Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkrętarka akumulatorowa dla majsterkowicza amatora. Do 300 PLN.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Najlepiej będzie jak wspomnę głównie o zastosowaniu. Jako, że WYDAJE MI SIĘ, że nie potrzebuję funkcji udaru to:

1)wkręcanie wkrętów w drewno.

2) w płyty regipsowey/profile

Zastanawiam się czy w ogóle warto inwestować kwotę rzędu np 300 PLN. Czy mogę zadowolić się czymś do 150/200, a może i mniej.

Pozdrawiam.

PS. Słyszałem że należy zwracać uwagę na kolor i wybierać wkrętarki zielone.

O ile sama wkrętarka to każda powinna wytrzymać taką dorywczą pracę, o tyle akumulatory zastosowane w firmowych, a chińskich to dwa różne światy. Firmówka za 10 lat będzie działać a w taniej za kilka lat bateria umrze. Skoro budżet ograniczony to może taka 10,8V wystarczy? Co do koloru to bez znaczenia bo żółte będą lepsze, a i niebieskie też dobre:) Jeśli potrzebujesz jej okazjonalnie to myślę że wystarczy wersja z 1 akumulatorem.

Jak chcesz mieć na lata to wybierz Makitę, Hitachi, Boscha - będzie drożej niż 300zł. A jak chcesz mieć na chwilę, to bierz jakąkolwiek z zadanego przedziału cenowego pod warunkiem, że ma zapasowy akumulator, aku Li-Ion 18V min 1.3Ah (lepiej 1.5Ah), prędkość obrotowa min 1300 rpm, zakres momentu obrotowego od 16 w górę, zmienną prędkość obrotową poprzez mniejszy lub większy nacisk na spust.

Jak chcesz mieć na lata to wybierz Makitę, Hitachi, Boscha - będzie drożej niż 300zł. A jak chcesz mieć na chwilę, to bierz jakąkolwiek z zadanego przedziału cenowego pod warunkiem, że ma zapasowy akumulator, aku Li-Ion 18V min 1.3Ah (lepiej 1.5Ah), prędkość obrotowa min 1300 rpm, zakres momentu obrotowego od 16 w górę, zmienną prędkość obrotową poprzez mniejszy lub większy nacisk na spust.

Ilość ustawień momentu obrotowego nie ma generalnie znaczenia bo i tak się używa małego, średniego, któregoś z końcowych ustawień i tryb wiercenia. Różnica miedzy 7 a 8 ustawieniem jest generalnie żadna. Profesjonalne wkrętarki mają 12 ustawień momentu i nikomu to nie przeszkadza. Dobra 12V będzie miała prawie taką moc jak byle jaka 18V.

• 2 weeks później...

nindustrialny, do opisanych przez Ciebie prac polecamy dwubiegową wiertarko-wkrętarkę Bosch GSR 120-LI o prędkości obrotowej do 1300 obrotów/min i maks. momencie obrotowym twardym/miękkim odpowiednio 30 / 13 Nm. Można powiedzieć, że dzięki temu, że to wiertarko-wkrętarka, zyskujesz dodatkowe narzędzie.

GSR 120-LI jest dostępna w komplecie z walizką, dwoma akumulatorami Li-Ion oraz ładowarką. Dodatkowo dioda LED, w którą jest wyposażona, zapewnia dostęp światła nawet w trudno dostępnych miejscach. Po rejestracji narzędzie objęte jest 3-letnią gwarancją.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie,

a co myślicie o takiej wiertarko-wkrętarce MacAllister 300 W

Maksymalny moment obrotowy

35 Nm

Moc nominalna

300 W

Prędkość obrotowa

0 - 400 / 0 - 1400 obr./min

Napięcie

230V

potrzebuje jej m.in. do skręcania mebli, przykręcenia wkrętów do drewna (do zrobienia kompostownika), czy tez do wwiercenia kilku kołków w ścianę z pustaka dziurawki czy betonowego.

Jak sądzicie czy da radę? Nie potrzebuje akumulatorowej

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie:lol::lol:

Zajrzyj do Lidla oni taqm czasem maja naprawdę dobre wkrętarki , sam sobie dwa lata temu kupiłem na szybko i do dziś ona działa jak by dalej nowa była , robiłem nią cały strych w rigipsach więc ze 5 tys śrubek pewnie poszło i jedno ładowanie wystarczy na praktycznie cały dzień kręcenia a samo ładowanie to kwestia 1/2 godziny , kosztowało to niecałe 200 zł ale moim zdaniem nic lepszego nie ma w tej cenie .