Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jabłonkowy Domek w Borówkowym sadzie

Recommended Posts

Czytałem czytałem czasami coś napisałem aż się zdecydowałem i zakładam własny dziennik DIY samoroba :) (o ile mogę się tak nazwać) Główną motywacją byli karster, ggdh, Kamil_, aiki, sebcio55 oraz wiele innych dzielnych samorobów których tematy staram się uważnie czytać :)

Tytuł wątku wziął się z nazwy projektu oraz miejscu gdzie powstaje dom, wcześniej był tam sad borówek 10 krzaczków nam właściciele zostawili :D

Kilka słów o mnie, jestem z wykształcenia elektronikiem ale bliżej mi do automatyki przemysłowej gdyż tym na co dzień się zajmuję, bardzo lubię muzykę! Dlatego w nowym domku będzie musiało być dobre nagłośnienie chodź i tak z góry wiem że szkoda dużych sum wydawać na audio 

Jestem w trakcie budowy domu o nazwie Dom w Jabłonkach 5 (odbicie lustrzane)z pracowni Archon.

Etap aktualny to SS"Z" bo drzwi są w trakcie wstawianie tymczasowe oczywiście narazie zabite paletami jest :D

Mury, dach i okna robiła mi ekipa resztę już własnymi siłami chce pociągnąć. Sam póki co wykonałem ogrodzenie :p, rozłożyłem kanalizę w chudziaku, przygotowałem nadproża pod montaż rolet, wytynkowałem ościeżnice okien i to chyba narazie na tyle.

Aktualnie przygotowuję się do etapu z elektryką co i jak opisze w kolejnych postać żeby z tego jakiś laborat nie powstał w tym poście :D

Zmiany jakie powstały w naszym domku parter:

• poszerzony od strony garażu o 35cm

• w kotłowni zamiast okna drzwi

• w łazience ściana przesunięta o 12cm w strone kotłowni żeby się prysznic zmieścił zaraz po prawej a nie jak w projekcie pod schodami

• dodanie „ścianki TV” w salonie której w projekcie nie było i był widok bezpośrednio na schody

Piętro

• likwidacja okien balkonowych tzw rzygowników na zwykłe okna

• likwidacja lukarny (parę stówek w kiszeni)

• w miejsce gabinetu zrobienie pralni

• przesunięcie ściany z dużej sypialni w stronę pralni na maxa i dodanie ścianki tak aby powstała mała (ale zawsze) garderoba

Dodatkowo wydłużenie zadaszenia na tarasie o 50cm chodź spokojnie jeszcze o 50cm można było

CEL! Jest dość wygurowany do końca listopada chcemy się przeprowadzić pracy mega dużo ale patrząc na miejsce aktualnego zamieszkania gdzie mamy 1 pokoik na 3 i dużo wilgoć i towarzyszący temu grzyb musimy się jak najszybciej wynosić bo w okresie jesienno zimowym jest najgorzej 

Krótka fotorelacja:

20170731_170807.jpg

1 Nasza działka

20170920_173815.jpg

2 Moja RBtka

20170930_130025.jpg

3. Kopanie kanalizacji

20171012_143334.jpg

4. Mury

20171110_145256.jpg

5. Mury cd

Następne fotki w kolejnym poście niestety tylko 5 wchodzi macie sposób jak dać więcej ? :)

Do działa mam nadzieje że z waszym doświadczeniem nie jeden problem pomożecie rozwiązać :bye:

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nareszcie ktoś też męczy się z domem w jablonkach, samorobnie oczywiście.

Sam walczę z jablonkami 4 (robiłem co prawda projekt indywidualny, ale mocno się wzorowałem na tym projekcie - sporo pozmieniałem, ale układ jest podobny).

Pytanie dlaczego zrezygnowałeś z prysznica pod schodami? Wg mnie to najlepsze miejsce dla niego, za nisko by było?

Będę kibicować i wymieniać się doświadczeniami :)

Edytowane przez dez

dez zmieścił by się ale troche za nisko przy moim wzroście :)

e_gregor oj do prawdziwego elektronika mi daleko :p

Bepo naszczęcie 50m mam do najbliższego więc nie najgorzej, ale jak wiadomo napięcie krokowe czycha

resztę obiecanych fotek

6.Krokwie

20171218_144756.jpg

7.Domek w obecnym stanie

20180105_134526.jpg

8. Prace nad obróbką okien

20180110_153719.jpg

9. Wyklejanie styropianem 5cm

20180110_160035.jpg

10. Na styro XPS (żółty z castoramy mocowany na zakładkę)

20180119_145704.jpg

Obecnie mrozy a miałem sprzątać przed elektryką póki co rozplanowuję instalację elektryczno-telewizyjno-internetowo-"inteligentną" :)

Niestety pogoda mnie pokonała, miałem nadzieje żę będzie ciepelej. Jak rano wstalem i zobaczyłem termometr się przeraziłem ale kalesony na nogi i jazda.

na działce - 10 w środku -7 udało się kozą do -2 zejść zakryłem wejście na góre zeby ciepło nie uciekało. Wstawiłem połowicznie drzwi od kotłowni i po 2h zrezygnowałem bałem sie że jak mnie rozłoży praca w mrozie to będe więcej w plecy.

1. Tym się grzałem na próbe fajne ale szybko się wypala

beMPJNC.jpg

2.Termometr

nBaNCM5.jpg

3.Tak to wygląda:p zakryłem to wszystko plandeką i tak

8NZkDj5.jpg

4.Zajebiste kołki spokojnie by krótsze dały rade pan zaproponował jako tańsza alternatywę fischera

9FqV5Y1.jpg

Niestety choroba dorwała i mnie :mad: na szczęście nie aż tak żęby leżeć w domu ale o pracy w tej temperaturze na budowie mogę zapomnieć. Nie mniej jednak coś tam się dzieje zamówiłem rozdzielnice jest już u mnie Eaton 96 polową udało się w dobrej cenie za 490zł oraz przyszły z ALI przekaźniki tranzystorowe fajne małe ( ponieważ rozważam instalacje ich w pogłębionych puszkach) prąd max pracy mają 2A moja największa roleta według DTR bierze 1,87 ale i tak jeszcze muszę zmierzyć aby się upewnić.

Mamy już z żoną wstępnie naniesione miejsca gniazdek i punktów oświetleniowych w domu, rozpykaliśmy też kuchnie umiejscowienie AGD.

Muszę do soboty 17.03 włącznie mieć czysty dom z śmieci po poprzednich robotach i zrobionie jedne i drugie drzwi !! 23-28 Kwietnia mają wejść z tynkami już mam srakę że nie zdążę :o

Doradzicie jakie narzędzia do elektryki uszykować wstępną liste mam ale może coś zapomniałem ?

KKBBFGj.jpg

rI2NbI8.jpg

QkM5cEo.jpg

Dajesz kable w peszlach? Chcesz robić jak ja mam? Myślę, że nawet sprawnie to idzie tą metodą... Więc na pewno:

- młotek + przecinak, ale to chyba oczywiste

- wiertarka z udarem, od całej cholery kołków szyb.mont., takie 6/40 starczą (podglądnij u mnie). Jak będziesz robił jak ja to kup sobie kilka najtańszych wierteł 6mm do betonu - i tak się spalą wcześniej czy później i nie zauważyłem różnicy w trwałości między Dexter/EPM za 6zł, a Hitachi/Bosch za 22zł.

- szlifierka kątowa z tarczą do betonu do cięcia podejść pionowych od podłogi (na wypasie bruzdownica z odkurzaczem, bo nawdychasz się czerwonego pyłu i potem będziesz tak ceglasto smarkać ;))

- taśma perforowana lub tak jak ja drucik jakiś miękki (nie jak pilot w peszlu, który jest sprężysty) do mocowania peszli do podłogi

I jeszcze taka myśl mnie nachodzi:

- daj do kołków dłuższe druty, bo potem będziesz pewnie dokładał jakieś peszle

- peszle do więźby mocuj od dołu krokwi, jak dasz z boku to tego nie uszczelnisz, bo wełna nie dojdzie i będzie mostek

Jak coś mi przyjdzie do głowy to będę pisał.

No akurat o przecinaku i tarczce do szlifierki nie pomyślałem póki co mam taki zestaw:

Wiertarka z udarem

Otwornica do puszek

Wiertła do betonu

młotek

ucinaczki boczne

kombinerki

ściągacz izolacji

śrubokręty (płaskie i krzyżakowe)

poziomica laserowa

nóż do tapet/ elektryczny

drabina

tak myślałem żeby w peszle wkładać na posadzce i fajny sposób montażu, ale jak potem folie położę ?? Fajna rada z montażem peszli przy krokwiach nie pomyślał bym :)