Marian_D 24.02.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Szukam odwracalnych pomp ciepła woda-woda lub glikol-woda. I szczerze powiedziawszy mam z tym problem, bo jak dotychczas znalazłem jedynie dwóch producentów Dimplex i De Dietrich, którzy mają takie na stronie www. Znacie jakichś innych producentów, którzy oferują pompy ciepła mogące pracować również jako klimatyzacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Teoretycznie każda pompa może grzać lub chłodzić. Nie musi być "odwracalna" w dosłownym sensie, takich pomp jest mało bo taki układ wymaga zaworu czterodrogowego a praktycznych zastosowań tego typu pompy nie policzymy nawet w procentach (przynajmniej w PL). Dla przykładu zwykła gruntowa pompa Nibe może pracować zarówno z chłodzeniem pasywnym jak i aktywnym nie będąc "odwracalną". Odwracalna pompa ma jedną wadę - nie umożliwia odzysku ciepła do CWU z chłodzenia, po prostu zamienia rolami skraplacz i parownik między sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 24.02.2018 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Do chłodzenia pasywnego nie potrzebuję pompy - mam ujęcie wody 10 l/s o temperaturze około 7 stopni i to załatwia temat klimatyzacji. CWU mnie nie interesuje bo mam solary/piec na ekogroszek, które załatwiają sprawę. Chodzi mi o coś innego: pompę, która będzie mogła odbierać ciepło ze ścian (średnio 24-26 stopni) i pompować je do basenu (temperatura 32 stopnie). Z tego co się orientuję problem nie polega na zaworze, ale na tym czy pompa będzie mogła pracować przy takich parametrach. Póki co wiem, że Dimplex robi takie pompy - temperatura dolnego źródła może mieć nawet 50 stopni. Tyle że te ich pompy większej mocy są drogie, bo mają dwie sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Chodzi mi o coś innego: pompę, która będzie mogła odbierać ciepło ze ścian (średnio 24-26 stopni) i pompować je do basenu (temperatura 32 stopnie). To albo nie nagrzejesz basenu, albo wyhodujesz grzyba na ścianach. Z tego co się orientuję problem nie polega na zaworze, ale na tym czy pompa będzie mogła pracować przy takich parametrach. No to już wiemy że zupełnie malutko się orientujesz. Nawet nie do końca wiesz co chcesz osiągnąć, a na pewno nie masz pojęcia na temat SWOICH POTRZEB (kWh). Każda pompa ciepła będzie się nadawała do tego celu, KAŻDA. A temperaturę dolnego źródła załatwia się w takich przypadkach zaworem mieszającym! Póki co wiem, że Dimplex robi takie pompy - temperatura dolnego źródła może mieć nawet 50 stopni. Tyle że te ich pompy większej mocy są drogie, bo mają dwie sprężarki.Wszystkie pompy większej mocy są droższe, a mniejszej mocy tańsze. Ta prosta zasada dotyczy wszystkich producentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 24.02.2018 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) To albo nie nagrzejesz basenu, albo wyhodujesz grzyba na ścianach. Wyciągasz wnioski nie mając pojęcia o czym piszę. Specjalista zadałby pytania, których Ty nie zadałeś, na przykład takie podstawowe: czy ściany wewnętrzne będą jedynym źródłem ciepła dla pompy? I usłyszałby odpowiedź że oczywiście że nie. Każda pompa ciepła będzie się nadawała do tego celu, KAŻDA. Producenci pomp ciepła twierdzą co innego. Rozmawiałem z dwoma firmami (i to nie z serwisami, tylko ze specjalistami pracującymi bezpośrednio u producenta). Obydwie firmy twierdzą, że ich pompy nie mogą pracować w takich warunkach. Jeden ze znanych producentów twierdzi, że w przypadku eksploatacji pompy z dolnym źródłem o temperaturze 30 stopni może dojść do przegrzania sprężarki i jej uszkodzenia. A że pompa zapisuje parametry w pamięci, to oczywiście z naprawy gwarancyjnej nici. Jeden instalator twierdzi że próbowali podłączać inną pompę w ten sposób i wyłączała się po godzinie właśnie przez temperaturę. Ale oczywiście producenci nie mają pojęcia bo jakiś forumowy Janusz powiedział że KAŻDA pompa się nadaje A temperaturę dolnego źródła załatwia się w takich przypadkach zaworem mieszającym! Oczywiście... Mając do dyspozycji wodę o temperaturze 24-30 stopni będę mieszał ją z zimniejszą żeby źle dobranej pompy szlag nie trafił Wszystkie pompy większej mocy są droższe, a mniejszej mocy tańsze. Ta prosta zasada dotyczy wszystkich producentów... Jak żeś na to wpadł??? W przypadku pompy o której wspomniałem, cena nie wynika jedynie z mocy, lecz dodatkowo z dwusprężarkowej konstrukcji. Podsumowując... zadawaj pytania a potem się mądrz. Edytowane 24 Lutego 2018 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (...)Podsumowując... jesteś kolejnym forumowym Januszem, który nie mając podstawowych informacji mądrzy się na lewo i prawo. Bardzo dziękuję za miłe i przyjazne podsumowanie, a ja chciałem tylko nakierować że SIĘ DA zrobić to czego ty twierdzisz że się nie da. Wymagasz precyzyjnej odpowiedzi, a sam dozujesz informacje w sposób minimalny i zdawkowy zamiast przedstawić KONKRET od razu i wprost ze wszystkimi warunkami temperaturowymi i MOCAMI jakie będą potrzebne. Czy chociaż pojemność basenu i czas w jakim ma być podgrzany powiedzmy o 5K, już bym sobie na kolanie przeliczył jeśli ty nie umiesz. I to jeszcze bezinteresownie w ramach hobby... Powodzenia. PS. Ludzie ciągle mnie zaskakują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 24.02.2018 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 (edytowane) Bardzo dziękuję za miłe i przyjazne podsumowanie Podsumowanie wynikające z Twoich wypowiedzi: "No to już wiemy że zupełnie malutko się orientujesz. Nawet nie do końca wiesz co chcesz osiągnąć, a na pewno nie masz pojęcia na temat SWOICH POTRZEB (kWh)." Więc skoro zakładasz że nie mam pojęcia o tym o co pytam, zakładam że żadny z Ciebie fachowiec, tylko kolejny mądrala. Dokładnie wiem czego potrzebuję, znam zapotrzebowanie bo zostało policzone przez fachowców od techniki basenowej, doskonale wiem że ze ścian wewnętrznych nie pozyskam odpowiedniej ilości ciepła, a także mam świadomość czym skończy się ochładzanie ścian poniżej punktu rosy. Wiem też skąd pompa pobierze pozostałą ilość ciepła i jaką wydajność/temperaturę ma owo źródło bo ktoś mądrzejszy od Ciebie i ode mnie to już przeliczył. Czy chociaż pojemność basenu i czas w jakim ma być podgrzany powiedzmy o 5K, już bym sobie na kolanie przeliczył jeśli ty nie umiesz. Informacje o pojemności basenu czy o czasie podgrzewania nic Ci nie dają, bo pompa nie będzie jedynym źródłem i podgrzewanie basenu do temperatury roboczej będzie realizowane przy pomocy kotła na ekogroszek. A obliczenia na poziomie czwartej klasy podstawówki przy użyciu wzorów, które można znaleźć w internecie nie są dla mnie problemem. PS. Ludzie ciągle mnie zaskakują... Mnie nie. Mądrali, którzy zakładają że rozmówca nie ma pojęcia o temacie, jest na forach na pęczki. Podsumowując: nie oczekiwałem doboru mocy pompy czy mądrzenia się na temat zaworów wielodrożnych. Pytałem o modele pomp. A tych najwidoczniej nie znasz. Edytowane 24 Lutego 2018 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 bye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 24.02.2018 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 bye Hahaha Jak już strzelasz focha to jeszcze tupnij nogą. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.02.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Wihajster chciał ci pomóc i zrobił to. Nie musisz mieć żadnej nadzwyczajnej pompy ciepła każda sobie z tym poradzi wystarczy podmieszać dolne źródło! I tak się kończy pomaganie takim jak ty ignorantom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 24.02.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Podsumowanie wynikające z Twoich wypowiedzi: "No to już wiemy że zupełnie malutko się orientujesz. Nawet nie do końca wiesz co chcesz osiągnąć, a na pewno nie masz pojęcia na temat SWOICH POTRZEB (kWh)." Dokładnie wiem czego potrzebuję, znam zapotrzebowanie bo zostało policzone przez fachowców od techniki basenowej, doskonale wiem że ze ścian wewnętrznych nie pozyskam odpowiedniej ilości ciepła, a także mam świadomość czym skończy się ochładzanie ścian poniżej punktu rosy. Wiem też skąd pompa pobierze pozostałą ilość ciepła i jaką wydajność/temperaturę ma owo źródło bo ktoś mądrzejszy od Ciebie i ode mnie to już przeliczył. Witam machine do nothing BUC Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 25.02.2018 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Wihajster chciał ci pomóc i zrobił to. Nie musisz mieć żadnej nadzwyczajnej pompy ciepła każda sobie z tym poradzi wystarczy podmieszać dolne źródło! I tak się kończy pomaganie takim jak ty ignorantom. Wysłałem Twoją i Wichastra wypowiedzi do konsultanta jednego z producentów, pytając czy faktycznie takie rozwiązanie jest ok. Odpowiedź mnie rozbawiła, więc ją zacytuję: "Ten Pan ma rację. Można. Można też wozić węgiel wózkiem dziecięcym, ale chyba lepiej ciężarówką?" Panowie: po poszperaniu i popytaniu fachowców już wiem, że są pompy które są dedykowane do takich warunków bez konieczności mieszania źródła z wodą/glikolem powrotnym. To kuriozalne, żeby mając do dyspozycji źródło wysokotemperaturowe celowo oziębiać je do temperatury, z jaką może pracować "pierwsza lepsza" pompa ciepła, zwiększając różnicę temperatur i tym samym obniżając sprawność. Nie dziwię się że ludzie potem sprzedają pompy bo są rozczarowani technologią, jak im je taki Wichajster czy inny Janusz dobierze. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.02.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Kto ci kazał mieszać wode z glikolem? I jaki konsultant odpowiedział ci w niedziele dyletancie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 25.02.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Kto ci kazał mieszać wode z glikolem? I jaki konsultant odpowiedział ci w niedziele dyletancie? ??? Czytać ze zrozumieniem nie umiesz? "bez konieczności mieszania źródła z wodą/glikolem powrotnym" należy czytać: 1. Bez konieczności mieszania solanki powrotnej z solanką na doprowadzeniu. 2. Bez konieczności mieszania glikolu powrotnego z glikolem na doprowadzeniu. Mieszanie ogrzanego medium z dolnego źródła z zimnym powrotem to jakaś brednia. Po co? Po to żeby zwiększyć temperaturę między górnym a dolnym źródłem i zmniejszyć efektywność pompy? Jak mam do dyspozycji źródło, które daje temperaturę 25 stopni i chcę uzyskać 50 na wyjściu to chyba musiałbym być niespełna rozumu, żeby stosować "każdą pompę" jak radzicie i zamiast 25 stopni różnicy mieć 35. Janusze pomp ciepła... Potem się dziwić że ludzie są rozczarowani technologią jak trafią na takiego "fachofca". I jaki konsultant odpowiedział ci w niedziele dyletancie? Taki, któremu zależy żeby sprzedać pompę i szybko odpowiada, nawet wieczorami czy w dni wolne od pracy. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.02.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Czyli desperat dyletant taki jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 25.02.2018 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Czyli desperat dyletant taki jak ty. Odpowiedz lepiej na to pytanie: Mieszanie ogrzanego medium z dolnego źródła z zimnym powrotem to jakaś brednia. Po co? Po to żeby zwiększyć temperaturę między górnym a dolnym źródłem i zmniejszyć efektywność pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.02.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 A po cóż ci w ogóle pompa jeżeli chcesz używać jako DZ ścian ogrzanych uprzednio ekogrochem?Grzej tymże ekog... bezpośrednio basen. Energetycznie wyjdzie na to samo, chyba, że z ścianą z której chcesz pobierać ciepło masz kuźnię lub piekarnię. Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 26.02.2018 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 (edytowane) A po cóż ci w ogóle pompa jeżeli chcesz używać jako DZ ścian ogrzanych uprzednio ekogrochem? A gdzie tak napisałem? Plan jest taki, żeby w lecie pompa zbierała ciepło (między innymi) z południowej ściany zewnętrznej o dużej powierzchni. Elewacja będzie czarna (płytki włóknocementowe), więc ilość energii całkiem spora. Dodatkowo planuję zainstalować hybrydowe panele fotowoltaiczne (mówiąc w uproszczeniu "chłodzone wodą") i stamtąd pozyskać kolejne KW ciepła. Łącznie daje to niemal 200m^2 powierzchni i w słoneczne dni stosunkowo wysoką temperaturę. Producent paneli twierdzi, że w polskich warunkach temperatura na pewno nie będzie na poziomie zwykłych solarów i o 50 stopniach nie ma co marzyć, ale około 30 bez problemu. To oczywiście za mało żeby ogrzać basen, więc stąd potrzeba instalacji pompy ciepła, która będzie mogła pracować w takim układzie, podnosząc temperaturę z 30 do 50 stopni (a nie z 15 do 50 jak proponował Wichajster). Propozycja mieszania czynnika wracającego z pompy jest oczywistością, ale zastosowanie takiego rozwiązania byłoby absurdalne. To tak, jakby regulować temperaturę w mieszkaniu otwierając okna. W zimie natomiast PC będzie pracowała w dość standardowym układzie, pobierając ciepło z warstwy wodonośnej, która znajduje się wyżej niż budynek, przez co występuje w niej stały przepływ bo kilkaset metrów dalej znajdują się źródła. Piec na ekogroszek już jest, więc zostanie po to, by np. w zimie tanio nagrzać basen do temperatury roboczej gdy przez kilka tygodni nie będzie mnie w domu. Edytowane 26 Lutego 2018 przez Marian_D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts