nnatasza 29.09.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Siła wiatru w poszcz. regionach Polski:http://www.ibmer.waw.pl/ecbrec/images/imgw.gifi ciekawa stronka na temat energii odnawialnej http://ecoenergia.pl/cent_l.htmlmoże jeszcze ta: http://darmowa-energia.eko.org.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 29.09.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Byłam swego czasu w okolicach gdzie są elektrownie wiatrowe. Furkocze jak ......, głowa pęka. Okoliczni Zieloni alarmują, bo ptaki, bo szum etc. Osobiście jestem za energią "odnawialną". Ostatnio zawodowo zajmuję się trochę wierzbą energetyczną. Tu na forum też jest coś niecoś o tym. Myślę, że to pszyszłość i dodatkowo zarobią rolnicy lub leśnicy. Ale u nas to wszystko w powijakach a zdania o kosztach takiej energii są podzielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.09.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Żeby nakłady inwestycyjne na elektrownię wiatrową miały sens przede wszystkim trzeba dysponować „wietrzną działką” a takich miejsc gdzie nonstop wieje wiatr jest niewiele. Moja propozycja kieruje się ku energii słonecznej. Do podgrzania wody wystarczą popularne solary natomiast do wytworzenia prądu potrzebne są baterie słoneczne, regulator napięcia, bateria akumulatorów i przetwornica 12/230V. Słońce z reguły świeci codziennie poza nielicznymi zamienieniami a i sąsiadom ani zielonym śmigła nie będą przeszkadzać. W necie jest trochę informacji na ten temat np.:http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=baterie+s%C5%82oneczne&btnG=Szukaj+z+Google&lr= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 30.09.2004 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Je też sie nad biomasą zatanawiałem. Na sowjej działce chciałem zasadzić malwę pensylwańską(odmiana wierzby energatycznej, która nie wymaga podmokłe gleby), ale mój znajomy powiedział, że on miał coś takiego i do tego jest potrzebna kosa spalinowa z tarczą, bo łańcuchówką sie mozna zarypać. Na razie czekam na alternator, a potem zabieram się za budowę mechanizmu i łopat. POZDRO DLA WSZTYSTKICH... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 01.10.2004 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 no więc tak... widze , że temat się czściow wyczerpał, Zakładam nowy wątek o alternatywnych źródłach energii zastosowanych w waszych domach. Chodzi mi o wszytskie źródłą energii poza prądem z sieci, węglem oraz gazem, ponieważ są to źródła energi pochodzące od wielkich monopolistów. Zatem piszcie... POZDRO WIECZÓR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 31.10.2004 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2004 noooooo..... coś wreszcie ruszyło. Mam już łopaty do wirnika, wiem jak wykonać wiatrak, tylko jescze nie mam alternatora. I mam problem. Czy może ktoś z was wie, czy alteranot od Zastavy 1100P. No cóż może to stare technologicznie rozwiązanie, ale przynajmniej niezawodne Zatem proszę o odpowiedź... Widzę że wątek nie może sie za bardzo nie może utrzymać. No cóż, cyba źle trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 03.01.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2005 I jak postępy nad wiatrakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 04.01.2005 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 heh.. na razie stoi robota, ze względu na brak czasu i złe warunki atmosferyczne, gdyż musze dokonąć pomiarów na dachu, bo są one mi niezbędne do opracowania konstrukcji A poza tym myśle czasami nad tym, jak to bedzie wyglądać i jakie rozwiązania zastosować... Mysle, ze robota ruszy koło maja, gdyż wtedy bede miał więcej wolnego czasu i dobre warunki pogodowe. Dzieki za zainteresowanie i pozdro dla wszystkich, którzy podjęli trud budowania i wdrażania rozwiązań ekologicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2005 a jak to wyglada prawniebo podejrzewam , ze jak zaczniecie zalatwiac papierki, to wam zapal przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts