Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny + zasobnik 200-250 l

wojtas2400

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie montażu kotła gazowego 1-f +zasobnik wody w nowo wyudowanym budynku.

W instalacje po za wspomnianym kodensatem chcę wpiąć jeszcze typowego "śmieciucha" Zębca do spalania drewna którego mam sporo.

Pytanie czy zasobnik np. BIAWAR z 2 wężownicami (http://allegro.pl/zasobnik-zbiornik-biawar-mega-220l-2-wezownice-i7148578304.html) lub trochę większy będzie dobrym rozwiązaniem.?

Kondensat wpięty zostanie w górną wężownicę a "śmieciuch" w dolną. Do celowo do zbiornika zostaną podpięte zostaną kiedyś solary, ale to na razie melodia przyszłości.

Kilka pytań

Czy kondensat w wpięty w górną wężownicę bedzie się starał za każdym razem dogrzać całe 220 l do zadanym np. 45 - 50 stopni?

Czy zasobniki sprzedawane w pakiecie z kotłami różnią się czymś poza ilością wężownic od stojących tradycyjnych zasobników?

Który z wymienionych modeli polecacie:

1) De Dietrich MCR3 PLUS 24T

2) Buderus Logomax GB072

3) ACV HRE eco 24/18

Budynek pow. ogrzewana 180mk2 (piwnica 30 mk2 - 2 grzejniki, parter 70 mk2 - podlogówka, poddasze 70 mk2 - 6 grzejników)

Dziekuję za jakakolwiek radę

Generalnie takie łączenie śmieciucha powinno być po pierwsze przez wymiennik, a po drugie dobrze jeśli w instalacji byłby bufor. Bo śmieciuch najlepiej się pali jak idzie na pełnej mocy.

Kondensat będzie ogrzewał głównie górę zbiornika, a nie cały zbiornik.

Według mnie niczym się nie różnią.

Brałbym Buderusa albo bliźniaczy model Junkers Cerapur Smart.

PS. wysłałem Ci PW.

• 1 month później...

Witam,

Co innego zasobnik dwuwężownicowy, co innego bufor. Jednak w jednym i drugim przypadku należy oddzielić obieg kotła „śmieciucha” (który jest obiegiem grawitacyjnym, otwarty) od obiegu (zamkniętego, ciśnieniowego) kotła gazowego. Przy połączeniu kotła stałopalnego z kotłem kondensacyjnym np. GB 072 dobrze jest zastosować bufor, który będzie magazynem ciepła. Z niego będzie pobierane ciepło na c.o i na c.w.u. Jest to drogie i mało ekonomiczne rozwiązanie. Zbiornik dwuwężownicowy żeby pracował całą swoją objętością, konieczna jest posiadanie instalacji cyrkulacji c.w.u.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus