każda uwaga i opinia jest dla mnie ważna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 27.02.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Jak sam widzisz cokolwiek kupisz będzie to podobne. W wielu przypadkach zmienia się tylko nazwa i cena. Ważne są serwis i kumaty instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Jak sam widzisz cokolwiek kupisz będzie to podobne. W wielu przypadkach zmienia się tylko nazwa i cena. Ważne są serwis i kumaty instalator. No i tak jest. Atlantic to Fujitsu: https://m.ceneo.pl/53394935 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Godfather1982 27.02.2018 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 No i tak jest. Atlantic to Fujitsu: https://m.ceneo.pl/53394935 Jaki jest realny koszt takiej pompy z montażem i oczywiście całym osprzętem? Nie licząc podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Jaki jest realny koszt takiej pompy z montażem i oczywiście całym osprzętem? Nie licząc podłogówki. Nie mam pojęcia,rzuć zapytania do firm ale normalnych Myślę,że w 30tys.zl powinieneś się zamknąć czyli koszt pompy +montaż 2-3tys.zl+zasobnik cwu 2-3tys.zl=całkowity koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.02.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Jaki jest realny koszt takiej pompy z montażem i oczywiście całym osprzętem? Nie licząc podłogówki. Tu masz koło siebie: http://allegro.pl/pompa-ciepla-atlantic-excelia-montaz-i6998692906.html Ceny pompy np Atlantic Excelii 16kW masz na cenao a więc negocjuj Zasobnik 300l Galmeta styknie za ok.1800zl także pod tym kątem też patrz żeby nie wcisneli Ci jakiegoś w kosmicznej cenie,no i żadnych buforow podrazajacych koszty bo są zbędne. I zawsze zadaj oferty z rozbiciem na elementy pierwsze,żebyś mógł punktowac przy negocjacji. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 28.02.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Danfoss DHP-iQ 16 to Samsung EHS 16 . Ta sama jednostka tylko, że samsunga możesz 15 tys taniej kupić. Danfossa bym nigdy nie kupił. Nie po lekturze tego wątku, który był kilka razy ukrywany,kasowany itd... dla potomnych http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338776-Danfoss-a-za%C5%82atwianie-trudnych-spraw Edytowane 28 Lutego 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 01.05.2018 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Czy ogrzewanie gruntową pompą ciepła domu o poniższych parametrach ma sens (koszty inwestycji)?Dom parterowy prosta bryła,pow użytkowa 115 m2 +garaż w bryle domu i kotłownia (32m2),ława fundamentowa, pustak ceramiczny, ocieplenie 20 cm styropianu, strop drewniany, dach czterospadowy, dobre okna, ogrzewanie podłogowe, rekuperacja.Roczne zapotrzebowanie na energie użytk. dla ogrzewania i wentylacji 7190 kWh, dla CWU 3529 kWh.Nie liczę na to że inwestycja się zwróci po jakimś czasie, rozważam raczej czy przy niewielkiej powierzchni domu wydanie ok 70 tys zł na instalację ogrzewanie jest uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.05.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Czy ogrzewanie gruntową pompą ciepła domu o poniższych parametrach ma sens (koszty inwestycji)? Dom parterowy prosta bryła,pow użytkowa 115 m2 +garaż w bryle domu i kotłownia (32m2),ława fundamentowa, pustak ceramiczny, ocieplenie 20 cm styropianu, strop drewniany, dach czterospadowy, dobre okna, ogrzewanie podłogowe, rekuperacja.Roczne zapotrzebowanie na energie użytk. dla ogrzewania i wentylacji 7190 kWh, dla CWU 3529 kWh. Nie liczę na to że inwestycja się zwróci po jakimś czasie, rozważam raczej czy przy niewielkiej powierzchni domu wydanie ok 70 tys zł na instalację ogrzewanie jest uzasadnione. Bezsens i to totalny a 70 klocków to jedynie idiota by dał... Weź kalkulator i sama policz... Moderowano Edytowane 1 Maja 2018 przez Tomaszs131 Nie na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 01.05.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Dziękuję za pomoc i wsparcie.....Nie było pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts