krzysiek22xx 22.02.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Mam instalacje z kominkiem na płaszcz wodny i mój problem polega na tym ze za kim najpierw zaczną grzać grzejniki cała moc ciepła z kominka idzie na zasobnik do nagrzania wody przez to muszę spalić dużo więcej drzewa co powoduje że grzejniki słabo grzeją Czy istnieje jakiś sposób żeby kominek odrazu oddawał ciepło na grzejniki a nie podgrzewał wodę?. I czy jest możliwość odłączenia zasobnika od kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 22.02.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Zapewne się da, tylko musisz opisać jak wygląda u Ciebie instalacja. Zapewne gdzieś jakiś zawór trójdrożny pilnuje priorytetu CWU i dopiero kiedy masz nagrzaną wodę puszcza ciepło na grzejniki. Masz grzałkę elektryczną w zbiorniku CWU?Ps. Jaki duży jest ten zbiornik? Jaką moc ma kominek i jakie zapotrzebowanie na ciepło ma dom?Jeżeli odetniesz zbiornik, to musisz i tak jakoś zagrzać CWU, więc co Ci to da? Edytowane 22 Lutego 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Tak zasobnik ma wbudowana grzałkę elektryczną i może podgrzewac wodę . Nie bardzo się znam na instalcji jedynie jak jest taka mozliwosc móglbym zrobic zdjęcie calego przyłącza instalacji i wysłac panu w formie pliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 22.02.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Daruj sobie tego "pana" Zrób zdjęcie przebiegu rurek przy zbiorniku i zamieść tutaj, też nie jestem specjalistą. Poszukaj przy zbiorniku zaworu z pokrętłem do którego dochodzą trzy rurki. Jeżeli jest coś takiego to jest właśnie zawór trójdrożny. Edytowane 22 Lutego 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Zbiornik jest na 150 litrów, nie wiem jaka to jest moc bo nie mam dokładnych parametrów kominka wiem ze to jest wkład kominkowy Prisma KR 45 firmy Hajduk. Natomiast zapotrzebowanie jest na 200 mkw. Ogrzewac wodę mam zamiar grzałka gdyz mam taryfę nocną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 ale jest to z tego co znalazłem w internecie 10 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 22.02.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 (edytowane) Prisma KR 45 to wkład konwekcyjny, pewnie masz Prismę W albo Wh.Ps.A ile drewna spalasz dziennie? Czy jest ono suche? Edytowane 22 Lutego 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 narysuj schemat instalacji - może tu jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Daruj sobie tego "pana" Zrób zdjęcie przebiegu rurek przy zbiorniku i zamieść tutaj, też nie jestem specjalistą. Poszukaj przy zbiorniku zaworu z pokrętłem do którego dochodzą trzy rurki. Jeżeli jest coś takiego to jest właśnie zawór trójdrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Drzewo jest sezonowane z zeszlego roku wysuszone. Trudno mi to oszacować ale w sezonie grzewczym spalam 5 ton brykietu i 10 kubików drzewa żeby dobrze ogrzać dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Zgadza sie wkład jest konwekcyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Co to za 2 elementy bo nie widzę ze zdjęcia ta wanienka, która stoi pod spodem to zbiera jakieś wycieki ? Łatwiej by nam było jakbyś narysował schemat bo tak zdjęcia są nie dość, że obrócone to nie wiemy co i skąd leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dziękuję panom za wszelką pomoc, ale problem już rozwiązałem . Zadzwoniłem do hydraulika i dowiedziałem się ze jest to ten zawór który zaznaczyłem na zdjęciu, który odpowiada za wyłączenie wężownicy z zasobnika od kominka. Nie omieszkam w przyszłości skorzystać z tego forum bo jak to mówia wszyscy ludzie wszystko wiedzą pozdrawiam zadowolony forumowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 22.02.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Masz fest zapotrzebowanie na ciepło. Moim zdaniem 150 litrów wody do zagrzania to pikuś w porównaniu z zapotrzebowaniem grzewczym domu i problem nie leży tutaj. Raczej masz za słaby kominek. Ja mam ok 100 m2 do zagrzania i zużywam 6-7 mp drewna, a i tak uważam że to za dużo. Napisz coś o konstrukcji ścian i izolacji domu. Bo OZC pewnie nie masz?Napisałeś, że to wkład konwekcyjny, to jak nim grzejesz wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 22.02.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Już dajcie spokój z tym OZC, bo to się robi jakaś sekta OZC.Krzychu - wg mnie nie rozwiązałeś problemu - zamknąłeś po prostu jeden z odbiorów. Równie dobrze mógłbyś przykręcić grzejniki na ''1'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek22xx 22.02.2018 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Byc może, budynek jest z cegły i pustaka, ocieplony, okna plastikowe. Wodę grzeję kominkiem. Co to znaczy OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 22.02.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Obliczenie Zapotrzebowania Cieplnego. Sekta, nie sekta, jedna cyferka i wiadomo jaka ma być moc urządzenia i ile opału trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts