ajanik77 23.02.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 WitamPrzeczytałem wiele wątków i do niedawna miałem ciągły dylemat jakie ustawić parametry pieca, żeby zużyć jak najmniej gazu. Moje przemyślenia dotyczą instalacji mieszanej - kalafiory + podłogówka (powiedzmy 50/50) i pracy na termostacie (piec Vaillant eco-tec25KW)Z forum wyczytałem iż : im niższa temp. powrotu tym większy zysk na kondensacji. To niby oczywiste, ale wszyscy którzy opisywali że obniżali swoją krzywą grzewczą - w zamian mieli większe zużycie gazu, a więc coś nie tak?.Natchnął mnie kolega Mareks77 kilkoma swoimi wypowiedziami. Moje wnioski:Parametry jakie możemy regulować :temp zasilania - teoretycznie nim niższa tym lepiej bo większy zysk z kondensacji.moc maksymalna - im niższa tym lepiej - jak "zbijemy" moc maksymalną pieca to oszczędzamy piec, oraz (jak twierdzi instalator) również gaz.ustawienia termostatu - temp w domu - no cóż to ustawienia osobnicze i im niższe tym taniej.Nie mamy wpływu na :temp. na zewnątrzszybkość wychładzania domu (niestety już więcej ocieplenia nie dołożymy)U mnie termostat w najszybciej wychładzającym się pomieszczeniu. Histereza 0,6 stopnia - czyli załączenie pieca przy 21,7 C wyłączenie przy 22,3st C.Tempo wychładzania domu/ załączenia pieca - co 1h40 minut (przy -2stopniach na zewnątrz) Doświadczenie I Cel Sprawdzenie czy lepiej grzać dłużej niższą temp. (większa kondensacja) czy też krócej wyższą temp.Przebieg :dzień niesłoneczny, pokój (od rana )z termostatem zamknięty, siedzę sam w domu. piec załącza się co 1h 40 min.Odczytuje każdorazowo stan licznika.Poniżej wyniki - startuje o godzinie 15tej.Moc - temp na zewnątrz - temp zasilania - czas grzania - zużycie gazu16kW -1,4 43 st 49min 0,829m316kW -2,0 46st 37min 0,754m316kW -2,0 49st niestety brak 0,756m318kW -2,5 46st 35min 0,719m318kW -3,0 45st 39min 0,772m3 Wniosek - im szybciej piec dochodzi do temp. roboczej i szybciej nagrzeje tym oszczędniej. Za wysoka temperatura zasilania powoduje przegrzanie pomieszczenia i niepotrzebną stratę gazu ( wynika to z czasu jaki potrzebuje ciepło na "dojście" od kalafiora do termostatu).U mnie wyszło że optymalny czas grzania to ok 35 minut.Postanowiłem zweryfikować w inny dzień powyższe doświadczenie:18kW -1,8 47st 33min 0,737m3 Wnioski:Wydaje mi się że powyższe wyniki mają sens. Szczególnie że potwierdzają że ci którzy obniżali krzywą grzewczą dostawali większe zużycie gazu.Mój wniosek - im piec pracuje krócej tym lepiej. Większy koszt jest utrzymania "pieca w ruchu" niż zysk z kondensacji.Dla danego układu - dom/termostat nie da się zejść poniżej pewnego czasu - u mnie 33-35 minut .Temperatura CO ma być taka żeby po wyłączeniu pieca nie przegrzać pomieszczenia (u mnie w ciągu kilkunastu minut rośnie jeszcze o 0,1 stopnia). Prośba:Co o tym myślicie? Może ktoś to ma zweryfikowane, albo zweryfikuje doświadczalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.02.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) Chyba masz rację u mnie na mocy min.od początku sezonu średnia była 6,6m3 miesiąc temu zwiekszylem moc na Max bo wylaczylem piec nieświadomie i zapomniałem ponownie wlaczyc chciałem zeby dom szybciej osiągnął temp. I też zapomniałem spowrotem obniżyć na min po miesiącu średnia 6,1m3 mimo że na dworze było chłodniej. Edytowane 23 Lutego 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 23.02.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ciekawy temat... Jutro sprawdzę jak to działa u mnie przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajanik77 23.02.2018 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ciekawy temat... Jutro sprawdzę jak to działa u mnie przy podłogówce. Z podłogówką bym uważał - ma b. dużą bezwładność i nie można za bardzo zwiększać temperatury. Oczywiście pytanie czy pracujesz na termostacie pokojowym. Moje dywagacje dotyczą kalafiorów - bo to mam w sypialniach i tam mam utrzymaną temperaturę zadaną. W kuchniach, łazience, salonie, przedpokojach - rządzi podłogówka - tu temperaturę reguluje mieszaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 23.02.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Termostat pokojowy w trybie on/off, histereza 0,2 + pogodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.02.2018 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Ja mam piec Saunier Duval czyli grupy Vaillant piec średnio chodzi 5-6h dziennie,temperatura maksymalna 40st, moc ograniczona do 8 kW, średnie zużycie gazu to 0,63m3/h,. Podłogówka +kaloryfery, dom się wychładza wolno, i mam ciepłą podłogę tylko gdy piec chodzi +1h. Temperatura podłogówki dochodzi do 31st po czym jak piec nie pracuje spada do 23st i znów się piec załącza. Każdy kto mnie odwiedza mówi że mam ciepło, może ja mam jakieś zboczenie względem podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts