Maxtorka 10.10.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Brawo abromba , tak trzymaj ! Ząbkami się nie przejmuj , nawet jak są już w tej chwili lekko wychylone ( a prawdobodobnie nie są ) to przy wyeliminowaniu szkodliwego czynnika jakim jest smoczek i paluszek , ew. wada nie będzie się utrwalać i siłami natury ( mięśnie okrężne ust ) zgryz wróci do normy . Pamiętaj też , żeby wyeliminować picie z butelki , zwłaszcza wieczorem i w nocy , bo oprócz utrwalania nawyku ssania można synkowi zafundować próchnicę . O myciu ząbków nie wspomnę , bo u 1,5-rocznego szkrabika jest to obowiązkowe . Pozdrowionka - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 10.10.2004 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Nigdy nie pił z butelki (ze smoczkiem) - do 7 miesiąca jechał wyłącznie na piersi, a potem od razu przeszliśmy na kubek -niekapek Aventu. Mam nadzieję, że picie z niego nie nasila waty zgryzu, mimo wytającego "cycka", bo wypicie takiej butelki zajmuje mu max. 2 minuty. Zresztą powoli uczy się pić z normalnego kubeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 10.10.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2004 Nigdy nie pił z butelki (ze smoczkiem) - do 7 miesiąca jechał wyłącznie na piersi, a potem od razu przeszliśmy na kubek -niekapek Aventu. Mam nadzieję, że picie z niego nie nasila waty zgryzu, mimo wytającego "cycka", bo wypicie takiej butelki zajmuje mu max. 2 minuty. Zresztą powoli uczy się pić z normalnego kubeczka. No to super , problem butelki Wam odpadł a kubeczek-niekapek wielkiej krzywdy nie zrobi , ale warto się z nim po malutku rozstawać i traktować jako awaryjne żródełko pojenia , np. na spacerkach czy głęboką nocą . Pozdrowienia - Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 13.10.2004 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Delikwent ma 1,5 roku i jest nałogowcem ssania. Zdecydowanie preferuje kciuk, od biedy smoczek. Problem w tym, że jak ssie kciuk, to się garbi tj przekrzywia- a jest pod opieką rehabilitanta, bo ma lekką wadę postawy. Nie "kupił " aparatu przeciwko ssaniu Lubi czosnek Boję się smarować ten kciuk chilli, bo jeszcze sobie wetrze w oko. Rodzice z doświadczeniem, podajcie swoje sposoby!!! Ja ten problem wlasnie opanowalam, ale moj Kacperek ma dopiero 8 mcy. Teraz moze Ci juz byc na prawde trudno. Ja zakladalam rekawiczke i sluchalam wycia i rozpaczy z twardym sercem ( a raczej twarda jego otoczka bo srodek to az sie topil z zalosci). Trwalo to 3 dni i teraz ssie wylacznie noca gdy sie przebudzi i chce zasnac ponownie. Nadmieniam, ze po zasnieciu kciuk wypada sam. Kurcze, nie wiem co doradzic w tak poznym wieku. Doradze jedno - nie daj za wygrana. Bandazuj reke. Rob cos. Samo dziecko moze sie nieoduczyc wcale. Znam osobe 38 letnia ktora ssie palec nawet w miejscach publicznych choc bardzo sie tego wstydzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 13.10.2004 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Delikwent ma 1,5 roku i jest nałogowcem ssania. Zdecydowanie preferuje kciuk, od biedy smoczek. Problem w tym, że jak ssie kciuk, to się garbi tj przekrzywia- a jest pod opieką rehabilitanta, bo ma lekką wadę postawy. Nie "kupił " aparatu przeciwko ssaniu Lubi czosnek Boję się smarować ten kciuk chilli, bo jeszcze sobie wetrze w oko. Rodzice z doświadczeniem, podajcie swoje sposoby!!! Ja ten problem wlasnie opanowalam, ale moj Kacperek ma dopiero 8 mcy. Teraz moze Ci juz byc na prawde trudno. Ja zakladalam rekawiczke i sluchalam wycia i rozpaczy z twardym sercem ( a raczej twarda jego otoczka bo srodek to az sie topil z zalosci). Trwalo to 3 dni i teraz ssie wylacznie noca gdy sie przebudzi i chce zasnac ponownie. Nadmieniam, ze po zasnieciu kciuk wypada sam. Kurcze, nie wiem co doradzic w tak poznym wieku. Doradze jedno - nie daj za wygrana. Bandazuj reke. Rob cos. Samo dziecko moze sie nieoduczyc wcale. Znam osobe 38 letnia ktora ssie palec nawet w miejscach publicznych choc bardzo sie tego wstydzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia1314 31.01.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Moja 17-to letnia córka nadal ssie kciuka ... czy znacie jakieś metody aby pomóc jej w tym ,,nałogu '' jeżeli takk to proszę o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 05.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Witam Mój brat też ssał kciuka aż do 5 r.ż i niestety nie udało się mamie żadnym sposobem tego oduczyć, skutkiem była wada zgryzu, którą całe szczęście udało się wyleczyć. Pamiętam, że mama próbowała różnych sposobów, a ponieważ było to dobre parenaście lat temu dlatego stosowała domowe sposoby raz posypywała solą, bandażowała itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts