Norbi89 23.02.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Czytałem czytałem czasami coś napisałem aż się zdecydowałem i zakładam własny dziennik DIY samoroba (o ile mogę się tak nazwać) Główną motywacją byli karster, ggdh, Kamil_, aiki, sebcio55 oraz wiele innych dzielnych samorobów których tematy staram się uważnie czytać Tytuł wątku wziął się z nazwy projektu oraz miejscu gdzie powstaje dom, wcześniej był tam sad borówek 10 krzaczków nam właściciele zostawili Kilka słów o mnie, jestem z wykształcenia elektronikiem ale bliżej mi do automatyki przemysłowej gdyż tym na co dzień się zajmuję, bardzo lubię muzykę! Dlatego w nowym domku będzie musiało być dobre nagłośnienie chodź i tak z góry wiem że szkoda dużych sum wydawać na audio Jestem w trakcie budowy domu o nazwie Dom w Jabłonkach 5 (odbicie lustrzane)z pracowni Archon. Etap aktualny to SS"Z" bo drzwi są w trakcie wstawianie tymczasowe oczywiście narazie zabite paletami jest Mury, dach i okna robiła mi ekipa resztę już własnymi siłami chce pociągnąć. Sam póki co wykonałem ogrodzenie , rozłożyłem kanalizę w chudziaku, przygotowałem nadproża pod montaż rolet, wytynkowałem ościeżnice okien i to chyba narazie na tyle. Aktualnie przygotowuję się do etapu z elektryką co i jak opisze w kolejnych postać żeby z tego jakiś laborat nie powstał w tym poście Zmiany jakie powstały w naszym domku parter: • poszerzony od strony garażu o 35cm • w kotłowni zamiast okna drzwi • w łazience ściana przesunięta o 12cm w strone kotłowni żeby się prysznic zmieścił zaraz po prawej a nie jak w projekcie pod schodami • dodanie „ścianki TV” w salonie której w projekcie nie było i był widok bezpośrednio na schody Piętro • likwidacja okien balkonowych tzw rzygowników na zwykłe okna • likwidacja lukarny (parę stówek w kiszeni) • w miejsce gabinetu zrobienie pralni • przesunięcie ściany z dużej sypialni w stronę pralni na maxa i dodanie ścianki tak aby powstała mała (ale zawsze) garderoba Dodatkowo wydłużenie zadaszenia na tarasie o 50cm chodź spokojnie jeszcze o 50cm można było CEL! Jest dość wygurowany do końca listopada chcemy się przeprowadzić pracy mega dużo ale patrząc na miejsce aktualnego zamieszkania gdzie mamy 1 pokoik na 3 i dużo wilgoć i towarzyszący temu grzyb musimy się jak najszybciej wynosić bo w okresie jesienno zimowym jest najgorzej Krótka fotorelacja: 1 Nasza działka 2 Moja RBtka 3. Kopanie kanalizacji 4. Mury 5. Mury cd Następne fotki w kolejnym poście niestety tylko 5 wchodzi macie sposób jak dać więcej ? Do działa mam nadzieje że z waszym doświadczeniem nie jeden problem pomożecie rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 23.02.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 (edytowane) No nareszcie ktoś też męczy się z domem w jablonkach, samorobnie oczywiście. Sam walczę z jablonkami 4 (robiłem co prawda projekt indywidualny, ale mocno się wzorowałem na tym projekcie - sporo pozmieniałem, ale układ jest podobny). Pytanie dlaczego zrezygnowałeś z prysznica pod schodami? Wg mnie to najlepsze miejsce dla niego, za nisko by było? Będę kibicować i wymieniać się doświadczeniami Edytowane 23 Lutego 2018 przez dez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 24.02.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 O super. Widzę, że następny elektronik buduje dom samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 24.02.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Trzymam kciuki, będę podglądać Widzę, że u Ciebie w okolicy też pełno kabli wisi :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 26.02.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 dez zmieścił by się ale troche za nisko przy moim wzroście e_gregor oj do prawdziwego elektronika mi daleko Bepo naszczęcie 50m mam do najbliższego więc nie najgorzej, ale jak wiadomo napięcie krokowe czycha resztę obiecanych fotek 6.Krokwie 7.Domek w obecnym stanie 8. Prace nad obróbką okien 9. Wyklejanie styropianem 5cm 10. Na styro XPS (żółty z castoramy mocowany na zakładkę) Obecnie mrozy a miałem sprzątać przed elektryką póki co rozplanowuję instalację elektryczno-telewizyjno-internetowo-"inteligentną" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 26.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam się. Niedługo elektronicy zdetronizują tu informatyków Fotki wrzucaj na jakiś zewnętrzny hosting np imgur.com i wrzucaj z linków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 28.02.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dzięki Daniellu Zaczynam szykowania na sobotnią walkę na budowie, cel wstawienie tymczasowych drzwi od wejścia i od kotłowni + porządki w domu. Udało się kupić kabel zasilający dam YKY 5x10mm2 za 15zł 1mb, jak puszczą mrozy poproszę ggdh aby mi wkopał kopareczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.03.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 To gdzie mam podjechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 02.03.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Poznań :lol2: Auto zapakowane, rano jeszcze do castoramy dopiero od 7 otwierają ale sobota i na budowę, niestety nie będe mógł być ile chciałem ze względów osobistych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 02.03.2018 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Uuuuu panie, kawał drogi. Wiesz ile taką koparką bym jechał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.03.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Uuuuu panie, kawał drogi. Wiesz ile taką koparką bym jechał? Mógłbyś zaplanować takie turnee z Mielca do Poznania i innych samorobow po drodze. Mądrzy ludzie mówią że podróże kształcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.03.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Luboń klania sie nisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 03.03.2018 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Luboń klania sie nisko Takiego doświadczonego samoroba mieć pod nosem dobrze wiedzieć Witam Serdecznie ggdh na przyczepkę i chwila moment jesteś mój tato jest koparkowym więc raz dwa temat by rozpykał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 03.03.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Takiego doświadczonego samoroba mieć pod nosem dobrze wiedzieć Witam Serdecznie oj tam oj tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 04.03.2018 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Niestety pogoda mnie pokonała, miałem nadzieje żę będzie ciepelej. Jak rano wstalem i zobaczyłem termometr się przeraziłem ale kalesony na nogi i jazda. na działce - 10 w środku -7 udało się kozą do -2 zejść zakryłem wejście na góre zeby ciepło nie uciekało. Wstawiłem połowicznie drzwi od kotłowni i po 2h zrezygnowałem bałem sie że jak mnie rozłoży praca w mrozie to będe więcej w plecy. 1. Tym się grzałem na próbe fajne ale szybko się wypala 2.Termometr 3.Tak to wygląda:p zakryłem to wszystko plandeką i tak 4.Zajebiste kołki spokojnie by krótsze dały rade pan zaproponował jako tańsza alternatywę fischera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.03.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 4.Zajebiste kołki spokojnie by krótsze dały rade pan zaproponował jako tańsza alternatywę fischera Nie podzielam zachwytu, bo dziś też kręciłem Miękkie łby IMO. To nie produkt castoramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 06.03.2018 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Chyba tak, zdaję sobie sprawę że są lepsze ale powiedziałem facetowi że chce na tymczasowe drzwi to dał produkt dobry cenowo skoro to i tak raz użyje i do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 10.03.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Niestety choroba dorwała i mnie na szczęście nie aż tak żęby leżeć w domu ale o pracy w tej temperaturze na budowie mogę zapomnieć. Nie mniej jednak coś tam się dzieje zamówiłem rozdzielnice jest już u mnie Eaton 96 polową udało się w dobrej cenie za 490zł oraz przyszły z ALI przekaźniki tranzystorowe fajne małe ( ponieważ rozważam instalacje ich w pogłębionych puszkach) prąd max pracy mają 2A moja największa roleta według DTR bierze 1,87 ale i tak jeszcze muszę zmierzyć aby się upewnić. Mamy już z żoną wstępnie naniesione miejsca gniazdek i punktów oświetleniowych w domu, rozpykaliśmy też kuchnie umiejscowienie AGD. Muszę do soboty 17.03 włącznie mieć czysty dom z śmieci po poprzednich robotach i zrobionie jedne i drugie drzwi !! 23-28 Kwietnia mają wejść z tynkami już mam srakę że nie zdążę Doradzicie jakie narzędzia do elektryki uszykować wstępną liste mam ale może coś zapomniałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 10.03.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Dajesz kable w peszlach? Chcesz robić jak ja mam? Myślę, że nawet sprawnie to idzie tą metodą... Więc na pewno: - młotek + przecinak, ale to chyba oczywiste - wiertarka z udarem, od całej cholery kołków szyb.mont., takie 6/40 starczą (podglądnij u mnie). Jak będziesz robił jak ja to kup sobie kilka najtańszych wierteł 6mm do betonu - i tak się spalą wcześniej czy później i nie zauważyłem różnicy w trwałości między Dexter/EPM za 6zł, a Hitachi/Bosch za 22zł. - szlifierka kątowa z tarczą do betonu do cięcia podejść pionowych od podłogi (na wypasie bruzdownica z odkurzaczem, bo nawdychasz się czerwonego pyłu i potem będziesz tak ceglasto smarkać ) - taśma perforowana lub tak jak ja drucik jakiś miękki (nie jak pilot w peszlu, który jest sprężysty) do mocowania peszli do podłogi I jeszcze taka myśl mnie nachodzi: - daj do kołków dłuższe druty, bo potem będziesz pewnie dokładał jakieś peszle - peszle do więźby mocuj od dołu krokwi, jak dasz z boku to tego nie uszczelnisz, bo wełna nie dojdzie i będzie mostek Jak coś mi przyjdzie do głowy to będę pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 10.03.2018 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 No akurat o przecinaku i tarczce do szlifierki nie pomyślałem póki co mam taki zestaw: Wiertarka z udarem Otwornica do puszek Wiertła do betonu młotek ucinaczki boczne kombinerki ściągacz izolacji śrubokręty (płaskie i krzyżakowe) poziomica laserowa nóż do tapet/ elektryczny drabina tak myślałem żeby w peszle wkładać na posadzce i fajny sposób montażu, ale jak potem folie położę ?? Fajna rada z montażem peszli przy krokwiach nie pomyślał bym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts