Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak palic miałem w kotle miałowym zasypowym palenie od góry POMOCY !

Szydelko23

Recommended Posts

Witam jestem tutaj nowy mam problem z paleniem . Paliłem cały czas drewnem czas przeżucic sie na miał .A więc kocioł pleszewski Miałowiec zasypowy 32kW ,powierzchnia jaką grzeję to około 120m na 40m podłogówka , dwie pompy CO , stare budownictwo . Wczoraj pierwszy raz rozpaliłem miałem wsypałem około 50 kg rozpaliłem od góry tem na piecu zadana 50 stopni , przedmuch co 4 minuty , spaliłem to w około 11 godzin i mam pytanie czy to dobry czas spalania jak na 50 kg miału ? dodam ze miał dobry sprawdzony wujek pali nim u siebie czas spalania u niego to 24 godziny powierzchnia i piec podobny ? CO POWIECIE ?

• 7 months później...

Witam szanownych forumowiczów.

Przepraszam, że dokleiłem się do tego tematu, ale nie wiem, jak założyć nowy na tym forum.

Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś będzie miał jakiś pomysł w mojej sytuacji.

Posłużę się konkretnymi linkami, a żeby było jasne, ale to nie jest reklama-zaznaczam.

Zakupiłem kocioł PROEKO PLUS z tego linku http://www.kotly-witkowski.pl/kotly/proeko-plus

Ponad to zakupiłem miał, ponoć bardzo dobry w workach z tego linku https://ekogroszekprestige.pl/mial-weglowy-pakowany/

Niestety po czasie zorientowałem się, że ten kocioł nie jest 100% do miału. Posiada nadmuch tylko od popielnika i to tylko z jednej strony. Nie posiada dysz w komorze zasypowej. Powietrze z wentylatora nie przechodzi przez opał. Rozpalam od góry. Sterownik Proton PID.

W związku z powyższym dorobiłem profil RHS z nawierconymi otworami od dołu do góry. Długość około 0,5m długości. Zaślepiony od góry. Ustawiłem na środku rusztu. Powietrze teraz przedostaje się. Na wierzch miału daję trochę węgla przy rozpalaniu. Pali, jak głupi, ale kiedy węgiel się wypali, to miał nie daje zbytnio ciepła. Problem z dojściem do temp. zadanej. W zasadzie ledwo ogrzewa sam piec (ustawiłem, że pompa się wyłącza w okolicy temp. zadanej). Jakby było za dużo powietrza (wystudzanie nadmuchem). Jakby nie było kalorii w opale. Nie widać niebieskich płomyków.

Proszę o jakieś pomysły od doświadczonych palaczy. Co mogę tu zrobić. Kocioł kupiłem teściom. Kupiłem im miał i myślałem, że ten gatunek będzie rakieta, a tu ręce opadają. Jestem w kropce. Kocioł 11KW. W instrukcji napisane, że od chyba 16KW są dysze na tylnej ścianie paleniska. Nie wiedziałem o tym. Jestem w kropce, co robić. Nigdy nie paliłem miałem. Proszę o jakąś pomoc. Z góry dziękuję.