Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jabłonkowy Domek w Borówkowym sadzie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kamil_ no fajna zabawka ale obrałem pewien budżet i nie chce przekraczać na poziomice :)

Co do kabla zamówiłem coś podobnego co o kastera wstawiłeś juz mam u siebie http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_triset-113_1_13-4_8-6_8_klasa_a_75_om_1m__E1015_1.htm ale 100m i coś mi mówi sumienie że za mało (dobrze wiedzieć przy domawianiu się odezwe w razie czego :) )

ggdh co do Asolta właśnie ostanio czytałem tu na forum przepychanki i to coś w stylu co lepsze diesel czy benzyna :rolleyes: :) ale temat jeszcze pare dni na przemyślenie do końca marca musze już zamówić projekt

Jutro jade do stolicy na targi Automaticon może coś fajnego do zastosowania w domu znajdę :)

Byłem dziś na budowie na same porządki 6 wielkich worów z odpadami z tworzywa sztucznego panowie od dachu i okien zrobili z kuchni i spiżarki śmietnik.... trzeba jakoś uprzątnąć troche ogarnąłem poddasze tam już można praktycznie kłaść kable, zostały mi po budowlańcach 4 podpory metalowe pod strop dzwonili mi w połowie stycznia że już jadą po to i tak leży do dziś :D

Sprzątając znalazłem 8 bułek o dziwo miękkie i nie zepsute :o i paczkę żółtego sera który zamieniał się w Cemembert'a :D jeszcze pewnie z 10 takich worków i dół też będzie gotów na elektryke i podkucia wod-kan.

Rozmawiałem z moim dobrym kumplem wyraził gotowość w razie niewyrobienia się z elektryką przed tynkami całe szczęście plan B jest :cool:

Opłacało się jechać na targi wygrałem coś co chciałem kupić fart niesamowity :D:cool:

Pytanko co sądzicie o czymś takim zamiast standardowej drabiny ?

http://allegro.pl/aluminiowa-drabina-przegubowa-4x3-z-podestem-i6801695716.html

Używałem czegoś takiego i jest to całkiem niezłe rozwiązanie. Szczególnie jak nie chce ci się rusztowania rozstawiać albo go nie masz. Problemem jest brak regulacji wysokości i sama szerokość podestu (powinny być dołączone blachy) ale generalnie lepiej się z tego robi niż z typowej drabiny (mniej przestawiania).

pionowe rury odkurzacza centralnego wraz z mocowaniami gniazd.

Absolutny brak czasu nawet żeby poczytać wasze dzienniki samorobów :(

Odkurzacza centralnego nie robimy więc coś odejdzie :)

Musze przesunąć tynki na początek maja niestety bo sie nie wyrobie, wylewki na początek czerwca umówiłem mam nadzieje że jak już się rozrusza to pójdzie ładnie wszystko.

W sobote spotykam sie z panem z wodociągów, po godzinach załatwi mi temat wody w domu :D Kolejne 5 woróków z plastikiem wywiozłem z budowy i pełno kartonowych i papierowych śmieci uprzątnałem w specjalnym piecu do palenia :)

Jutro egzamin przez który wiele czasu straciłem mam nadzieje że temat jutro zamknę :bash:

Na sobotę jazda z elektryką, dziś przedzwonił ojciec mówił że ma wolną sobote i chętnie wspomoże ale dogadałem się z nim że zajmie się hydrauliką trochę robotę się popchnie :)

Tu się rodzą pytanka

1. jakieś konkretne typy rur dawaliście chodzi mi o grubość ścianki wyciszenie itp ?

2. Jeśli do piony jest podpięta ubikacja to nic więcej nie można ? :p

3. Jakieś wskazówki ? :)

a dziś laserek dotarł:

XD7ltwX.jpg

a od kolegów z pracy na urodziny taki prezencik:

y1l4y5H.jpg

Jutro egzamin przez który wiele czasu straciłem mam nadzieje że temat jutro zamknę :bash:

Na sobotę jazda z elektryką, dziś przedzwonił ojciec mówił że ma wolną sobote i chętnie wspomoże ale dogadałem się z nim że zajmie się hydrauliką trochę robotę się popchnie :)

Tu się rodzą pytanka

1. jakieś konkretne typy rur dawaliście chodzi mi o grubość ścianki wyciszenie itp ?

2. Jeśli do piony jest podpięta ubikacja to nic więcej nie można ? :p

3. Jakieś wskazówki ? :)

a dziś laserek dotarł:

XD7ltwX.jpg

a od kolegów z pracy na urodziny taki prezencik:

kielnia wypas :) tylko trzeba dobrze przetestować czy aby wyważona należycie :D

co do testowania daj znać jak ten laserek ci się spisze - bo muszę coś kupić i się zastanawiam na nim (myślałem coś niskobudżetowego za 200 zwykłego stanleya no ale czy jest sens)

Mam tego boscha i do wnętrz jest wypas, tylko muszą być trochę zacienione. Statyw z korbką to mega sprawa, oczywiście trzeba mieć duży i mały bo czasami trzeba coś niżej zrobić. Bardzo dobra jest też tyczka, to już do robienia sufitów mega opcja. Ja mam tyczke i mały statyw, wszystko jest się w stanie tym ogarnąc.

Co do laserka działa super, ale jak słońce wpadało do domu kiepsko widać ale okulary wtedy pomogły :)

Podziałałem troche w sobote z ojcem. Udało się:

Zrobić przepust na przewody między górą a dołem

Przepusty do pionów kanalizacyjnych

Podkucia pod odpływy urządzeń sanitarnych

Wykucie części otworów wentylacyjnych

Jeszcze jeden taki dzień i instalacja kanalizacyjna była by gotowa :D

Zdjęcia robiłem jak mi się o nich przypomniało a tak cały czas młot w łapach postaram się jutro wrzucić.

Jutro trochę elektryki ruszę, mieliście już meble urządzenie pokoi łazienek przed elektryką z swoimi lubami opcykane ?