wojtas2400 22.02.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Witam.Jestem na etapie montażu kotła gazowego 1-f +zasobnik wody w nowo wyudowanym budynku.W instalacje po za wspomnianym kodensatem chcę wpiąć jeszcze typowego "śmieciucha" Zębca do spalania drewna którego mam sporo.Pytanie czy zasobnik np. BIAWAR z 2 wężownicami (http://allegro.pl/zasobnik-zbiornik-biawar-mega-220l-2-wezownice-i7148578304.html) lub trochę większy będzie dobrym rozwiązaniem.? Kondensat wpięty zostanie w górną wężownicę a "śmieciuch" w dolną. Do celowo do zbiornika zostaną podpięte zostaną kiedyś solary, ale to na razie melodia przyszłości. Kilka pytańCzy kondensat w wpięty w górną wężownicę bedzie się starał za każdym razem dogrzać całe 220 l do zadanym np. 45 - 50 stopni?Czy zasobniki sprzedawane w pakiecie z kotłami różnią się czymś poza ilością wężownic od stojących tradycyjnych zasobników?Który z wymienionych modeli polecacie:1) De Dietrich MCR3 PLUS 24T2) Buderus Logomax GB072 3) ACV HRE eco 24/18 Budynek pow. ogrzewana 180mk2 (piwnica 30 mk2 - 2 grzejniki, parter 70 mk2 - podlogówka, poddasze 70 mk2 - 6 grzejników) Dziekuję za jakakolwiek radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.02.2018 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Generalnie takie łączenie śmieciucha powinno być po pierwsze przez wymiennik, a po drugie dobrze jeśli w instalacji byłby bufor. Bo śmieciuch najlepiej się pali jak idzie na pełnej mocy.Kondensat będzie ogrzewał głównie górę zbiornika, a nie cały zbiornik.Według mnie niczym się nie różnią.Brałbym Buderusa albo bliźniaczy model Junkers Cerapur Smart. PS. wysłałem Ci PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 05.04.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, Co innego zasobnik dwuwężownicowy, co innego bufor. Jednak w jednym i drugim przypadku należy oddzielić obieg kotła „śmieciucha” (który jest obiegiem grawitacyjnym, otwarty) od obiegu (zamkniętego, ciśnieniowego) kotła gazowego. Przy połączeniu kotła stałopalnego z kotłem kondensacyjnym np. GB 072 dobrze jest zastosować bufor, który będzie magazynem ciepła. Z niego będzie pobierane ciepło na c.o i na c.w.u. Jest to drogie i mało ekonomiczne rozwiązanie. Zbiornik dwuwężownicowy żeby pracował całą swoją objętością, konieczna jest posiadanie instalacji cyrkulacji c.w.u. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts