kurly 24.02.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Witam, Chciałbym o fachową poradę odnośnie ocieplenia poddasza wełną skalną/mineralną. Mam dach z pełnym deskowaniem - jako, że budynek jest stary więc deski nie są ściśle do siebie przylegające. Na pełnym deskowaniu jest położona folia paroprzepuszczalna, a na to łaty, kontrłaty i blachodachówka modułowa. Pytaniem moim jest czy ocieplając poddasze wełną musi być szczelina wentylacyjna między deskowaniem, a warstwą ocieplenia. Jedni fachowcy, których pytam mówią, że nie musi być bo i tak są szczeliny między deskowaniem i widać folię paroprzepuszczalną, a drudzy mówią że ma być bo zawsze się daje. Ja już sam nie wiem, a ne chcę aby ocieplenie zrobione było połowiczne i żeby w przyszłości trzeba było robić poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 24.02.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Wełna musi być wentylowana, 2-3 cm zrobią Ci różnicę? Szczeliny między deskami nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurly 24.02.2018 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 No dla mnie różnicy to nie zrobi. Spytałem bo jedna ekipa podczas oględzin powiedziała, że nie trzeba robić szczeliny natomiast druga ekipa przy oględzinach powiedziała, że trzeba. A na sieci mnóstwo różnych opinii i ja już sam zgłupiałem dla tego chciałem tutaj potwierdzić, która z opcji jest jak najbardziej poprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 24.02.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 lepiej zrobić , bo pomimo szpar w deskowaniu gdy wełna będzie szczelnie do nich dolegać to wentylacja będzie ograniczona - w twoim przypadku powinna wystarczyć szczelina 2-3 cm i nie trzeba robić wlotu i wylotu - oczywiście o ile tych szpar masz wystarczająco dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurly 24.02.2018 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 No jest ich sporo bo jak zmieniałem pokrycie dachowe i założona była folia to takie prześwity były między deskami, że nigdy na strychu tak jasno nie miałem. Jedyny minus to taki, że krokwie mam 120x100mm więc ocieplając na zakładkę będę musiał dać najpierw wełnę 10 potem 15 i trochę zejdzie mi z wysokości sufit ale wolę mieć zrobione dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 25.02.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Pozwolisz, że wejdę do Twego wątku ze swoimi wątpliwościami. Potrzebuję ocieplić powierzchnię nad murłatą a deskowaniem, na strychu.Z zewnątrz styropian przylega do desek z deskowania dachu, dodatkowo styro/deski jest uszczelnione pianką. Na razie nie ma szpary, podbitka jest zrobiona.Na tym deskowaniu dachu położona jest papa, łaty i kontrłaty, blachodachówka. Czy :1/kładąc wełnę na murłacie i dotykając nią krokwi nie zniszczę drewna, 2/czy trzeba wszelkie miejsca na styku wełny z drewnem okładać folią, 3/czy w takiej wełnie nie wyhoduję sobie drewnożernych owadów? Przyglądam się temu kilka lat i boję się podjąć decyzję aby nie zaszkodzić drewnu z konstrukcji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 25.02.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Drewno powinno być zaimpregnowane, dzięki temu robale w nim nie żyją, wełna nie jest ich środowiskiem życia. 1. Drewno nie niszczy welny.2. Patrz pkt 13. Parę wyżej. Dla jasności, folią drewna nie owijaj bez potrzeby bo je zniszczysz. Folia paroszczelną oddzielasz pomieszczenia od welny. Z ciekawości, skąd pomysł że wełna zniszczy drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurly 26.02.2018 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Odnośnie mojego pytania - czy można zastosować cieńszą warstwę ocieplenia ale np. lepszej wełny tj zamiast tych minimum 25cm warstwy dać 2x 10cm np wełny isover profi mata albo 2x10cm ursa gold? Z broszurki isovera wyliczyłem sobie współczynnik przenikania ciepła i dla obu U=0,17W/(m2K). Czy może te 20cm warstwy to mimo wszystko za mało. Szukałem po sieci informacji ale każdy daje te 25 - 30cm. Wczoraj pomierzyłem sobie wszystko na strychu i z uwagi na niski kąt skosów bo 20stopni im mniejsza warstwa ocieplenia tym lepiej dla mnie z wysokością pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts