wspolpraca 22.02.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Od razu uprzedzę, jest totalnym laikiem i tylko wydaje mi się co chcę A chcę mieć kanały do klimatyzacji nim dokończę podwieszane sufity. Potrzebuję pomocy w nakierowaniu mnie na właściwe tory. Wszędzie, gdzie czytam i gadam proponują mi klimatyzację typu multi split z jednostką centralną na zewnątrz i urządzeniami wieszanymi na ścianie. Problem polega na tym, że to ma ograniczenia do 5 urządzeń. A ja na wstępie chciałabym mieć podłączone 6 ! W kibelku też chcę mieć chłodno, więc 8, a co Oglądałam program na jakimś kanale , chyba o USA i tam było pokazane coś takiego, że są dwie jednostki, Jedna na dworze, druga np. na strychu. Wszystko oparte na kanałach. Jeden kanał np. na korytarzu odssysa ciepłe powietrze inne wdmuchuje zimne/schłodzone powietrze do pokoju przez kratkę w suficie. w pokojach nie steruje się temperaturą, tylko siłą nadmuchu. Aczkolwiek można zamontować jakieś tam bajery elektroniczne. Skropliny odprowadza się do kanalizacji. W pokojach nie ma hałasu, tylko na tym strychu i dworze, Jak to się fachowo nazywa? Gadam z gościami od klimy, oni patrzą na mnie jak na ufo. Czy to w Polsce da się zrobić w domku jednorodzinnym . Dodam, że zaletą tego systemu było to, że tych kratek z nadmuchem, można montować ile się chce, oczywiście uzależnione to jest od mocy urządzenia chłodzącego, Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 no w kiblu to raczej kanałówka odpada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 22.02.2018 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Wiem. Im więcej czytam, tym bardziej nie wiem co się opłaca, co forum to inne opinie. Już ostatnio nawet czytalam, że taniej w instalacji i eksploatacji wychodzą pojedyncze utzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.02.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Nie o to chodzi. Nie możesz dać w kiblu nawiewu z klimy bo cały smród i wilgoć pójdzie dróżka do czerpni od klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.02.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Odezwij sie do oszczednego Grzesia na forum. On montuje takie ogrzewania w domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czy to w Polsce da się zrobić w domku jednorodzinnym . Dodam, że zaletą tego systemu było to, że tych kratek z nadmuchem, można montować ile się chce, oczywiście uzależnione to jest od mocy urządzenia chłodzącego, Proponują Ci źle, a Ty masz swój pomysł który jest jeszcze gorszy. Jeżeli masz dom ocieplony, ogrzewasz/chłodzisz większość pomieszczeń i utrzymujesz komfort poprzez stałą pracę klimy przez dłuższy czas to nie będzie większych różnic temperatury pomiędzy pomieszczeniami grzanymi/chłodzonymi a resztą. To o co Tobie chodzi to klimatyzacja kanałowa. Rozprowadzasz nawiewy do wszystkich pomieszczeń oprócz kibla w którym jest wywiew wentylacji grawitacyjnej lub rekuperacji. Wywiew klimatyzacji jest np. na korytarzu. Koszt klimatyzatora to 4000-7000 zł. Kanały typu Sonodec 200zł/50m. Będę takie coś montował u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 23.02.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Proponują Ci źle, a Ty masz swój pomysł który jest jeszcze gorszy. Jeżeli masz dom ocieplony, ogrzewasz/chłodzisz większość pomieszczeń i utrzymujesz komfort poprzez stałą pracę klimy przez dłuższy czas to nie będzie większych różnic temperatury pomiędzy pomieszczeniami grzanymi/chłodzonymi a resztą. To o co Tobie chodzi to klimatyzacja kanałowa. Rozprowadzasz nawiewy do wszystkich pomieszczeń oprócz kibla w którym jest wywiew wentylacji grawitacyjnej lub rekuperacji. Wywiew klimatyzacji jest np. na korytarzu. Koszt klimatyzatora to 4000-7000 zł. Kanały typu Sonodec 200zł/50m. Będę takie coś montował u siebie. Dzięki. Ze stopki widzę, że na dole masz dodatkowa Klime typu split. Mam chałupke ok 150m, poddasze użytkowe. Czy klimatyzacja kanałowa da radę też na parterze, jeśli klimatyzator będzie na poddaszu? Czy do tego potrzebny jest projekt? Chcemy teraz właściwie zrobić tylko kanały. Patrzyłam na ceny, widziałam ok. 10 tys. Możesz powiedzieć coś więcej, nazwę, linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 23.02.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Jeszcze nie mam klimatyzacji kanałowej. Dopiero ją będę w tym roku robił. Klimatyzacja kanałowa da radę ogrzać cały dom. Oblicz sobie zapotrzebowanie wg strony cieplowlasciwe.pl i na tej podstawie dobierz moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wspolpraca 26.02.2018 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 W końcu mam ofertę...Zaproponowano nam airwell DCD024 Ktoś ma doświadczenie z tą firmą? Jak odgrzybia się potem kanały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts