Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki podłogowe na płycie OSB jak poprawnie zrobić

emil999

Recommended Posts

Witam.

Proszę o radę jak przygotować płytę OSB i przykleić płytki podłogowe w kuchni aby się trzymały.

Czy takie postępowanie jest poprawne?

Szlifowanie płyty papierem ściernym, następnie grunt głęboko penetrujacy, następnie folia w płynie, na to siatka, następnie klej elastyczny oraz płytka z warstwą kleju.?

Edytowane przez emil999

U mnie było tak:

Grunt, Atlas plus z siatka, Atlas plus z siatka prostopadle do pierwszej warstwy siatki, po wyschnięciu poszły na to płytki (33x33) klejone też Atlas plus. Całość robiona 8 lat temu w kuchni 10m2 i łazience 6m2, poza normalnym zużyciem płytki wyglądają jakby były przyklejone wczoraj. Niczego nie szlifowałem i nie dawałem dodatkowej izolacji.

Witam.

Proszę o radę jak przygotować płytę OSB i przykleić płytki podłogowe w kuchni aby się trzymały.

Szlifowanie płyty papierem ściernym, następnie grunt głęboko penetrujacy, następnie folia w płynie, na to siatka, następnie klej elastyczny oraz płytka z warstwą kleju.?

A u mnie było tak:

- przetarcie grubym papierem ściernym,

- grunt rozcieńczony, aby nie powstała szklista powierzchnia

- folia w płynie 3x nakładana wałkiem , aby pozostała struktura

( można przy ostatniej warstwie posypać delikatnie piaskiem kwarcowym)

- na to płytki na dobrym kleju elastycznym.

Folia w płynie robi tutaj całą robotę.

Jest bardzo elastyczna i kompensuje różne odkształcenie OSB i warstwy płytek.

• 3 months później...
Witam.

Na targi Budma 2018 przygotowaliśmy na płycie OSB nasz znak z małych płytek klejonych bezpośrednio na płycie OSB używając naszej gumy w płynie CWS R , Płytki trzymają sie rewelacyjnie , podnosiliśmy płytę OSB do góry ( 1mx1m ) chwytajć tylko za płytke 2cm na 2 cm i wszystko trzymało rewelacyjnie . W najbliższych dniach dodamy do naszych zastosowań drewno i płyty OSB . Producent domów z OSB izoluje naszą gumą powierzchnie zewnetrzne - podłogę .

Oto nasza reklama na targi

https://cws.expert/wp-content/uploads/2018/01/Resized_20180102_140024_6680-1.jpeg

• 9 months później...
Witam.

Witam

Odświeżam temat dla tych z Was, których dopadnie w najbliższej przyszłości tego typu techniczne, materiałowe i do tego jeszcze kosztowne przekleństwo.

Wyglądało to tak:

Z przyczyn konstrukcyjnych i wytrzymałościowych wylewka betonowa nie wchodziła w rachubę (stary budynek i strop, którego nie można już dodatkowo obciążać) , tylko podłoga na kratownicy z legarów i na to płyta OSB 22mm frezowana.

Po wykonaniu kratownicy i pokryciu jej płytą długo szukałem rozwiązania problemu odpadających płytek terakoty położonych na OSB.....na które skarżyło się wielu ludzi nie tylko na forach internetowych, rozwiązanie niezwykle trwałe ale i dosyć kosztowne opisałem poniżej.

Podstawowym problemem jest klej, po przeanalizowaniu opinii różnych fachowców a także tych ludzi, u których płytki poodklejały się z tego nieszczęsnego podłoża jakim jest OSB stwierdziłem że:

żaden dostępny na rynku klej na bazie cementowej po prostu się nie nadaje, ponieważ podłoga na legarach pokryta płytą, choćby nie wiem jak gęsto podparta legarami, ugina się co powoduje odklejanie się płytek (o różnicy w rozszerzalności materiałów pod wpływem temperatury i wilgotności nawet nie wspomnę).

Znalazłem takowy jest to SikaBond-T8.

Nabyłem 1 opakowanie do testów. Zgodnie z instrukcją przykleiłem testowo 2 płytki 60x30cm do kawałka płyty OSB 22mm o wymiarach 150x40cm.(producent kleju mówi aby nie stosować płytek większych jak 30x30cm a ja celowo użyłem większych )

Po wysezonowaniu (ok 5 dni) próba obciążenia płyty podpartej na krawędziach.......efekt ...nadspodziewany, można skakać na pytę a terakota ani drgnie.

Ponadto nie da się w normalny sposób odkleić terakoty od płyty OSB, trzeba było użyć struny do wycinania szyb samochodowych.

Więc nie pozostało nic innego jak nabyć odpowiednią ilość tego kleju i do roboty....

I w taki oto sposób podłoga z płyty OSB pokryta terakotą służy u mnie już ponad 4 lata, nic się nie dzieje, nic nie odpada, święty spokój....tylko cena kleju trochę przeraża......IMAG0750.jpgIMAG0764.jpgIMAG0778.jpgIMAG0843.jpg

• 1 year później...
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak przykleić płytki na OSB żeby dało się je kiedyś zdemontować? Słyszałem,że po użyciu gruntu+siatki elewacyjnej+kleju elastycznego płytki odchodzą razem z płytą wiórową. Wylewka nie wchodzi w grę - chce mieć wszędzie jednakowe poziomy podłogi.

Na osb połóż papę podkładową , taką bez nasypu . Na to siatka wtopiona w klej do płytek . Na to płytki na klej elastyczny .